OBOWIĄZEK INFORMACYJNY RODO

Zgodnie z art. 13 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych RODO) informuję, iż

  1. Administratorem Państwa danych osobowych jest Starosta Ostrowski, Starostwo Powiatowe w Ostrowie Wielkopolskim z siedzibą w: 63-400 Ostrów Wielkopolski, al. Powstańców Wielkopolskich 16, tel.: 62 737 84 00, fax.: 737 84 33, e-mail: starostwo@powiat-ostrowski.pl, www.powiat-ostrowski.pl.
  2. Administrator Danych powołał Inspektora Ochrony Danych Osobowych, z siedzibą w Starostwie Powiatowym w Ostrowie Wielkopolskim, tel.: 62 737 84 38, fax.: 737 84 56.  e-mail: iod@powiat-ostrowski.pl.  
  3. Dane osobowe są gromadzone i przetwarzane w celu realizacji obowiązków Administratora Danych, w związku z załatwianą sprawą, na podstawie art. 6 ust. 1 lit. c) rozporządzenia RODO, co oznacza, iż przetwarzanie danych jest niezbędne do wypełnienia obowiązku prawnego ciążącego na administratorze, a także w celach archiwalnych.
  4. Dane osobowe będą usuwane w terminach wskazanych w Rozporządzeniu Prezesa Rady Ministrów z dnia 18 stycznia 2011 r. w sprawie instrukcji kancelaryjnej, jednolitych rzeczowych wykazów akt oraz instrukcji w sprawie organizacji i zakresu działania archiwów zakładowych lub w innych przepisach prawa, regulujących czas przetwarzania danych.
  5. Dane osobowe mogą być przekazywane podmiotom przetwarzającym je na zlecenie Administratora Danych (np.: podmiotom serwisującym systemy informatyczne i aplikacje w których przetwarzane są dane osobowe), instytucjom uprawnionym do ich uzyskania na podstawie obowiązującego prawa (np.: organom administracji, sądom,) oraz innym podmiotom w zakresie, w jakim są one uprawnione do ich otrzymywania na podstawie przepisów prawa.
  6. Podanie danych osobowych jest obowiązkiem ustawowym i wynika z obowiązujących przepisów prawa.
  7. Osoba, której dane są przetwarzane, w granicach określonych rozporządzeniem RODO, ma prawo do:
    • żądania od Administratora Danych dostępu do swoich danych osobowych,
    • sprostowania, ograniczenia przetwarzania lub wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych, a także przenoszenia danych,
    • wniesienia skargi do organu nadzorczego – Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych.
Przechodzę do serwisu
strona główna | mapa serwisu | kontakt | NPP
Herb Powiatu Ostrowskiego
Patryk Wykrota na Mistrzostwach Polski
23 lipca 2019 roku

Patryk Wykrota na Mistrzostwach Polski

Patryk Wykrota, podopieczny Michała Walczaka z KS Stal LA, laureat tegorocznego Wawrzyna Sportu Starosty Ostrowskiego reprezentował Polskę podczas Mistrzostw Europy Juniorów U20 w szwedzkim Boras. Drużyna z Polski otarła się o medal.

Patryk Wykrota wraz z kolegami z reprezentacji Polski wywalczył IV miejsce w sztafecie 4x100 metrów podczas Mistrzostw Europy Juniorów U20 w szwedzkim Boras, które odbyły się w dniach 18-21 lipca 2019r. Podopieczny trenera KS STAL LA w Ostrowie Wlkp. - Michała Walczaka doskonale pobiegł na swojej - trzeciej - zmianie w znacznej mierze przyczyniając się do tak wysokiego miejsca zespołu. Do medali zabrakło zaledwie 0,06 sekundy!!! Zwyciężyli Niemcy w czasie 39,79 s. przed Włochami - 39,89 s. i Holendrami - 40,28 s. Czas polskiej sztafety to 40,34 s. W biegu finałowym została zdyskwalifikowana sztafeta Wielkiej Brytanii za przekroczenie strefy zmian.

Do mistrzostw zakwalifikowało się 17 zespołów stąd była konieczność rozegrania 3 biegów eliminacyjnych. Polacy z Patrykiem biegli w drugiej serii zajmując II miejsce za Włochami, stąd wywalczyli bezpośredni awans do biegu finałowego. Pierwotnie w składzie reprezentacji mieli biegać:  Szymon Szachniewicz, Damian Trzaska, Patryk Wykrota i Antoni Plichta. Jednak wiadomym było, iż rewelacyjny na dystansie 200 m Damian Trzaska odczuwa ból mięśnia i jego udział w sztafecie stoi pod znakiem zapytania. I tak się stało - Damian podczas biegu eliminacyjnego na 200 m. pogłębił kontuzję i stała się konieczna zamiana jego w sztafecie na Sebastiana Charzyńskiego. Licząc rekordy życiowe zawodników była to strata dla zespołu o 0,14 s, co uświadamia, jak blisko medalu byli Polacy.

