OBOWIĄZEK INFORMACYJNY RODO

Zgodnie z art. 13 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych RODO) informuję, iż

  1. Administratorem Państwa danych osobowych jest Starosta Ostrowski, Starostwo Powiatowe w Ostrowie Wielkopolskim z siedzibą w: 63-400 Ostrów Wielkopolski, al. Powstańców Wielkopolskich 16, tel.: 62 737 84 00, fax.: 737 84 33, e-mail: starostwo@powiat-ostrowski.pl, www.powiat-ostrowski.pl.
  2. Administrator Danych powołał Inspektora Ochrony Danych Osobowych, z siedzibą w Starostwie Powiatowym w Ostrowie Wielkopolskim, tel.: 62 737 84 38, fax.: 737 84 56.  e-mail: iod@powiat-ostrowski.pl.  
  3. Dane osobowe są gromadzone i przetwarzane w celu realizacji obowiązków Administratora Danych, w związku z załatwianą sprawą, na podstawie art. 6 ust. 1 lit. c) rozporządzenia RODO, co oznacza, iż przetwarzanie danych jest niezbędne do wypełnienia obowiązku prawnego ciążącego na administratorze, a także w celach archiwalnych.
  4. Dane osobowe będą usuwane w terminach wskazanych w Rozporządzeniu Prezesa Rady Ministrów z dnia 18 stycznia 2011 r. w sprawie instrukcji kancelaryjnej, jednolitych rzeczowych wykazów akt oraz instrukcji w sprawie organizacji i zakresu działania archiwów zakładowych lub w innych przepisach prawa, regulujących czas przetwarzania danych.
  5. Dane osobowe mogą być przekazywane podmiotom przetwarzającym je na zlecenie Administratora Danych (np.: podmiotom serwisującym systemy informatyczne i aplikacje w których przetwarzane są dane osobowe), instytucjom uprawnionym do ich uzyskania na podstawie obowiązującego prawa (np.: organom administracji, sądom,) oraz innym podmiotom w zakresie, w jakim są one uprawnione do ich otrzymywania na podstawie przepisów prawa.
  6. Podanie danych osobowych jest obowiązkiem ustawowym i wynika z obowiązujących przepisów prawa.
  7. Osoba, której dane są przetwarzane, w granicach określonych rozporządzeniem RODO, ma prawo do:
    • żądania od Administratora Danych dostępu do swoich danych osobowych,
    • sprostowania, ograniczenia przetwarzania lub wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych, a także przenoszenia danych,
    • wniesienia skargi do organu nadzorczego – Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych.
Przechodzę do serwisu
strona główna | mapa serwisu | kontakt | NPP
Herb Powiatu Ostrowskiego
Rywalizowali na pierniki
8 stycznia 2021 roku

Rywalizowali na pierniki

Dwadzieścia jeden szkół z terenu Powiatu Ostrowskiego i nie tylko wzięło udział w konkursie na wypiek tradycyjnych świątecznych pierników. W związku z obecną sytuacją epidemiologiczną, konkurs zastąpił tradycyjne warsztaty organizowane dotąd w Zespole Szkół Usługowych w Ostrowie.

zdjecie

Co roku w okresie świąt Bożego Narodzenia w pracowniach gastronomicznych Zespołu Szkół Usługowych  organizowane są piernikowe warsztaty, w których uczestniczą młodzi adepci sztuki kulinarnej ze szkół podstawowych i przedszkoli. Tegoroczna sytuacja zmusiła do zmiany formuły i zastąpienia warsztatów konkursem.

zdjecie

Celem było min.: rozwijanie pasji kulinarnych, pielęgnowanie więzi rodzinnych, łączenie pokoleń przez kultywowanie tradycji świątecznych wypieków. Konkurs cieszył się dużym zainteresowanie, uczestniczyli w nim uczniowie z 21 szkół podstawowych z miasta Ostrowa Wlkp., powiatu oraz z poza powiatu ostrowskiego. Laureatami konkursu zostali uczniowie ze Szkół Podstawowych w Ostrowie nr 1, 5 i 9 oraz w Przygodzicach, Parczewie, Skalmierzycach i Nowych Skalmierzycach.

zdjecie

Wspólny wypiek i dekorowanie pierników to była dla uczestników konkursu wspaniała zabawa, czas na rozmowy, wspomnienia i zaangażowanie całej rodziny w przygotowania do Świąt Bożego Narodzenia. A kolejnym krokiem jest wspólne smakowanie przy świątecznym, rodzinnym stole.

zdjecie

Oto opinie o samym konkursie:

-„Pierniki wykonałam wspólnie z moją mamą i młodszą siostrą. Bawiłyśmy się przy tym znakomicie i bardzo miło spędziłyśmy razem ten czas. Zapewniam, że pierniki wykonane przez nas są bardzo smaczne i musimy ograniczać swój apetyt, aby zostało ich na Święta” - napisała Patrycja, uczestniczka konkursu.

-„Bardzo dziękujemy za zorganizowanie takiego pięknego, nastrojowego konkursu, pełnego uśmiechu oraz słodyczy” - napisała Helena, uczestniczka konkursu.

Dodał(a): Janusz Grzesiak
Odwiedzin: 119