OBOWIĄZEK INFORMACYJNY RODO

Zgodnie z art. 13 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych RODO) informuję, iż

  1. Administratorem Państwa danych osobowych jest Starosta Ostrowski, Starostwo Powiatowe w Ostrowie Wielkopolskim z siedzibą w: 63-400 Ostrów Wielkopolski, al. Powstańców Wielkopolskich 16, tel.: 62 737 84 00, fax.: 737 84 33, e-mail: starostwo@powiat-ostrowski.pl, www.powiat-ostrowski.pl.
  2. Administrator Danych powołał Inspektora Ochrony Danych Osobowych, z siedzibą w Starostwie Powiatowym w Ostrowie Wielkopolskim, tel.: 62 737 84 38, fax.: 737 84 56.  e-mail: iod@powiat-ostrowski.pl.  
  3. Dane osobowe są gromadzone i przetwarzane w celu realizacji obowiązków Administratora Danych, w związku z załatwianą sprawą, na podstawie art. 6 ust. 1 lit. c) rozporządzenia RODO, co oznacza, iż przetwarzanie danych jest niezbędne do wypełnienia obowiązku prawnego ciążącego na administratorze, a także w celach archiwalnych.
  4. Dane osobowe będą usuwane w terminach wskazanych w Rozporządzeniu Prezesa Rady Ministrów z dnia 18 stycznia 2011 r. w sprawie instrukcji kancelaryjnej, jednolitych rzeczowych wykazów akt oraz instrukcji w sprawie organizacji i zakresu działania archiwów zakładowych lub w innych przepisach prawa, regulujących czas przetwarzania danych.
  5. Dane osobowe mogą być przekazywane podmiotom przetwarzającym je na zlecenie Administratora Danych (np.: podmiotom serwisującym systemy informatyczne i aplikacje w których przetwarzane są dane osobowe), instytucjom uprawnionym do ich uzyskania na podstawie obowiązującego prawa (np.: organom administracji, sądom,) oraz innym podmiotom w zakresie, w jakim są one uprawnione do ich otrzymywania na podstawie przepisów prawa.
  6. Podanie danych osobowych jest obowiązkiem ustawowym i wynika z obowiązujących przepisów prawa.
  7. Osoba, której dane są przetwarzane, w granicach określonych rozporządzeniem RODO, ma prawo do:
    • żądania od Administratora Danych dostępu do swoich danych osobowych,
    • sprostowania, ograniczenia przetwarzania lub wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych, a także przenoszenia danych,
    • wniesienia skargi do organu nadzorczego – Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych.
Przechodzę do serwisu
strona główna | mapa serwisu | kontakt
Herb Powiatu Ostrowskiego
Shii-Take na Festiwalu Smaków
1 kwietnia 2019 roku

Shii-Take na Festiwalu Smaków

Podczas tegorocznego Ostrowskiego Festiwalu Smaków królowały egzotyczne grzyby: Shii-Take i Eryngii. Wystawcy, którzy wzięli udział w imprezie Zespołu Szkół Usługowych udowodnili, że te egzotyczne grzyby można przygotować na wiele sposobów.

VII Ostrowski Festiwal Smaków w dniu 30 marca 2019 r. otworzył dyrektor zespołu szkół Usługowych Dariusz Kaczmarek oraz Starosta Ostrowski Paweł Rajski. Starosta w pierwszej kolejności podziękował partnerom wspierającym targi: firmie „Biadała Mushrooms” z Rąbczyna, która dostarczyła grzyby Shii-Take i Eryngii, a także firmie WAZA z Wysocka Małego, zajmującej się zdobieniem szkła i porcelany, która ufundowała upominki dla wystawców. Unikatowy dyplom autorstwa Piotra Łopatki otrzymał również jeden z jurorów Andrzej Klimek, szef kuchni Restauracji Pałac Tłokinia, który od wielu edycji pomaga wyłonić najlepsze targowe potrawy.

