OBOWIĄZEK INFORMACYJNY RODO

Zgodnie z art. 13 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych RODO) informuję, iż

  1. Administratorem Państwa danych osobowych jest Starosta Ostrowski, Starostwo Powiatowe w Ostrowie Wielkopolskim z siedzibą w: 63-400 Ostrów Wielkopolski, al. Powstańców Wielkopolskich 16, tel.: 62 737 84 00, fax.: 737 84 33, e-mail: starostwo@powiat-ostrowski.pl, www.powiat-ostrowski.pl.
  2. Administrator Danych powołał Inspektora Ochrony Danych Osobowych, z siedzibą w Starostwie Powiatowym w Ostrowie Wielkopolskim, tel.: 62 737 84 38, fax.: 737 84 56.  e-mail: iod@powiat-ostrowski.pl.  
  3. Dane osobowe są gromadzone i przetwarzane w celu realizacji obowiązków Administratora Danych, w związku z załatwianą sprawą, na podstawie art. 6 ust. 1 lit. c) rozporządzenia RODO, co oznacza, iż przetwarzanie danych jest niezbędne do wypełnienia obowiązku prawnego ciążącego na administratorze, a także w celach archiwalnych.
  4. Dane osobowe będą usuwane w terminach wskazanych w Rozporządzeniu Prezesa Rady Ministrów z dnia 18 stycznia 2011 r. w sprawie instrukcji kancelaryjnej, jednolitych rzeczowych wykazów akt oraz instrukcji w sprawie organizacji i zakresu działania archiwów zakładowych lub w innych przepisach prawa, regulujących czas przetwarzania danych.
  5. Dane osobowe mogą być przekazywane podmiotom przetwarzającym je na zlecenie Administratora Danych (np.: podmiotom serwisującym systemy informatyczne i aplikacje w których przetwarzane są dane osobowe), instytucjom uprawnionym do ich uzyskania na podstawie obowiązującego prawa (np.: organom administracji, sądom,) oraz innym podmiotom w zakresie, w jakim są one uprawnione do ich otrzymywania na podstawie przepisów prawa.
  6. Podanie danych osobowych jest obowiązkiem ustawowym i wynika z obowiązujących przepisów prawa.
  7. Osoba, której dane są przetwarzane, w granicach określonych rozporządzeniem RODO, ma prawo do:
    • żądania od Administratora Danych dostępu do swoich danych osobowych,
    • sprostowania, ograniczenia przetwarzania lub wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych, a także przenoszenia danych,
    • wniesienia skargi do organu nadzorczego – Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych.
Przechodzę do serwisu
strona główna | mapa serwisu | kontakt | NPP
Herb Powiatu Ostrowskiego
Noworoczne spotkanie liderów
12 stycznia 2020 roku

Noworoczne spotkanie liderów

Już po raz ósmy obyło się Noworoczne Spotkanie Liderów Życia Społecznego Powiatu Ostrowskiego. W tym roku wybrano wyjątkowe miejsce aulę I Liceum Ogólnokształcącego.

zdjecie

Spotkanie odbyło się 11 stycznia 2020 roku.

- ‘’Jestem bardzo rad, że przyjęliście Państwo nasze zaproszenie. Witam Was w miejscu, z którego spoglądają z witraży trzy cnoty: nauki, kultury i rzemiosła. To wybór nieprzypadkowy, bo każdy z Państwa reprezentuje, realizuje się zawodowo lub hobbystycznie w  jednym z tych obszarów. To z Waszej aktywności bierze się różnorodność i bogactwo naszego powiatu. Pewnie często mijamy się na drodze, w autobusie czy pociągu nie wiedząc, czy nawet nie przypuszczając, że bok nas stoi czy idzie ktoś tak wyjątkowy. To dzisiejsze spotkanie jest formą podziękowania Państwu, ale także integracji, abyśmy wszyscy wzajemnie mogli się lepiej poznać. W Nowym Roku życzę wielu sukcesów i dużo zdrowia’’ – powiedział Paweł Rajski.

