OBOWIĄZEK INFORMACYJNY RODO

Zgodnie z art. 13 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych RODO) informuję, iż

  1. Administratorem Państwa danych osobowych jest Starosta Ostrowski, Starostwo Powiatowe w Ostrowie Wielkopolskim z siedzibą w: 63-400 Ostrów Wielkopolski, al. Powstańców Wielkopolskich 16, tel.: 62 737 84 00, fax.: 737 84 33, e-mail: starostwo@powiat-ostrowski.pl, www.powiat-ostrowski.pl.
  2. Administrator Danych powołał Inspektora Ochrony Danych Osobowych, z siedzibą w Starostwie Powiatowym w Ostrowie Wielkopolskim, tel.: 62 737 84 38, fax.: 737 84 56.  e-mail: iod@powiat-ostrowski.pl.  
  3. Dane osobowe są gromadzone i przetwarzane w celu realizacji obowiązków Administratora Danych, w związku z załatwianą sprawą, na podstawie art. 6 ust. 1 lit. c) rozporządzenia RODO, co oznacza, iż przetwarzanie danych jest niezbędne do wypełnienia obowiązku prawnego ciążącego na administratorze, a także w celach archiwalnych.
  4. Dane osobowe będą usuwane w terminach wskazanych w Rozporządzeniu Prezesa Rady Ministrów z dnia 18 stycznia 2011 r. w sprawie instrukcji kancelaryjnej, jednolitych rzeczowych wykazów akt oraz instrukcji w sprawie organizacji i zakresu działania archiwów zakładowych lub w innych przepisach prawa, regulujących czas przetwarzania danych.
  5. Dane osobowe mogą być przekazywane podmiotom przetwarzającym je na zlecenie Administratora Danych (np.: podmiotom serwisującym systemy informatyczne i aplikacje w których przetwarzane są dane osobowe), instytucjom uprawnionym do ich uzyskania na podstawie obowiązującego prawa (np.: organom administracji, sądom,) oraz innym podmiotom w zakresie, w jakim są one uprawnione do ich otrzymywania na podstawie przepisów prawa.
  6. Podanie danych osobowych jest obowiązkiem ustawowym i wynika z obowiązujących przepisów prawa.
  7. Osoba, której dane są przetwarzane, w granicach określonych rozporządzeniem RODO, ma prawo do:
    • żądania od Administratora Danych dostępu do swoich danych osobowych,
    • sprostowania, ograniczenia przetwarzania lub wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych, a także przenoszenia danych,
    • wniesienia skargi do organu nadzorczego – Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych.
Przechodzę do serwisu
strona główna | mapa serwisu | kontakt | NPP
Herb Powiatu Ostrowskiego
Jeszcze w piątek absolwenci, dziś już maturzyści
4 maja 2021 roku

Jeszcze w piątek absolwenci, dziś już maturzyści

Przed weekendem pożegnali się ze swoimi szkołami, zostawiając za sobą okres nauki w szkole średniej, dziś 4 maja przystąpili do matury. Wszystko inaczej, w reżimie sanitarnym, który wymusza epidemia. Wszystko tak jak zawsze, z wielkimi emocjami.

Uczniowie ostatnich roczników (klas 3 w liceach i 4 w technikach) 29 i 30 kwietnia 2021r. odebrali świadectwa z rąk swoich dyrektorów i wychowawców, którzy dodatkowo nagradzali tych wyróżniających się pod względem nauki i działalności społecznej. Ze względu na reżim sanitarny spotkania obywały się on-line lub każda klasa osobno, z zachowaniem dystansu pomimo, że pierwsze lata nauki obfitowały we wspólne wyjazdy, zabawy i aktywności, gdzie młodzi ludzie mieli okazję dobrze się poznać i być blisko wśród swoich rówieśników.

- „Drodzy uczniowie pandemia koronawirusa zabrała Wam rok z najpiękniejszego okresu w Waszym życiu. Jest to czas zawiązywania przyjaźni, odkrywania siebie. Pomimo, że epidemia pokrzyżowała Wam plany, zabrała Wam spokój, wierzę że Wy młodzi dobrze się we wszystkim odnajdziecie. Nie tylko na maturze życzę Wam sukcesów, życzę Wam spełnienia marzeń!” – powiedział Starosta Ostrowski Paweł Rajski do uczniów Zespołu Szkół Technicznych podczas uroczystego zakończenia roku szkolnego 2020/2021.  Warto dodać, że Starosta Ostrowski uczestniczył również w spotkaniu online z uczniami ZSU, natomiast w mediach społecznościowych opublikował specjalne życzenia do wszystkich maturzystów.

zdjecie

Korzystając z okazji Starosta Ostrowski podziękował również obecnemu na uroczystości w ZST Eugeniuszowi Namysłowi, wieloletniemu dyrektorowi tej szkoły, który odchodząc na emeryturę z powodu epidemii w 2020r. nie miał możliwości pożegnania się z abiturientami.

