OBOWIĄZEK INFORMACYJNY RODO

Zgodnie z art. 13 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych RODO) informuję, iż

  1. Administratorem Państwa danych osobowych jest Starosta Ostrowski, Starostwo Powiatowe w Ostrowie Wielkopolskim z siedzibą w: 63-400 Ostrów Wielkopolski, al. Powstańców Wielkopolskich 16, tel.: 62 737 84 00, fax.: 737 84 33, e-mail: starostwo@powiat-ostrowski.pl, www.powiat-ostrowski.pl.
  2. Administrator Danych powołał Inspektora Ochrony Danych Osobowych, z siedzibą w Starostwie Powiatowym w Ostrowie Wielkopolskim, tel.: 62 737 84 38, fax.: 737 84 56.  e-mail: iod@powiat-ostrowski.pl.  
  3. Dane osobowe są gromadzone i przetwarzane w celu realizacji obowiązków Administratora Danych, w związku z załatwianą sprawą, na podstawie art. 6 ust. 1 lit. c) rozporządzenia RODO, co oznacza, iż przetwarzanie danych jest niezbędne do wypełnienia obowiązku prawnego ciążącego na administratorze, a także w celach archiwalnych.
  4. Dane osobowe będą usuwane w terminach wskazanych w Rozporządzeniu Prezesa Rady Ministrów z dnia 18 stycznia 2011 r. w sprawie instrukcji kancelaryjnej, jednolitych rzeczowych wykazów akt oraz instrukcji w sprawie organizacji i zakresu działania archiwów zakładowych lub w innych przepisach prawa, regulujących czas przetwarzania danych.
  5. Dane osobowe mogą być przekazywane podmiotom przetwarzającym je na zlecenie Administratora Danych (np.: podmiotom serwisującym systemy informatyczne i aplikacje w których przetwarzane są dane osobowe), instytucjom uprawnionym do ich uzyskania na podstawie obowiązującego prawa (np.: organom administracji, sądom,) oraz innym podmiotom w zakresie, w jakim są one uprawnione do ich otrzymywania na podstawie przepisów prawa.
  6. Podanie danych osobowych jest obowiązkiem ustawowym i wynika z obowiązujących przepisów prawa.
  7. Osoba, której dane są przetwarzane, w granicach określonych rozporządzeniem RODO, ma prawo do:
    • żądania od Administratora Danych dostępu do swoich danych osobowych,
    • sprostowania, ograniczenia przetwarzania lub wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych, a także przenoszenia danych,
    • wniesienia skargi do organu nadzorczego – Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych.
Przechodzę do serwisu
strona główna | mapa serwisu | kontakt | NPP
Herb Powiatu Ostrowskiego
Ostrowskie liceum z nowoczesnym narzędziem do nauki
30 marca 2020 roku

Ostrowskie liceum z nowoczesnym narzędziem do nauki

Uczniowie IV LO w Ostrowie Wielkopolskim jako pierwsi ze szkó ogólnokształcących mają możliwość skorzystania z najnowocześniej platformy do zdalnego nauczania. Dzięki współpracy Dyrekcji IV LO w Ostrowie ze światowym koncernem informatyczny IBM powstało w tej szkole nowoczesne rozwiązanie e-learningowe. To bardzo duże udogodnienie dla uczniów i nauczycieli. Podobny system do zalanej współpracy chce wdrożyć Starosta Ostrowski.

Nowe rozwiązanie zaczęło działać już od początku bieżącego tygodnia.

zdjecie

Grafika ze strony Cemputerworld.pl

- ‘’W związku z epidemią koronawirusa powstała pilna koniecznść „cyfrowej transformacji” pozwalająca przejść na zdalny model nauczania. Podjęliśmy współpracę ze światowej sławy firmami IBM oraz Cisco. Firma IBM to lider rozwiązań informatycznych klasy biznesowej, a firma Cisco to lider rozwiązań sieciowych. Dzięki temu nasza szkoła otrzymała bezpłatny dostęp do platformy wideokonferencyjnej (klasy biznesowej) wraz z licencjami oraz bezpłatne szkolenia z obsługi dla nauczycieli. Mając na względzie dobro uczniów i możliwość kontynuowania przez nich nauki’’ – mówi Małgorzata Jędroch dyrektor IV O w Ostrowie.

Ważnym atutem wdrożonego narzędzia Cisco Webex jest prosta obsługa oraz możliwość korzystania z niego zarówno na komputerach, jak i smartfonach czy tabletach.

- ‘’Każdy nauczyciel będzie mógł wchodzić w interakcje z uczniami, co ważne całymi klasami jednocześnie, widząc ich, słysząc i udostępniając im treści (teksty, obrazy, filmy), tak jak podczas lekcji w szkole. Pozwoli to na uruchomienie tzw. wirtualnej klasy, do której będzie mógł należeć każdy uczeń IV L.O., posiadający dostęp do Internetu oraz sprzętu wyposażonego w ekran i mikrofon (jeżeli w domu jest tylko jeden komputer, uczeń będzie mógł korzystać z platformy wideokonferencyjnej na swoim smartfonie)’’ – wyjaśnia M. Jędroch.

zdjecie

Platforma Cisco Webex jest najnowocześniejszą technologią opracowaną przez najlepszych światowych ekspertów sieciowych. Uczniowie będą mieli szansę używać komunikatora, który wykorzystywany jest przez pracowników firmy IBM na całym świecie. To właśnie przy pomocy programu Cisco Webex, prowadzone są współcześnie biznesowe spotkania metodą online. Platforma została przetestowana pod kątem bezpieczeństwa i przydatności do celów edukacyjnych. Pracownicy IBM przeszkolili nauczycieli nie tylko z obsługi, ale również z tzw. „dobrych praktyk” prowadzenia spotkań w systemie zdalnym.

Należy podkreślić, iż dzięki współpracy z firmą IBM oraz Cisco całkowity koszt wdrożenia tej technologii w IV L.O. to tylko czas i zaangażowanie nauczycieli w naukę obsługi narzędzia.

Z podobnego rozwiązania korzysta także Zespół Szkół Technicznych w Ostrowie.

Dodał(a): Janusz Grzesiak
Odwiedzin: 262