Uczestnikami tegorocznego noworocznego spotkania byli:

Lewicki Marek – doktor matematyki, jeden z dwóch w Ostrowie Honorowych Profesorów Nauki. Zawodowo dyrektor I LO Alma Mater Ostroviensis. Szkoły, która jest nie tylko kuźnią kadr, ale także przez lata postaw i wartości. Autor wielu projektów i innowacji oświatowych dotyczących także matematyki. Ma na swoim koncie wiele publikacji naukowych z zakresu pedagogiki i matematyki. Jest m.in. współautorem podręcznika do matematyki; ,,Matematyka z Sensem. Klasa I szkoły ponadgimnazjalnej. W tym roku kierowana przez niego szkoła obchodzić będzie piękny jubileusz 175-lecia istnienia.

Biegański Marcin - fotograf, malarz, performer słowem artysta. Człowiek, który udowadnia, że dobra sztuka obroni sią także w… garażu. Właśnie garaż wybrał kiedyś na miejsce nietuzinkowego wernisażu. Osoba aktywna w swoim środowisku. Współtwórca Przygodzickiego Biennale Sztuki Retrospektywa, w tym roku odbyła się już druga jego część. Pomysłodawca i wykonawca wyjątkowego muralu poświęconego Fryderykowi Chopinowi oraz antonińskiemu pałacykowi. Ten wyjątkowy kolaż który powstał na przystanku autobusowym, co oczywiste w Antoninie, a wykonany został w technice fotograficznego naświetlania.

Chudy Paweł„Naród który traci pamięć traci sumienie’’ – pisał kiedyś Zbigniew Herbert, wielu dodaje że traci także tożsamość. On poprzez działalność w Związku Inwalidów Wojennych kultywuje pamięć o najnowszej historii Polski. Ta aktywność jest swoistym testamentem w stosunku do tych, którzy odeszli i sami już o nią upominać się nie mogą. To z tych pobudek z jego inicjatywy wmurowana została pamiątkowa tablica na murze przy ostrowskiej konkatedrze. On sam jest zawsze obecny tam gdzie należy wspominać osoby i zdarzenia z najnowszej historii.

Ciechanowski Krzysztof – grafik, autor znaku, który stał się jednym z najbardziej rozpoznawalnych znaków graficznych w Polsce. Spod jego rąk wyszedł pierwszy projekt serduszka WOŚP. W jednym z wywiadów mówił, że pomysł na nie zrodził się przed jednym z festiwali w Jarocinie, gdzie rozmawiał z Jurkiem Owsiakiem na ten temat. Ten pozostawił mu pełną dowolność przy projektowaniu. Pierwsze serduszko powstało przy pomocy wyklejanych literek, więcej było wówczas pracy ręcznej niż dziś komputerowego projektowania. A dalej…. A dalej serduszko błyskawicznie podbiło serca wszystkich sympatyków WOŚP i bije do dziś. Chociaż na przełomie tych ponad dwóch dekad od powstania kilka razy zmieniało swój wygląd.

Dudzińska Krystyna – zawodowo lekarz związany ze stolicą Wielkopolski, która myśli globalnie a działa lokalnie. W wolnym czasie wraca do rodzinnego Niemojewca (Gmina Raszków) i… działa. Prezes Towarzystwa Przyjaciół  Kościoła Parafialnego w  Pogrzybowie. Pierwszym celem był remont i konserwacji zabytkowych organów w kościele parafialnym. Za ok. 100 tys. odnowiono ten instrument i nie on tylko liturgii, ale pozwala kontynuować tradycje kościelnej muzyki organowej. Dąży do pielęgnowania miejscowych miejsc pamięci i kultury. Zorganizowała renowację grobu oficera wojsk napoleońskich, a ostatnią inicjatywą było przywrócenie należytej pamięci postaci Franciszka Schreodera, ojca pierwszego polskiego starosty odolanowskiego. Odrestaurowano jego nagrobek, zresztą jeden z najpiękniejszych na pogrzybowskim cmentarzu oraz odnaleziono żyjących potomków rodziny.

