OBOWIĄZEK INFORMACYJNY RODO

Zgodnie z art. 13 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych RODO) informuję, iż

  1. Administratorem Państwa danych osobowych jest Starosta Ostrowski, Starostwo Powiatowe w Ostrowie Wielkopolskim z siedzibą w: 63-400 Ostrów Wielkopolski, al. Powstańców Wielkopolskich 16, tel.: 62 737 84 00, fax.: 737 84 33, e-mail: starostwo@powiat-ostrowski.pl, www.powiat-ostrowski.pl.
  2. Administrator Danych powołał Inspektora Ochrony Danych Osobowych, z siedzibą w Starostwie Powiatowym w Ostrowie Wielkopolskim, tel.: 62 737 84 38, fax.: 737 84 56.  e-mail: iod@powiat-ostrowski.pl.  
  3. Dane osobowe są gromadzone i przetwarzane w celu realizacji obowiązków Administratora Danych, w związku z załatwianą sprawą, na podstawie art. 6 ust. 1 lit. c) rozporządzenia RODO, co oznacza, iż przetwarzanie danych jest niezbędne do wypełnienia obowiązku prawnego ciążącego na administratorze, a także w celach archiwalnych.
  4. Dane osobowe będą usuwane w terminach wskazanych w Rozporządzeniu Prezesa Rady Ministrów z dnia 18 stycznia 2011 r. w sprawie instrukcji kancelaryjnej, jednolitych rzeczowych wykazów akt oraz instrukcji w sprawie organizacji i zakresu działania archiwów zakładowych lub w innych przepisach prawa, regulujących czas przetwarzania danych.
  5. Dane osobowe mogą być przekazywane podmiotom przetwarzającym je na zlecenie Administratora Danych (np.: podmiotom serwisującym systemy informatyczne i aplikacje w których przetwarzane są dane osobowe), instytucjom uprawnionym do ich uzyskania na podstawie obowiązującego prawa (np.: organom administracji, sądom,) oraz innym podmiotom w zakresie, w jakim są one uprawnione do ich otrzymywania na podstawie przepisów prawa.
  6. Podanie danych osobowych jest obowiązkiem ustawowym i wynika z obowiązujących przepisów prawa.
  7. Osoba, której dane są przetwarzane, w granicach określonych rozporządzeniem RODO, ma prawo do:
    • żądania od Administratora Danych dostępu do swoich danych osobowych,
    • sprostowania, ograniczenia przetwarzania lub wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych, a także przenoszenia danych,
    • wniesienia skargi do organu nadzorczego – Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych.
Przechodzę do serwisu
strona główna | mapa serwisu | kontakt | NPP
Herb Powiatu Ostrowskiego
Będą leczyć migotanie przedsionków
23 lipca 2019 roku

Będą leczyć migotanie przedsionków

Nowoczesna pracownia umożliwiająca wykonywanie zabiegów ablacji likwidujących migotanie przedsionków serca powstanie w ostrowskim szpitalu. Kwotę 700 tys. zł na ten cel przeznaczył Powiat Ostrowski.

zdjecie


W dniu 23 lipca 2019 r. na oddziale kardiologicznym ostrowskiego szpitala odbyło się podpisanie umowy z wykonawcą inwestycji firmą PBO Construction.

zdjecie

– ‘’Pięć lat temu została oddana do użytku nasza kardiologia. Dziś stojąc tutaj z Wicestarostą R. Pacholczykiem możemy powiedzieć, że wracamy na oddział żeby kontynuować kolejne inwestycje. Oddział funkcjonuje bardzo dobrze, cieszy się dużym uznaniem wśród mieszkańców całego regionu. Do pełnego sukcesu potrzebna jest możliwości wykonywania ablacji. Dzięki temu będziemy mogli powiedzieć, że nasz oddział jest pełno profilowy’’ – powiedział Paweł Rajski Starosta Ostrowski.

W tym roku Rada Powiatu przeznaczyła na inwestycje w szpitalu już kwotę 3 mln zł m.in. na kompleksową modernizację oddziału neurologicznego. Teraz 700 tys. zł dedykowane jest na pracownię elektrofizjologii.  

zdjecie

– ‘’Mimo trudnej sytuacji służby zdrowia w Polsce my idziemy do przodu i staramy się poszerzać zakres świadczeń medycznych dedykowanych mieszkańcom nie tylko powiatu, ale i regionu. Dziękuję Władzom powiatu za to, że mimo iż budżet jest napięty znalazły środki, aby ta inwestycja powstała. To kolejny element układanki, który zapewni pełną diagnostykę i leczenie schorzeń układu krążenia’’ – powiedział Dariusz Bierła Dyrektor ostrowskiego szpitala.

Jak szacują lekarze w Polsce ok. 700 tys. osób cierpi na migotanie przedsionków. Tymczasem dzięki zabiegom ablacji ze skutecznością na poziomie 75-85 proc. ta przypadłość może być leczona. Do tej pory w Ostrowie wykonano zaledwie kilkanaście takich zabiegów. Nowa pracownia szerzej otworzy drzwi przed jej stosowaniem.

zdjecie

- ‘’Mamy 24 godzinny dyżur zawałowy, a ponieważ czas wykonywania ablacji może wynieść od godziny do trzech godzin, nie mogliśmy sobie do tej pory pozwolić na jej stosowanie w sytuacji gdy nagle może pojawić się pacjent z zawałem serca potrzebujący pilnej operacji ratującej życie. Dlatego druga pracownia stała się koniecznością. Na tej rozbudowie skorzystają więc pw. pacjenci, bo zapotrzebowanie jest olbrzymie’’ – powiedział dr Janusz Tarchalski, kierownik ostrowskiego oddziału kardiologicznego.

Stosuje się dwie metody wykonywania ablacji: popularniejszą za pomocą impulsów elektrycznych i tzw. krioablacji - balonów wypełnionych zimnym powietrzem. W Ostrowie wykonywane będą obydwie metody.

Jeśli wszystkie prace budowlane będą przebiegać bez problemów otwarcie pracowni nastąpi z końcem października.

Dodał(a): Janusz Grzesiak
Odwiedzin: 126