Shii-Take na Festiwalu Smaków
Podczas tegorocznego Ostrowskiego Festiwalu Smaków królowały egzotyczne grzyby: Shii-Take i Eryngii. Wystawcy, którzy wzięli udział w imprezie Zespołu Szkół Usługowych udowodnili, że te egzotyczne grzyby można przygotować na wiele sposobów.
VII Ostrowski Festiwal Smaków w dniu 30 marca 2019 r. otworzył dyrektor zespołu szkół Usługowych Dariusz Kaczmarek oraz Starosta Ostrowski Paweł Rajski. Starosta w pierwszej kolejności podziękował partnerom wspierającym targi: firmie „Biadała Mushrooms” z Rąbczyna, która dostarczyła grzyby Shii-Take i Eryngii, a także firmie WAZA z Wysocka Małego, zajmującej się zdobieniem szkła i porcelany, która ufundowała upominki dla wystawców. Unikatowy dyplom autorstwa Piotra Łopatki otrzymał również jeden z jurorów Andrzej Klimek, szef kuchni Restauracji Pałac Tłokinia, który od wielu edycji pomaga wyłonić najlepsze targowe potrawy.
Impreza skupiła restauratorów i przedsiębiorców związanych z gastronomią z całego regionu. Dla wystawców jest to okazja do zaprezentowania swojej firmy klientom, wzbogacenia menu, ale również zacięta rywalizacja w konkursach na najlepsze stoisko oraz najlepszą potrawę z wykorzystaniem tematycznego produktu.
Odwiedzający mieli możliwość posmakowania zupełnie nowych dań lub znanych receptur z dodatkiem mało znanych grzybów Shii-Take i Eryngii. Jak się okazuje warto sięgać po te produkty i włączyć je do codziennych jadłospisów. Oprócz walorów smakowych posiadają również własności prozdrowotnych, a nawet leczniczych: wzmacniają układ odpornościowy dzięki specjalnej kombinacji przeciwutleniaczy, posiadają właściwości przeciwnowotworowe, m.in. dzięki zawartym w nich polisacharydom. Grzyby Shii-Take uważane są za naturalne źródło interferonu, białka wywołującego reakcję odpornościową na choroby wirusowe i raka.
Restauratorzy z wielką pomysłowością podjęli wyzwanie. Egzotyczne grzyby gotowano, smażono, zapiekano w pierożkach, marynowano. Zdaniem jury niewiele było potraw rodem z dalekiego wschodu, najczęściej były to tradycyjne dania urozmaicone egzotycznym grzybem. Duże uznanie zyskał natomiast sposób podania i wykończenie potraw, w tym zakresie lokalni restauratorzy odnotowują coraz większy postęp, zadziwiając nawet doświadczone jury.
W konkursie na najlepszą potrawę profesjonalne jury w składzie: Joanna Ochniak (ekspert w dziedzinie marketingu w gastronomii), Andrzej Klimek (szef kuchni Restauracji Pałac Tłokinia) i Grzegorz Górnik (mistrz sztuki kelnerskiej) wyłoniło spośród 35 dań zwycięską „siódemkę”:
- puszyste bułeczki bao z eryngiem i konfitowaną kaczką podane na mixie sałat z chrupiącym bekonem i shii-take - agencja handlowa Limba Catering
- futomaki z omletem tamago i grzybami shii-take - restauracja Ogrody Smaku
- karczek sous vide z karmelizowanymi grzybami eryngii - restauracja Górecznik
- eryngii duszone w porto i ziołach z macerowaną kaczą piersią restauracja Gościniec Zębcowski
- bulion z grzybami shii-take i warzywami wraz z pierożkami z nadzieniem z eryngii - restauracja Jesionowy Dwór
- gołąbki po japońsku - Zespół Szkół Usługowych
- kwiatowy pieróg shii-take – restauracja Senator.
W ocenie potraw wzięli także udział zwiedzający, którzy za najsmaczniejszą potrawę Festiwalu uznali: pate z królika i shii-take z marynowanymi burakami (Gościniec Zębcowski), pasztet wieprzowy z grzybami shii-take (Raszkowianka), sałatka „Zemsta teściowej” (Senator).
W konkursie na najlepsze stoisko największe uznanie zdobyły restauracje: Limba, Senator, Gościniec Zębcowski, Jesionowy Dwór, Bankietowa, Trzcieliny oraz stoisko Zespołu Szkół Usługowych.
Festiwal Smaków w ZSU tradycyjnie odwiedziły tłumy miłośników dobrego jedzenia. Oprócz stoisk wielkim zainteresowaniem cieszyły się pokazy kulinarne, barmańskie i cukierniczy z możliwością degustacji lodów rzemieślniczych. Stałą i obleganą atrakcją jest tzw. Słodka Dziupla ze stoiskami lokalnych cukierników.