Giwerski Bartosz - człowiek pasji i talentów. Absolwent czterech kierunków: teologii, historii, zdrowia publicznego oraz informatyki. Hobbysta i sokolnik. Ptaki pasjonowały go od szkoły podstawowej. Najpierw sam hodował różne gatunki. Po studiach zaczął realizować swoją pasję już pod kontem ptaków drapieżnych i rozwijania zainteresowań sokolnictwem. Najpierw przeszedł kurs sokolniczy, później było oczekiwanie na swojego ptaka. Po wielu konsultacjach i praktykach u sokolników w otrzymał swojego Jastrzębia, którego właśnie układa i z którym razem współpracuje. Jest również kolekcjonerem klocków lego. Ma jedną z największych prywatnych kolekcji tych popularnych klocków i jak na pasjonata przystało o obu potrafi długo i pięknie opowiadać!

Harasimowicz Bartosz – lekarz okulista. Człowiek, który ponad rok temu podjął się misji reaktywowania w ostrowskim szpitalu okulistyki. Efekt został osiągnięty i powstał oddział okulistyki jednego dnia. Miarą sukcesu było także powstanie zespołu specjalistów, którzy na miejscu skutecznie usuwają zaćmy oka. Zapotrzebowanie na tę usługę było ogromne, a dotąd żeby wykonać zabieg trzeba było jeździć daleko poza Ostrów. Teraz jest to dostępne na miejscu. Do tej pory wykonano ponad 1000 operacji. Mamy nadzieję, że i samych zabiegów usuwania zaćmy będzie więcej, jak i rozwijać się będzie oferta lecznicza. Jest to możliwe, bo kilka tygodni temu dzięki środkom m.in. z budżetu powiatu oddano do użytku nowoczesny i doskonale wyposażony oddział.

Jurek Janusz – artysta plastyk z przebogatym portfolio nagród i wyróżnień zdobywanych na całym świecie. Od 1996 roku zajmuje się projektowaniem graficznym, fotografiami, animacjami, grafiką 3D oraz szeroko pojętymi formami twórczości wizualnej. Jego ilustracje wykorzystują technikę generative art. polegającą na tworzeniu grafik za pomocą opracowanego specjalnie kodu programu komputerowego który generuje przestrzenne formy. Jego prace są m.in. stronach tytułowych programów corel i wielu książkach i publikacjach oraz budynkach użyteczności publicznej. Może poszczycić się także współpracą z Neil Barrett uznanym projektantem ekskluzywnej odzieży, który najpierw tworzył dla takich marek jak Prada i Gucci, a obecnie ma własną markę. Wykorzystując jego prace, przestrzenne wizerunki koni, stworzył kolekcję mody dla mężczyzn. Janusz Jurek for Neil Barret na metce to wygląda i brzmi dumnie!

Kaczocha Donata - w globalnej wiosce jesteśmy świadkami nie tylko zanikania poszczególnych gatunków roślin czy zwierząt. Popkulturowa papka sprawia, że zanika także odrębność kulturowa. A jednym z wyróżników jest kultura ludowa. Pani Donata jest przedstawicielką zanikającej sztuki szycia, właściwiej chyba haftowania czepców ludowych, które kiedyś wyróżniały poszczególne regiony. Sama może powiedzieć, ile trzeba mieć cierpliwości i determinacji, by przejść kursy uczące przygotowywania te kruche materiałowe arcydzieła noszone chociażby przez Głogowian czy inne zespoły folklorystyczne w powiecie.

Kaczmarek Seweryn – w przeszłości Inspektor Transportu Drogowego w randze ministra. Obecnie człowiek orkiestra. Czołowy brat kurkowy Ostrowa oraz szef Stowarzyszenia Inżynierów i Techników Komunikacji. Osoba, która mimo przesuwanych przez decydentów rozstrzygnięć wciąż wierzy w powstanie w Polsce Kolei Dużych Prędkości. Z tej wiary i chęci należytego umiejscowienia na jej mapie Ostrowa Wielkopolskiego lobbuje, organizuje konferencje dotyczące polskiego TGW w ten sposób, by słynny Ygrek nie ominął naszego regionu.

