OBOWIĄZEK INFORMACYJNY RODO

Zgodnie z art. 13 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych RODO) informuję, iż

  1. Administratorem Państwa danych osobowych jest Starosta Ostrowski, Starostwo Powiatowe w Ostrowie Wielkopolskim z siedzibą w: 63-400 Ostrów Wielkopolski, al. Powstańców Wielkopolskich 16, tel.: 62 737 84 00, fax.: 737 84 33, e-mail: starostwo@powiat-ostrowski.pl, www.powiat-ostrowski.pl.
  2. Administrator Danych powołał Inspektora Ochrony Danych Osobowych, z siedzibą w Starostwie Powiatowym w Ostrowie Wielkopolskim, tel.: 62 737 84 38, fax.: 737 84 56.  e-mail: iod@powiat-ostrowski.pl.  
  3. Dane osobowe są gromadzone i przetwarzane w celu realizacji obowiązków Administratora Danych, w związku z załatwianą sprawą, na podstawie art. 6 ust. 1 lit. c) rozporządzenia RODO, co oznacza, iż przetwarzanie danych jest niezbędne do wypełnienia obowiązku prawnego ciążącego na administratorze, a także w celach archiwalnych.
  4. Dane osobowe będą usuwane w terminach wskazanych w Rozporządzeniu Prezesa Rady Ministrów z dnia 18 stycznia 2011 r. w sprawie instrukcji kancelaryjnej, jednolitych rzeczowych wykazów akt oraz instrukcji w sprawie organizacji i zakresu działania archiwów zakładowych lub w innych przepisach prawa, regulujących czas przetwarzania danych.
  5. Dane osobowe mogą być przekazywane podmiotom przetwarzającym je na zlecenie Administratora Danych (np.: podmiotom serwisującym systemy informatyczne i aplikacje w których przetwarzane są dane osobowe), instytucjom uprawnionym do ich uzyskania na podstawie obowiązującego prawa (np.: organom administracji, sądom,) oraz innym podmiotom w zakresie, w jakim są one uprawnione do ich otrzymywania na podstawie przepisów prawa.
  6. Podanie danych osobowych jest obowiązkiem ustawowym i wynika z obowiązujących przepisów prawa.
  7. Osoba, której dane są przetwarzane, w granicach określonych rozporządzeniem RODO, ma prawo do:
    • żądania od Administratora Danych dostępu do swoich danych osobowych,
    • sprostowania, ograniczenia przetwarzania lub wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych, a także przenoszenia danych,
    • wniesienia skargi do organu nadzorczego – Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych.
Przechodzę do serwisu
strona główna | mapa serwisu | kontakt | NPP
Herb Powiatu Ostrowskiego
Wymiana młodzieżowa Polska-Rumunia
13 czerwca 2019 roku

Wymiana młodzieżowa Polska-Rumunia

W dniach 2.06 – 9.06. 2019 realizowany był projekt międzynarodowej wymiany międzyszkolnej „Kultura, sztuka i tradycje: Rumunia-Polska 2018-2019”. Brały w nim udział: II Liceum Ogólnokształcące z Oddziałami Dwujęzycznymi im. Władysława Reymonta w Ostrowie Wlkp. oraz Liceum im. Traiana Lalescu z Branesti w Rumunii.

zdjecie

W projekcie brało udział 2 nauczycieli rumuńskich i 8 uczniów rumuńskich oraz 2 nauczycieli polskich i 8 uczniów polskich. W ramach realizowanego projektu uczniowie polscy i rumuńscy wzięli udział w zajęciach dydaktycznych oraz programie artystycznym na terenie II LO w Ostrowie Wlkp. Uczestnicy projektu zwiedzili zabytki Ostrowa, Wrocławia oraz Poznania.

zdjecie

Na terenie Ostrowa odwiedzono także Muzeum Miasta oraz galerie artystyczne (Galeria Sztuki Współczesnej oraz Galeria prof. Tadeusza Gaworzewskiego), ponadto zabytkowe obiekty na terenie Powiatu Ostrowskiego oraz powiatów ościennych, w takich miejscowościach jak: Raszków, Dobrzyca, Gołuchów i Antonin. Inicjatorem zorganizowania wymiany był po stronie polskiej nauczyciel historii Jarosław Biernaczyk, którego wspierała nauczycielka języka angielskiego Krystyna Woronin. Projekt który wsparło Starostwo Powiatowe w Ostrowie kontynuowany będzie w roku szkolnym 2019/2020 na ternie Rumunii.

Dodał(a): Janusz Grzesiak
Odwiedzin: 112