* dsc03568.jpg

Impreza skupiła restauratorów i przedsiębiorców związanych z gastronomią z całego regionu. Dla wystawców jest to okazja do zaprezentowania swojej firmy klientom, wzbogacenia menu, ale również zacięta rywalizacja w konkursach na najlepsze stoisko oraz najlepszą potrawę z wykorzystaniem tematycznego produktu.

Odwiedzający mieli możliwość posmakowania zupełnie nowych dań lub znanych receptur z dodatkiem mało znanych grzybów Shii-Take i Eryngii. Jak się okazuje warto sięgać po te produkty i włączyć je do codziennych jadłospisów. Oprócz walorów smakowych posiadają również własności prozdrowotnych, a nawet leczniczych: wzmacniają układ odpornościowy dzięki specjalnej kombinacji przeciwutleniaczy, posiadają właściwości przeciwnowotworowe, m.in. dzięki zawartym w nich polisacharydom. Grzyby Shii-Take uważane są za naturalne źródło interferonu, białka wywołującego reakcję odpornościową na choroby wirusowe i raka.

* dsc03512.jpg

* dsc03475.jpg

* dsc03520.jpg

Restauratorzy z wielką pomysłowością podjęli wyzwanie. Egzotyczne grzyby gotowano, smażono, zapiekano w pierożkach, marynowano. Zdaniem jury niewiele było potraw rodem z dalekiego wschodu, najczęściej były to tradycyjne dania urozmaicone egzotycznym grzybem. Duże uznanie zyskał natomiast sposób podania i wykończenie potraw, w tym zakresie lokalni restauratorzy odnotowują coraz większy postęp, zadziwiając nawet doświadczone jury.

W konkursie na najlepszą potrawę profesjonalne jury w składzie: Joanna Ochniak (ekspert w dziedzinie marketingu w gastronomii), Andrzej Klimek (szef kuchni Restauracji Pałac Tłokinia) i Grzegorz Górnik (mistrz sztuki kelnerskiej) wyłoniło spośród 35 dań zwycięską „siódemkę”:

  • puszyste bułeczki bao z eryngiem i konfitowaną kaczką podane na mixie sałat z chrupiącym bekonem i shii-take - agencja handlowa Limba Catering
  • futomaki z omletem tamago i grzybami shii-take - restauracja Ogrody Smaku
  • karczek sous vide z karmelizowanymi grzybami eryngii - restauracja Górecznik
  • eryngii duszone w porto i ziołach z macerowaną kaczą piersią restauracja Gościniec Zębcowski
  • bulion z grzybami shii-take i warzywami wraz z pierożkami z nadzieniem z eryngii - restauracja Jesionowy Dwór
  • gołąbki po japońsku - Zespół Szkół Usługowych
  • kwiatowy pieróg shii-take – restauracja Senator.

W ocenie potraw wzięli także udział zwiedzający, którzy za najsmaczniejszą potrawę Festiwalu uznali: pate z królika i shii-take z marynowanymi burakami (Gościniec Zębcowski), pasztet wieprzowy z grzybami shii-take (Raszkowianka), sałatka „Zemsta teściowej” (Senator).

* dsc03703.jpg

W konkursie na najlepsze stoisko największe uznanie zdobyły restauracje: Limba, Senator, Gościniec Zębcowski, Jesionowy Dwór, Bankietowa, Trzcieliny oraz stoisko Zespołu Szkół Usługowych.

Festiwal Smaków w ZSU tradycyjnie odwiedziły tłumy miłośników dobrego jedzenia. Oprócz stoisk wielkim zainteresowaniem cieszyły się pokazy kulinarne, barmańskie i cukierniczy z możliwością degustacji lodów rzemieślniczych. Stałą i obleganą atrakcją jest tzw. Słodka Dziupla ze stoiskami lokalnych cukierników.

Odwiedzin: 228