Ponadto Patryk Wykrota startował również indywidualnie na dystansie 200 m. Świetnie pobiegł swój bieg eliminacyjny na 200 m. zajmując w nim II miejsce, dające pewny awans do biegów półfinałowych. Uzyskał w nim rezultat 21,43 sek., biegnąc ostatnie 40 metrów bez wysiłku, wiedząc, iż do półfinału kwalifikuje się aż czterech zawodników z każdej rundy. Niestety, przy „wejściu” na prostą minimalnie nadepnął na linię, co wychwycili sędziowie ogłaszając dyskwalifikację wychowanka Stali LA. Jak się później okazało, aby dostać się do finału należało uzyskać wynik 21,36 s., a więc tylko niewiele lepiej od rezultatu z biegu eliminacyjnego Patryka – wyniku uzyskanego bez forsowania maksymalnego tempa.

Mój podopieczny w swoim debiucie na Mistrzostwach Europy U20 pokazał się z bardzo dobrej strony.
- „Zasady kwalifikacji w biegu na 200 m. były proste. Z każdej z 5 serii eliminacyjnych do półfinałów kwalifikowało się po czterech najlepszych zawodników plus dodatkowo czterech z czasami. Patryk miał za zadanie awansować dalej, tracąc przy tym możliwie jak najmniej energii. Wiedzieliśmy, że nie będzie to łatwa sprawa, gdyż seria w której biegał Patryk była naprawdę mocna. Patryk (w tym sezonie 21.15s) legitymował się czwartą „życiówką” spośród siedmiu startujących w biegu zawodników. Najlepszy wynik posiadał Aaron Sexton z Irlandii - 20.69 s. (lider w kategorii U20 na 200 m w roku 2019), szybsi od Patryka byli również Rumun (21.08 s) i Rosjanin (21.10 s). Warto dodać, że najsłabszy w tej serii zawodnik miał życiówkę 21.49 s, co zważywszy na zestawienie 3 najlepszych w tym sezonie wyników Patryka (21.15s, 21.42s oraz 21.47s) zapowiadało naprawdę ciężką przeprawę. Warunki wietrzne w Boras również nie były jakieś rewelacyjne, pierwsze 100 m. we wszystkich seriach było zdecydowanie pod wiatr, druga „setka” - w zależności od szczęścia. U Patryka w serii wiatr był akurat ujemny -0.2, ale zdarzały się serie (pierwsza i druga) gdzie wiatr dość mocno pomagał zawodnikom (+1.7, +1.2). Znając te wszystkie szczegóły bieg Patryka i końcowy wynik - II miejsce w serii z czasem 21.43 s. można uznać za fantastyczny wynik! Zwłaszcza, że zgodnie z zaleceniami Patryk kontrolował bieg, po to aby awansować jak najmniejszym nakładem sił. Komentarz Patryka po biegu bezcenny: Trenerze ja miałem totalny luz na tej drugiej setce, takim tempem to ja mógłbym przebiec jeszcze jedno 200 m. Patryk pokazał moc w najważniejszej imprezie sezonu. Niestety pechowa dyskwalifikacja przekreśliła jego szanse na walkę o wysokie pozycje. To dopiero początek, mamy nadzieję, jego wielkiej kariery” – relacjonuje trener Michał Walczak.

Końcowe wyniki serii 4 w stosunku do życiówek z sezonu mówią wiele o warunkach panujących w Boras i świetnej dyspozycji Patryka:

1. Aaron Sexton - Irlandia 21.17s (PB 20.69s)
2. Alin Ionut Anton - Rumunia 21.49s (PB 21.08s)
3. Ruslan Kislykh - Rosja 21.66s (PB 21.10s)
4. Olivier Murcko - Słowacja 21.82s (PB 21.19s)
5. Matevz Sustarsic - Słowenia 22.00s (PB 21.49s)
6. Simnon Graf - Szwajcaria 22.08s (PB 21.47s)
7. Patryk Wykrota - Polska - 21,43s (PB 21,15s), ale DQ

Dodał(a): Janusz Grzesiak
Odwiedzin: 53