OBOWIĄZEK INFORMACYJNY RODO

Zgodnie z art. 13 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych RODO) informuję, iż

  1. Administratorem Państwa danych osobowych jest Starosta Ostrowski, Starostwo Powiatowe w Ostrowie Wielkopolskim z siedzibą w: 63-400 Ostrów Wielkopolski, al. Powstańców Wielkopolskich 16, tel.: 62 737 84 00, fax.: 737 84 33, e-mail: starostwo@powiat-ostrowski.pl, www.powiat-ostrowski.pl.
  2. Administrator Danych powołał Inspektora Ochrony Danych Osobowych, z siedzibą w Starostwie Powiatowym w Ostrowie Wielkopolskim, tel.: 62 737 84 38, fax.: 737 84 56.  e-mail: iod@powiat-ostrowski.pl.  
  3. Dane osobowe są gromadzone i przetwarzane w celu realizacji obowiązków Administratora Danych, w związku z załatwianą sprawą, na podstawie art. 6 ust. 1 lit. c) rozporządzenia RODO, co oznacza, iż przetwarzanie danych jest niezbędne do wypełnienia obowiązku prawnego ciążącego na administratorze, a także w celach archiwalnych.
  4. Dane osobowe będą usuwane w terminach wskazanych w Rozporządzeniu Prezesa Rady Ministrów z dnia 18 stycznia 2011 r. w sprawie instrukcji kancelaryjnej, jednolitych rzeczowych wykazów akt oraz instrukcji w sprawie organizacji i zakresu działania archiwów zakładowych lub w innych przepisach prawa, regulujących czas przetwarzania danych.
  5. Dane osobowe mogą być przekazywane podmiotom przetwarzającym je na zlecenie Administratora Danych (np.: podmiotom serwisującym systemy informatyczne i aplikacje w których przetwarzane są dane osobowe), instytucjom uprawnionym do ich uzyskania na podstawie obowiązującego prawa (np.: organom administracji, sądom,) oraz innym podmiotom w zakresie, w jakim są one uprawnione do ich otrzymywania na podstawie przepisów prawa.
  6. Podanie danych osobowych jest obowiązkiem ustawowym i wynika z obowiązujących przepisów prawa.
  7. Osoba, której dane są przetwarzane, w granicach określonych rozporządzeniem RODO, ma prawo do:
    • żądania od Administratora Danych dostępu do swoich danych osobowych,
    • sprostowania, ograniczenia przetwarzania lub wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych, a także przenoszenia danych,
    • wniesienia skargi do organu nadzorczego – Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych.
Przechodzę do serwisu
strona główna | mapa serwisu | kontakt | NPP
Herb Powiatu Ostrowskiego
Zbiórka osocza od ozdrowieńców
27 listopada 2020 roku

Zbiórka osocza od ozdrowieńców

Regionalne Centrum Krwiodawstwa i Krwiolecznictwa w Kaliszu zaprasza ozdrowieńców w sobotę 5 grudnia do swojego Oddziału Terenowego w Ostrowie Wielkopolskim na ulicy Limanowskiego 20-22, w godz. 8.00-12.00. Osoby te po konsultacji lekarskiej będą mogły oddać osocze tego samego dnia.

Osocze od osób, które wyzdrowiały po przechorowaniu COVID -19, jest bardzo potrzebne. Każdego dnia wzrasta zapotrzebowanie na ten bezcenny lek.

zdjecie

Osocze pobierane jest metodą plazmaferezy, w czasie której pobrana z żyły krew jest rozdzielana na osocze, które jest zatrzymywane oraz pozostałe elementy krwi, które są zwrotnie przetaczane do tej samej żyły. Plazmafereza trwa zazwyczaj od 30-40 min. Jednorazowo pobierane jest nie więcej niż 650ml osocza.

zdjecie

Do oddania osocza zapraszane są osoby po spełnieniu następujących kryteriów:

  1. Przechorowały COVID-19, bądź przeszły bezobjawowe zakażenie wirusem SARS-CoV-2

- osoby, które posiadają ujemne wyniki badań molekularnych potwierdzające wyzdrowienie, mogą zgłaszać się po 14 dniach od uzyskanego wyniku

- osoby, które nie mają wyników badań, mogą zgłaszać się po 28 dniach od ustąpienia objawów lub po 18 dniach od zakończenia izolacji

  1. Spełniają podstawowe kryteria kwalifikacji dla dawców krwi określone w Rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 11 września 2017 r. w sprawie pobierania krwi od kandydatów na dawców krwi i dawców krwi (Dz. U.2017 poz.1741)
  2. Są w wieku 18-65 lat
  3. Ważą minimum 50 kg i przewlekle nie chorują
  4. W przypadku kobiet po przebytej ciąży w wywiadzie wymagane będą dodatkowe badania, które wykonane zostaną przez Centrum Krwiodawstwa i Krwiolecznictwa.

Zapraszamy również wszystkie osoby, chcące honorowo oddać krew.

zdjecie

Ważne jest aby przed oddaniem krwi i osocza zjeść lekki beztłuszczowy posiłek, wypić dużo wody i zabrać ze sobą dowód osobisty, niezbędny do procedury rejestracji.

Kryteria kwalifikacji w załączniku.

Dodał(a): Janusz Grzesiak
Odwiedzin: 120