Kala Miłosz – ostrowianin uczeń Zespołu Szkół Ponadgimanzjalnych CKU w Przygodzicach. Młody człowiek, który pasje dzieli równo pomiędzy rolnictwo i filmowanie. Z tego miksu zainteresowań powstał 6 lat temu na Youtube jego kanał o nazwie Kuner prezentujący filmy o rolnictwie. Sam mówi, że od marca do listopada połowę wolnego czasu spędza na nagrywaniu. Nowoczesne maszyny, niebanalne ujęcia z lotu ptaka, romantyczne kadry o zachodzie słońca. Być może to jest tajemnica sukcesu, bo jego filmy obejrzało ok. 2 mln ludzi. Ma wierne grono subskrybentów liczone w tysiącach, którzy uważają, że jest to jeden z najlepszych kanałów tematycznych.

Kasprzak Krzysztof – ostrowianin, restaurator. Udowodnił, że aby robić rzeczy wielkie czasem wystarczy prosty pomysł, czasem szczery gest który jak się okazuje w finale może uruchomić lawinę, lawinę pomocy dla innych. W swojej restauracji zaproponował nietuzinkową akcję pomocy głodnym. Wystarczy za dowolną kwotę wykupić posiłek, a paragon zostawić na tablicy. Wystarczy że każdy potrzebujący poda ten papierek obsłudze, a w zamian dostanie posiłek. Parę groszy, papierek, a dla kogoś może oznaczać coś ciepłego do zjedzenia. Pomysł przypadł do gustu nie tylko potrzebującym, ale jest kopiowany także w innych lokalach.

Kowalska Danuta – współwłaściciel i gastronom w restauracji LIDO. Osoba, która umie i chce dzielić się swoimi umiejętnościami w przyrządzaniu lokalnego produktu, jakim w Gminie Przygodzice jest z pewnością karp. Niekwestionowana mistrzyni w swoim fachu. W tym roku po raz trzeci zdobyła główną nagrodę na potrawy z karpia w konkursie organizowanym w ramach Doliny Baryczy. Proponując kapuśniak z pieczonym karpiem udowodnia, że karp niesłusznie jest traktowany jako wyłącznie potrawa wigilijna. Myślę, że nie zbraknie chętnych, aby to danie u Państwa zdegustować.

Król Iwona - sołtys Ludwikowa jednej z najmniejszych miejscowości Gminy Przygodzice. Osoba zaangażowana na rzecz swojej miejscowości. Przez wiele lat Ludwików słynął nie tylko z położenia wśród pięknych lasów, ale także posiadania Młodzieżowego Schroniska Turystycznego, które przyciągało zwłaszcza uczniów i zachęcało do aktywności i poznawania swojej Małej Ojczyzny. Z czasem obiekt podupadł i został na głucho zamknięty. Jednak za sprawą funduszy, ale i grupy zapaleńców takich jak Pani Iwona obiekt został przepięknie wyremontowany już jest wizytówką i mamy nadzieję, że przyciągnie kolejnych młodych turystów.

Langner Julia - mając 16 lat objęła funkcję drużynowej 103 Drużyny Harcerskiej „Bene Gesserit”, działającej w Szkole Podstawowej nr 9 w Ostrowie. W krótkim czasie jej drużyna stała się najliczniejszą jednostką harcerską w Ostrowskim Hufcu ZHP a w „dziewiątce’’ zapanowała swoista „moda na harcerstwo” i w efekcie powstała Gromada Zuchowa oraz Drużyna Starszoharcerska. W grudniu 2019 roku wraz ze swoją drużynową wzięła udział w zlocie Betlejemskiego Światła Pokoju w Poznaniu, zwyciężając w grze miejskiej „Sztafeta Światła”. Również w grudniu minionego roku komendantka ostrowskiego hufca mianowała ją szefową hufcowego Zespołu Promocji i Informacji. Mając takiego PR-owca harcerze mogą spać spokojnie.

