OBOWIĄZEK INFORMACYJNY RODO

Zgodnie z art. 13 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych RODO) informuję, iż

  1. Administratorem Państwa danych osobowych jest Starosta Ostrowski, Starostwo Powiatowe w Ostrowie Wielkopolskim z siedzibą w: 63-400 Ostrów Wielkopolski, al. Powstańców Wielkopolskich 16, tel.: 62 737 84 00, fax.: 737 84 33, e-mail: starostwo@powiat-ostrowski.pl, www.powiat-ostrowski.pl.
  2. Administrator Danych powołał Inspektora Ochrony Danych Osobowych, z siedzibą w Starostwie Powiatowym w Ostrowie Wielkopolskim, tel.: 62 737 84 38, fax.: 737 84 56.  e-mail: iod@powiat-ostrowski.pl.  
  3. Dane osobowe są gromadzone i przetwarzane w celu realizacji obowiązków Administratora Danych, w związku z załatwianą sprawą, na podstawie art. 6 ust. 1 lit. c) rozporządzenia RODO, co oznacza, iż przetwarzanie danych jest niezbędne do wypełnienia obowiązku prawnego ciążącego na administratorze, a także w celach archiwalnych.
  4. Dane osobowe będą usuwane w terminach wskazanych w Rozporządzeniu Prezesa Rady Ministrów z dnia 18 stycznia 2011 r. w sprawie instrukcji kancelaryjnej, jednolitych rzeczowych wykazów akt oraz instrukcji w sprawie organizacji i zakresu działania archiwów zakładowych lub w innych przepisach prawa, regulujących czas przetwarzania danych.
  5. Dane osobowe mogą być przekazywane podmiotom przetwarzającym je na zlecenie Administratora Danych (np.: podmiotom serwisującym systemy informatyczne i aplikacje w których przetwarzane są dane osobowe), instytucjom uprawnionym do ich uzyskania na podstawie obowiązującego prawa (np.: organom administracji, sądom,) oraz innym podmiotom w zakresie, w jakim są one uprawnione do ich otrzymywania na podstawie przepisów prawa.
  6. Podanie danych osobowych jest obowiązkiem ustawowym i wynika z obowiązujących przepisów prawa.
  7. Osoba, której dane są przetwarzane, w granicach określonych rozporządzeniem RODO, ma prawo do:
    • żądania od Administratora Danych dostępu do swoich danych osobowych,
    • sprostowania, ograniczenia przetwarzania lub wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych, a także przenoszenia danych,
    • wniesienia skargi do organu nadzorczego – Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych.
Przechodzę do serwisu
strona główna | mapa serwisu | kontakt | NPP
Herb Powiatu Ostrowskiego
Na renowację zabytków
1 kwietnia 2021 roku

Na renowację zabytków

Dwa zabytkowe kościoły na terenie Powiatu Ostrowskiego otrzymają w tym roku wsparcie w ramach powiatowego funduszu na renowację zabytków. Obydwa dofinansowano kwotą 50 tys. zł.

Pierwsza z zabytkowych świątyń objęta dofinansowaniem to kościół pw. NMP w Ostrowie Wielkopolskim. W tym przypadku środki przeznaczone zostaną na wymianę okien na kościelnej wieży. Pozostałe 50 tys. przeznaczone zostanie na wymianę drewnianych gontów na dachu kościoła pw. Narodzenia NMP w Ociążu (Gmina Nowe Skalmierzyce). Stosowną uchwałę w tej sprawie Rada Powaitu Ostrowskiego przyjęła w dniu 31 marca 2021 r.

zdjecieKościów pw. NMP (tzw. Mały Kościółek) w Ostrowie Wielkopolskim.

Jednym z warunków otrzymania dofinansowania z budżetu powiatu jest wpisanie danego obiektu do rejestru zabytków. Szczegółowe zasady udzielania dotacji na prace konserwatorskie, restauratorskie lub roboty budowlane przy zabytkach wpisanych do rejestru zabytków, znajdujących się na obszarze Powiatu Ostrowskiego ustalone zostały uchwałą Rady Powiatu w roku 2014. Mechanizm wsparcia powołany został z myślą nie tylko największych zabytkach, ale także mniejszych, a równie cennych artefaktach jak kapliczki, przydrożne krzyże czy pojedyncze elementy dekoracji.

zdjecieKościół pw. Narodzenia NMP w Ociążu (Gmina Nowe Skalmierzyce).

Dzięki tym funduszom udało się uratować wiele niezwykłych zabytków. Odrestaurowano m.in. krzyż drewniany, umieszczony na elewacji wieży Kościoła Parafialnego w Gorzycach Wielkich skrzętnie ukrywany w czasie II wojny światowej. Odnowiona została polichromowana figura Chrystusa Zmartwychwstałego z Kościoła p.w. Zwiastowania Pańskiego w Skrzebowej. Konserwacji poddany został także przydrożny krzyż dłuta Pawła Brylińskiego z 1856 roku zlokalizowany w Bonikowie, gmina Odolanów oraz rzeźb tego samego autora z krzyża w kościele w Droszewie. Ołtarz główny w kościele pw. Św. Katarzyny Aleksandryjskiej w Skalmierzycach, a także obraz św. Walentego w kościele w Pogrzybowie (Gmina Raszków).

Wnioski o dofinansowanie należy składać do 30 września bieżącego roku z możliwością wykorzystania środków w roku następnym. Sprawę prowadzi Wydział Edukacji i Kultury Starostwa Powiatowego w Ostrowie.

Dodał(a): Janusz Grzesiak
Odwiedzin: 58