OBOWIĄZEK INFORMACYJNY RODO

Zgodnie z art. 13 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych RODO) informuję, iż

  1. Administratorem Państwa danych osobowych jest Starosta Ostrowski, Starostwo Powiatowe w Ostrowie Wielkopolskim z siedzibą w: 63-400 Ostrów Wielkopolski, al. Powstańców Wielkopolskich 16, tel.: 62 737 84 00, fax.: 737 84 33, e-mail: starostwo@powiat-ostrowski.pl, www.powiat-ostrowski.pl.
  2. Administrator Danych powołał Inspektora Ochrony Danych Osobowych, z siedzibą w Starostwie Powiatowym w Ostrowie Wielkopolskim, tel.: 62 737 84 38, fax.: 737 84 56.  e-mail: iod@powiat-ostrowski.pl.  
  3. Dane osobowe są gromadzone i przetwarzane w celu realizacji obowiązków Administratora Danych, w związku z załatwianą sprawą, na podstawie art. 6 ust. 1 lit. c) rozporządzenia RODO, co oznacza, iż przetwarzanie danych jest niezbędne do wypełnienia obowiązku prawnego ciążącego na administratorze, a także w celach archiwalnych.
  4. Dane osobowe będą usuwane w terminach wskazanych w Rozporządzeniu Prezesa Rady Ministrów z dnia 18 stycznia 2011 r. w sprawie instrukcji kancelaryjnej, jednolitych rzeczowych wykazów akt oraz instrukcji w sprawie organizacji i zakresu działania archiwów zakładowych lub w innych przepisach prawa, regulujących czas przetwarzania danych.
  5. Dane osobowe mogą być przekazywane podmiotom przetwarzającym je na zlecenie Administratora Danych (np.: podmiotom serwisującym systemy informatyczne i aplikacje w których przetwarzane są dane osobowe), instytucjom uprawnionym do ich uzyskania na podstawie obowiązującego prawa (np.: organom administracji, sądom,) oraz innym podmiotom w zakresie, w jakim są one uprawnione do ich otrzymywania na podstawie przepisów prawa.
  6. Podanie danych osobowych jest obowiązkiem ustawowym i wynika z obowiązujących przepisów prawa.
  7. Osoba, której dane są przetwarzane, w granicach określonych rozporządzeniem RODO, ma prawo do:
    • żądania od Administratora Danych dostępu do swoich danych osobowych,
    • sprostowania, ograniczenia przetwarzania lub wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych, a także przenoszenia danych,
    • wniesienia skargi do organu nadzorczego – Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych.
Przechodzę do serwisu
strona główna | mapa serwisu | kontakt | NPP
Herb Powiatu Ostrowskiego
Rusza nabór do szkół ponadpodstawowych na rok szkolny 2019/2020
10 maja 2019 roku

Rusza nabór do szkół ponadpodstawowych na rok szkolny 2019/2020

Wkrótce w życiu Gimnazjalistów i Ósmoklasistów zacznie się nowy etap – nauka w szkole ponadpodstawowej. Rusza nabór do szkół.

zdjecie

Rekrutacja do szkół powiatu ostrowskiego w tym roku szkolnym rozpoczyna się od 13 maja do 31 maja  i będzie prowadzona przy pomocy systemu elektronicznego. Wszelkie informacje dotyczące rekrutacji będą umieszczane na stronie internetowej:

https://nabor.pcss.pl/ostrow

Na tej stronie gimnazjaliści i ósmoklasiści znajdą szereg przydatnych informacji. Oprócz publikowanych aktualności, zamieszczony jest tam informator o ofercie szkół      - szczegółowy opis oferty szkół ponadpodstawowych, poszczególnych klas, języków obcych, zawodów i profili kształcenia w tych klasach. Korzystając z tego właśnie informatora, będzie można elektronicznie wypełnić podanie o przyjęcie do szkoły ponadpodstawowej. Podczas trwania rekrutacji, będzie można sprawdzić, ilu kandydatów zgłosiło się do poszczególnych klas. Będą to informacje aktualizowane na bieżąco. Będzie należało je zatem traktować tylko jako dane orientacyjne. Kiedy bowiem zgłoszą się nowi kandydaci te informacje ulegną zmianie.

zdjecie

Przy wyrażeniu zgody na umieszczenie swoich danych w internecie, wyniki rekrutacji będą dostępne dla kandydata po podaniu numeru PESEL oraz PINu. Znajdą oni tu informacje o swoich szkolnych preferencjach, o ocenach i wreszcie o wynikach rekrutacji.

W dniu 16 lipca br. szkoły ogłoszą listy kandydatów zakwalifikowanych i kandydatów niezakwalifikowanych, a ostateczną informację o przyjęciach szkoły ogłoszą 25 lipca br.

Na tej stronie będzie też można znaleźć informacje o tym, które szkoły i klasy mają jeszcze wolne miejsca. W razie niepowodzenia podczas pierwszego przydziału, tu będzie można znaleźć klasę w naborze uzupełniającym.

Od lat Powiat Ostrowski podejmuje starania aby uczniowie powiatowych szkół mogli kształcić się w warunkach godnych XXI wieku i na poziomie zapewniającym dostęp tak do renomowanych uczelni wyższych jak i uznanie u pracodawców. Każda szkoła, czy to ta z pierwszego wyboru, czy brana pod uwagę w dalszej kolejności, zapewni uczniom wysoki poziom nauczania.  Biorąc również  pod uwagę zainteresowania i zdolności uczniów pozwoli spędzić najbliższych kilka lat w naprawdę miłej atmosferze.

Odwiedzin: 823