Leki Maciej – dyplomowany pielęgniarz przez wiele lat związany z ostrowską służbą zdrowia. Pielęgniarz z wykształcenia i pasji. Zresztą musi być człowiekiem pasji skoro znalazł się w ścisłym finale konkursu Pielęgniarz Roku. W samorządzie pielęgniarskim pełni także funkcję  rzecznika odpowiedzialności zawodowej, jednego z organów izb pielęgniarskich. Reprezentuje profesję, w której występie dramatyczny spadek kadr i poszerza się prawdziwa luka pokoleniowa. Z tym większym optymizmem napawa fakt, że został wykładowcą na Państwowej Wyższej Szkole Zawodowej w Kaliszu ucząc młode pokolenia empatii i pomocy chorym i przekonując do wyboru zawodu pielęgniarki.

Lipiński Janusz - mówi się, że chór to najdoskonalszy instrument, ale od tego czy właściwie zabrzmi zależy już od dyrygenta. Chórmistrz i dyrygent dwóch bardzo dobrych chórów: Chóru Nauczycielskiego im. Stanisława Wiechowicza i Chóru Con Forza ZSM. Oba są gwarancją poziomu i kultury muzycznej z oboma zdobył wiele nagród i wyróżnień na przeglądach ogólnopolskich i międzynarodowych. W dobie „oczu zielonych’’ niestrudzony propagator wysokiej kultury i wrażliwości muzycznej. Jeśli Ostrów chórami stoi, to on jest z pewnością jednym z najważniejszych filarów naszej chóralistyki.  

Maciejewski Maciej - Prezydent Kalisko-Ostrowskiego Klubu Fajki, Kolekcjoner i fajczarz, autor przewodnika „Nowa, stara fajka’’. Fajek ma w swoich zbiorach dziesiątki z różnych zakątków. Wie o nich prawie wszystko i może długo i z pasją opowiadać, ale z drugiej strony nic tak nie pasuje do pykania, jak długie i barwne opowieści. A skoro o pykaniu mowa… Prowadzi internetową stronę klubową i wydaje klubowy biuletyn „Pykadełko’’. Za swoją pasję uhonorowany tytułem Fajczarza Roku za całokształt działań na niwie fajczarstwa.

Majchrzak Grzegorz - Prezes Wielkopolskiego Związku Hodowców Trzody Chlewnej. Na 10 mln sztuk, na tyle szacuje się pogłowie trzody w Polsce, 40 proc. z tej liczby hodowanych jest w Wielkopolsce, a nasz powiat znajduje się w czołówce. To wielka gałąź gospodarki, w której zatrudnienie znajduje wiele osób. Ale druga strona tego faktu to zagrożenie w tym największe w postaci Afrykańskiego Pomoru Świń, który może nie tylko zniszczyć konkretne pogłowie zwierząt, ale także pracę czasem pokoleń rolników. To m.in. na Związku leży kwestia edukacji, bioasekuracji mogącej zatrzymać chorobę.

Majchrzak Krystyna – ostrowianka, jedna z kobiet, które doświadczone zostały chorobą nowotworową, Swoim przykładem pokazuje, że raka można pokonać, a równie ważne od terapii lekowej jest psychiczne nastawienie. Jedna z uczestniczek projektu ONKO REJS-u wyjątkowego rajdu organizowanego wybrzeżem polskiego morza. Razem z koleżankami znalazła się w 10-osobowej grupie kobiet, które pieszo pokonywały 120-kilometrową trasę Krynica Morska – Gdynia. W sumie w tej formie aktywności z naszego powiatu udział wzięło 5 pań, a ona była koordynatorem jednaj z tras rajdu.

Małecki Arkadiusz i Bartosz „Zielak” Zieliński – na wizytę w ich gabinecie trzeba umawiać się z wielotygodniowym wyprzedzeniem. Prowadzą od 1998 r. studio tatuażu Tattoo Jokers i w swoim fachu osiągnęli mistrzostwo i markę, która przyciąga do Ostrowa wielu celebrytów i ludzi z Polski. Andrzej Piaseczny tak ustawiał koncert, w Ostrowie, by wbić się w termin i zrobić sobie tatuaż właśnie tutaj o czym niezwłocznie informował natychmiast na fb. Do tatuażu można mieć różny stosunek, ale ich propozycje nie mają nic wspólnego z pejoratywną dziarą, a są prawdziwymi arcydziełami zrobionymi ludzką ręką na ludzkiej skórze. Ich doświadczenia ze światem artystycznym to także współpraca z Acid Drinkers, dla których narysowali okładkę jednej z ich płyt, za którą w otrzymali prestiżową nagrodę Fryderyka.

