OBOWIĄZEK INFORMACYJNY RODO

Zgodnie z art. 13 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych RODO) informuję, iż

  1. Administratorem Państwa danych osobowych jest Starosta Ostrowski, Starostwo Powiatowe w Ostrowie Wielkopolskim z siedzibą w: 63-400 Ostrów Wielkopolski, al. Powstańców Wielkopolskich 16, tel.: 62 737 84 00, fax.: 737 84 33, e-mail: starostwo@powiat-ostrowski.pl, www.powiat-ostrowski.pl.
  2. Administrator Danych powołał Inspektora Ochrony Danych Osobowych, z siedzibą w Starostwie Powiatowym w Ostrowie Wielkopolskim, tel.: 62 737 84 38, fax.: 737 84 56.  e-mail: iod@powiat-ostrowski.pl.  
  3. Dane osobowe są gromadzone i przetwarzane w celu realizacji obowiązków Administratora Danych, w związku z załatwianą sprawą, na podstawie art. 6 ust. 1 lit. c) rozporządzenia RODO, co oznacza, iż przetwarzanie danych jest niezbędne do wypełnienia obowiązku prawnego ciążącego na administratorze, a także w celach archiwalnych.
  4. Dane osobowe będą usuwane w terminach wskazanych w Rozporządzeniu Prezesa Rady Ministrów z dnia 18 stycznia 2011 r. w sprawie instrukcji kancelaryjnej, jednolitych rzeczowych wykazów akt oraz instrukcji w sprawie organizacji i zakresu działania archiwów zakładowych lub w innych przepisach prawa, regulujących czas przetwarzania danych.
  5. Dane osobowe mogą być przekazywane podmiotom przetwarzającym je na zlecenie Administratora Danych (np.: podmiotom serwisującym systemy informatyczne i aplikacje w których przetwarzane są dane osobowe), instytucjom uprawnionym do ich uzyskania na podstawie obowiązującego prawa (np.: organom administracji, sądom,) oraz innym podmiotom w zakresie, w jakim są one uprawnione do ich otrzymywania na podstawie przepisów prawa.
  6. Podanie danych osobowych jest obowiązkiem ustawowym i wynika z obowiązujących przepisów prawa.
  7. Osoba, której dane są przetwarzane, w granicach określonych rozporządzeniem RODO, ma prawo do:
    • żądania od Administratora Danych dostępu do swoich danych osobowych,
    • sprostowania, ograniczenia przetwarzania lub wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych, a także przenoszenia danych,
    • wniesienia skargi do organu nadzorczego – Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych.
Przechodzę do serwisu
strona główna | mapa serwisu | kontakt | NPP
Herb Powiatu Ostrowskiego
Sukces w świecie mody
9 kwietnia 2021 roku

Sukces w świecie mody

Zuzanna Russek, uczennica Zespołu Szkół Usługowych zajęła pierwsze miejsce w ogólnopolskim Konkursie dla Młodych Krawców i Projektantów „Mała Pętelka”.  W swoim dziele odważnie połączyła polski folklor z japońską technika ręcznego barwienia.

XXVII edycja ogólnopolskiego Konkursu dla Młodych Krawców i Projektantów im. Małgorzaty Zaręby „Mała Pętelka” jest zawsze dużym wyzwaniem dla uczestników. Tym razem kanwą do kolekcji były tematy: „Elementy sztuki ludowej w projektowaniu ubioru i fryzur z wykorzystaniem rękodzieła oraz technik tradycyjnych” oraz  „Formy dynamiczne w projektowaniu ubioru i fryzur”. Konkursowe jury przyznało I miejsce w kategorii ubiór użytkowy uczennicy klasy 2tcg Zuzannie Russek, za kolekcję pt. Na końcu świata lecz tuż obok.

Zuzanna Russek swoje projekty tworzyła z myślą połączenia dwóch odrębnych od siebie krajów. Scalenie kultury ludowej Słowian oraz kultury ludowej kraju kwitnącej wiśni okazało się  niebanalnym sposobem na uzyskanie finezyjnej formy. Zdobnictwo, pochodzące z mody folkowej - najbardziej rozpoznawalnej w Polsce oraz tradycyjna japońska technika barwienia tkanin we wzory znana od VIII wieku – shibori stały się inspiracją do powstania nagrodzonej kolekcji. Projektantka stworzyła własnoręcznie niepowtarzalny wzór na tkaninie poprzez składanie i wiązanie. Dodała motywy słowiańskiego haftu, uzyskując w ten sposób kompozycję niezwykle urokliwą, płynnie zacierającą kulturowe granice.

zdjecie

- „Ponownie udowadniamy, że Zespół Szkół Usługowych to szkoła dla ludzi z pasją. Bardzo zależało nam, aby reaktywować zawód technika przemysłu mody. Dopięliśmy swego i są tego efekty” -  mówi dyrektor ZSU Dariusz Kaczmarek.

Jak podkreśla dyrektor „ostrowskiej usługówki” w klasach mody kształcą się osoby, które wiążą swoją przyszłość właśnie z tą dziedziną. Są świadome swojej pasji i dlatego potrafią zdefiniować swoje indywidualne, bardzo ambitne cele, aby stać się kimś wyjątkowym w wybranym przez siebie zawodzie. To właśnie ci uczniowie tworzą kreacje, doceniane za wyczucie smaku i proporcji, w umiejętny sposób łączą detale, bawią się zarówno kolorem jak i fakturą.

Odwiedzin: 94