Moch Paweł – rodowity ostrowianin z wykształcenia technik automatyk, z pasji animator kultury, scenograf i dekorator i kostiumolog. Autor i współtwórca wielu przedsięwziąć artystycznych Ostrowa i okolic Od ponad 40 lat związany z ostrowską Konkatedrą. Wykonawca pierwszych ruchomych szopek bożenarodzeniowych. Współtwórca Misterium Męki Pańskiej przedstawienia, które z małego przedsięwzięcia przerodziło się w wielkie plenerowe widowisko, w które zaangażowanych są dziesiątki aktorów, a obserwują je tysiące widzów. Z równym zapałem zaangażowany w te nieco młodsze projekty jak Marsz Wszystkich Świętych czy Orszak Trzech Króli. Swoją pasją dzieli się z najmłodszymi współpracując z wieloma szkołami tworząc wspólnie niepowtarzalne widowiska.

Nowaczyk Paweł – Mówimy, że jemy oczami, że ważne jest to jak coś jest podane, a jeśli przyjdzie nam smakować napitków podanych przez samego mistrza? Ma na swoim koncie tytuł mistrz smaku i baristy roku. Ćwierć wieku doświadczeń sprawia, że w podawaniu napojów osiągnął rzeczywiste mistrzostwo. Kiedyś powiedział, że zawsze fascynował go kontakt z ludźmi i eksperymentowanie ze smakami. Nawet opierając się na standardowych przepisach staram się wprowadzać innowacje, by koktajl był indywidualnie dobrany do gustu i smaku każdego klienta. Największą satysfakcję dają powracający goście. Chociaż dziś jeszcze niczego nie próbowaliśmy już pewnie chce nam się do Pana wracać.

Nowicki Bartosz – młody człowiek, który realizuje odwieczne pragnienie człowieka o lataniu. Moto-paralotniarz - współczesny Ikar przestworzy, którzy stworzył Funky Fly i dzieli się swoją pasją z innymi i robi to tak skutecznie przekonując nawet tych, którzy mają podobno lęk wysokości. Pomógł spełnić to marzenie także m.in. chłopcom na wózkach, dla których było dosłowne przekraczanie barier. Uprawia ten sport wyczynowo. Członek kadry narodowej. Jeden z najlepszych zawodników w tej dyscyplinie. Medalista mistrzostw Polski Europy oraz czwarty zawodnik świata, a tę wysoką lokatę uzyskał na kontynencie afrykańskim.

Nowicki Tomasz – Nauczyciel matematyki. Nauczyciel z pasją w szkole podstawowej Edukator, a od niedawna także liceum. Miarą jego zaangażowania, różnych metod promujących matematykę  jest sukces podopiecznych. Kilka lat temu jego uczniowie w podstawówce wzięli udział w diagnostycznym teście sprawdzającym wiedzę tzw. Sesji z plusem wydawnictwa GWO. Kiedy zrobili to pierwszy raz zajęli 2000 miejsce wśród piszących klas. W tym roku po raz kolejny na 7908 klas i ponad 14 tys. osób, które pisały test, jego uczniowie osiągnęli 9 najwyższy poziom. Oznacza to, że nie ma ani jednej klasy w Polsce, która napisała by go lepiej, bo wyniki podawane są z dokładnością do kilku miejsc po przecinku. Średnia Polski wyniosła 58%, a średnia jego klasy 87%. Zdobyć najwyższe miejsce i powtórzyć wynik jest najtrudniejszym zadaniem, a oni zrobili to kilka razy.

Pera Franciszek - otrowianin, przedsiębiorca. Przez lata wyspecjalizował się i jest jednym z nielicznych przedstawicieli firm, w regionie oraz Polsce, które zajmują się produkcją oprzyrządowania i akcesoriów jeździeckich. Poza żywym koniem w jego firmie można dostać wszystko co związane z uprzężą, ale także elementami strojów. Swoje produkty z powodzeniem dostarcza na całą Europę. Na te potrzeby, ale także inne dysponuje własną odlewnią. Hitem wykonywanym w jego pracowni są repliki zbroi husarskich na potrzeby wytwórni filmowych i grup rekonstrukcyjnych. Mało kto wie, ale jeśli nie wszystkie to zdecydowana większość statuetek, które oglądamy na różnych galach, w tym wręczanych przez Starostę odlewana jest właśnie w tej rodzinnej firmie.

Piechota Aleksander – z zawodu znany i ceniony ostrowski stomatolog. Z zamiłowania fascynat i propagator gry w golfa. Ostrów ma szczęście do różnorodnych form aktywności. Działają tu niemal wszystkie dyscypliny. Od maja 2018 roku wraz z przyjaciółmi założył sekcję golfową Aeroklubu Ostrowskiego, została zarejestrowana w Polskim Związku Golfa pod nazwą Air Golf Club Ostrów Wielkopolski. Jak nazwa wskazuje miejscem działalności jest lotnisko aeroklubu Ostrowskiego, a Klub skupia kilkadziesiąt osób.

Poczta Mirosław – męska część małżeńskiego duetu, który jest założycielem nieformalnej grupy zrzeszającej miłośników motocykli „Moto Rancho’’ z Przybysławic, którzy do współpracy zaprosili nie tylko sympatyków jednośladów z Raszkowa i okolic, ale także mieszkańców z całego powiatu ostrowskiego. Od samego początku w grupie bardzo aktywnie udziela się kilkudziesięciu członków, zarówno panów jak i pań. Są pewniakami niemal każdej akcji zbiórki krwi, filarem licytacji i finałów WOŚP w Raszkowie. Z równym zapałem angażują się we wszelkie licytacje czy akcje charytatywne. Udowadniają, że można działać, można pomagać bez struktur, prezesów czy formalności wystarczy mieć serce… moto serce.

Sikora Sławomir – chociaż z Ostrowa do znaczących akwenów wodnych czy morza mamy sporo nie brakuje ludzi pochłoniętych pasją żeglarstwa. Jest Komandorem Jacht Club Nord, organizacji która skupią ponad 100 osób, a kilkanaście dni temu obchodziła jubileusz półwiecza działalności. To w niej swoją przygodę rozpoczynało wielu późniejszych wilków morskich. To tu rodziła się przygoda pod żaglami.  On sam jest wykładowcą UAM prowadzi zajęcia z logiki, logiki buddyjska, historia filozofii. A w kręgu jego zainteresowań leżą także metodologiczne problemy badań porównawczych logiki chińskiej i zachodniej.

Skorupa Renata - Dyrektor Szkoły w Przygodziczkach. Mała szkoła zwłaszcza w środowisku wiejskim to coś więcej niż placówka edukacyjna. To małe centrum integracji środowiska, ośrodek kultury. Tona dyrektorze spoczywa rola, by nawet mała placówka nie ustępowała w niczym tym wielkim. Szkoła w Przygodziczkach jest na pewno wyjątkowa. Potrzeba w tym było wizji, może kobiecej ręki, aby stworzyć taki klimat. Bo ta szkoła przypomina bardziej uroczy pensjonat i tak chyba czują się w niej dzieciaki. Tam każde dziecko może się poczuć jak w domu i liczyć na indywidualne podejście. Pani Dyrektor dba o to, by oferta zajęć była urozmaicona. Składa się na to nie tylko bieżąca działalność w roku szkolnym. Z myślą o dzieciach przyjeżdżają studenci różnych uczelni i na miejscu prowadzą różnorodne zajęcia.

Skrzypczak Katarzyna – wykształcenia pedagog. Przez wiele lat prowadziła szkolenia zarówno dla dzieci jak i dorosłych z wykorzystania nowoczesnych technologii w edukacji. Kilka lat temu odkryła w sobie pasję do szycia, która przerodziła się w prawdziwą miłość. Wyznaje zasadę – dzień bez maszyny, dzień stracony. W październiku 2018 roku stworzyła firmę “Akademia Szycia ManneQueen” proponując kursy i warsztaty dla dzieci już od 6 roku życia i dorosłych. To był przysłowiowy strzał w dziesiątkę, bo zainteresowanie przekracza czasem możliwości a ciągle pojawiają się nowi kursanci. Za realizację swojego pomysłu na biznes znalazła się w finałowej trójce X edycji konkursu Bizneswoman Roku w kategorii Pomysł na Start/Biznes Lokalny

Sroka Dariusz – demokracja wyrasta z przekonania, że w zwykłych ludziach tkwią niezwykłe możliwości. Dotyczy to nie tylko ludzi, ale także małych zbiorowości. To najmłodsze sołectwo w Gminie Ostrów, powstałe właśnie z chęci udowodnienia, że ma pomysł na swoją miejscowość i chęć dziania dla innych.

Stasierski Marcel - Organista z pasji fizjoterapeuta i trener z zawodu. Prezes Wielkopolskiego Oddziału Stowarzyszeń Fizjoterapia Polska oraz członek Krajowej Rady Fizjoterapeutów. Szkoleniowiec, przez kilka lat związany z piłką ręczną. Fachowiec w swoim fachu, profesjonalista, który potrafi dobrać i zastosować zestaw ćwiczeń i masaży pomagających powrót do zdrowia wielu osobom, nawet po skomplikowanych urazach.

Talaga Karol – prezes Klub HDK PCK „Warto Żyć dla Kogoś” działającego na terenie Gminy Przygodzice. Organizator wielu akcji charytatywnych na rzecz dzieci, festynów promujących ideę krwiodawstwa oraz pomocy potrzebującym. Kiedy co rusz pojawiają się apele o brak krwi to szczególnie ważne. Bowiem mimo, że medycyna jest jedną z najdynamiczniej rozwijających się dziedzin, a postęp przynosi kolejne nowinki nie wynaleziono dotąd żadnego jej substytutu. Coraz mniej także zwłaszcza młodych, którzy chcą się angażować w pracę w Klubach. Tym większe brawa.

Trybuła Małgorzata i Zbigniew - Dla jednych wakacyjna alternatywą są „Wakacje z duchami” oni proponują młodym ludziom ekscytujące i pełne wydarzeń spotkania …z nauką. Naukowcy związani z Instytutem Niskich Temperatur Polskiej Akademii Nauk działającym w  Odolanowie. Organizatorzy „Lata z helem” imprezy, która do Odolanowa przyciąga rzesze młodych, zdolnych ludzi chcących doskonalić swoje umiejętności, a łączących swoją przyszłość z nauką- w szczególności z fizyką. Tegoroczne warsztaty odbyły się po raz 35. I zostały zorganizowane przez Państwa Trybyłów oraz prof. Wojciech Kempińskiego. To dzięki instytutowi sąsiedztwu KRIO studenci i uczniowie z całej Polski spędzają  czas na wykładach, ćwiczeniach nad rzeką helu.

Walczak Marek - człowiek instytucja. Trener, nauczyciel i wychowawca. Pracował z koszykarzami zarówno ze sławami kosza grającymi obecnie za oceanem jak i zawodnikami ostrowskiej Stali. Obecnie związany przede wszystkim z Klubem Stal Lekka Atletyka. Wspólnie z synem Michałem stworzył trenersko-menadżerski tandem, można powiedzieć złoty tandem. Metodyczna praca zaowocowała tym, dziś sekcja la jest znakiem rozpoznawczy ostrowskiego sportu w całym kraju. Spod jego trenerskiej ręki wyszli medaliści Mistrzostw Polski seniorów w skoku w dal seniorów i biegach w klasyfikacji seniorów oraz w rywalizacji juniorów. Swoim podopiecznym zawsze wpajał, a także nam wszystkim udowadnia teraz, że w sporcie jak i w życiu walka jest najważniejsza i realizuje to motto ze sportową konsekwencją.

Władze samorządowe na spotkaniu reprezentowali Paweł Rajski starosta Ostrowski oraz Grzegorz Finke Wiceprzewodniczący Rady Powiatu Ostrowskiego.

W trakcie spotkania program artystyczny zaprezentowała młodzież I Liceum Ogolnokształcacego.

Dodał(a): Janusz Grzesiak
Odwiedzin: 751