W każdej szkole podjęto starania, aby pożegnanie zapadło w pamięć na lata. Uroczystościom towarzyszyło wiele emocji, ponieważ młodzież spotkała się po kilkumiesięcznej nauce w samotności, a wychowawcy wypuszczali z rąk swoich podopiecznych, którym towarzyszyli w tych lepszych i gorszych momentach.

Ciekawym sposobem pożegnania absolwentów jest coroczna Gala Usługusy odbywająca się w ZSU, która ze względu na pandemię już drugi rok miała odmienną formułę. Każdorazowo kapituła złożona z wychowawców oraz uczniów klas trzecich przyznała nominacje i wyłoniła spośród uczniów klas czwartych zwycięzców w 7 kategoriach: MÓZG SZKOŁY, DOM DRUGĄ SZKOŁĄ MISTRZ W ZAWODZIE, SPORTOWIEC, AKTYWISTA, ZŁOTY MIKROFON, ONLINE NINJA. Warto dodać, że, w Zespole Szkół Usługowych wyróżniający się absolwenci kształcący się w zawodzie: technik usług fryzjerskich, technik żywienia i usług gastronomicznych, technik hotelarstwa, technik organizacji reklamy, technik przemysłu mody otrzymali listy referencyjne „Najlepszy w zawodzie w Zespole Szkół Usługowych”.

zdjecie

Natomiast uczniowie IV LO przygotowali dla absolwentów film z życzeniami, ale też krótką powtórką z języka polskiego. Do młodzieży zwrócił się ze swoim przesłaniem między innymi: Hamlet, Makbet, Jacek Soplica, ks. Jan Twardowski.

- „Film, jest niezwykłym świadectwem czasu, w którym przyszło nam żyć. To dzieło Waszych koleżanek i kolegów, jest pełne nostalgii i zadumy, zawiera też jednak, tak bardzo potrzebne nam wszystkim, nadzieję i optymizm. Dziękujemy Wam za wspólnie spędzone trzy lata i życzymy powodzenia w dorosłym życiu, w tym teatrze życia codziennego!” – zapowiedziała Dyrektor Małgorzata Jędroch.

zdjecie

Podczas uroczystości dyrektorzy szkół pragnęli na koniec jeszcze wyposażyć młodzież w idee, które pomogą dokonywać dalszych życiowych wyborów.

Uczniowie III LO z samego rana otrzymali wiadomość w skrzynce mailowej, w której dyrektor szkoły Maria Tomalak w imieniu całej społeczności szkolnej żegnała bohaterów tego dnia: „Kochani Maturzyści – życzę Wam – po prostu pięknego życia, a piękne życie to odnajdywanie sensu w tym co się robi i pozostawanie w zgodzie z samym sobą”.

zdjecie

- „Życie nie jest zadaniem z matematyki, życie odbieramy każdym zmysłem i tych umiejętności chłonięcia życia bez skupiania się nad tym, co nieistotne dzisiaj Wam życzę!” – powiedziała Magdalena Wojtasz dyrektor ZST.

zdjecie

Dyrektor ZSBE Honorata Sachowska–Barańczak zapewniła swoich absolwentów, że to jest nadal ich szkoła, i że zawsze mogą tu wracać. W swoim wystąpieniu zacytowała słowa Jana Pawła II „Nigdy nie jest tak, żeby człowiek, czyniąc dobrze drugiemu, tylko sam był dobroczyńcą. Jest równocześnie obdarowany, obdarowany tym, co ten drugi przyjmuje z miłością”.

zdjecie

- „Był to niezwykły rok szkolny, w którym samodzielność i wytrwałość okazały się tak ważne” - powiedziała gratulując uczniom dyrektor Zespołu Szkół Ekonomicznych Beata Matuszczak.

zdjecie

- „Pamiętajcie, że dokądkolwiek się udacie, zawsze będziecie NASI, zawsze stąd, zawsze w pamięci. Jakkolwiek potoczy się Wasze życie to i my będziemy należeć do Was – przez siłę tego, co tu przeżyliście” – powiedział dyrektor ZSTE Marek Wojtasz.

zdjecie

- „Nigdy nie traćcie wiary w siebie. Pamiętajcie ,że jesteście wartościowymi ludźmi! Miejcie w sobie zapał i entuzjazm! Nie oglądajcie się za siebie, bierzcie z życia to ,co najlepsze! Realizujcie swoje marzenia! – napisała w liście do maturzystów dyrektor Bursy Szkolnej Marzena Mocek.

zdjecie

Dyrektor II LO Aleksander Ziobro swoje przemówienie zakończył słowami „….idźcie przez życie z takim samym zapałem i entuzjazmem jaki czujecie dzisiaj, kończąc bardzo ważny etap swojej edukacyjnej przygody… podsycajcie Waszą ciekawość świata, nie rezygnujcie z marzeń i planów…”.

zdjecie

W Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych CKU w Przygodzicach wspólnie wysłuchano piosenkę „Ale to już było” Maryli Rodowicz, w Zespole Szkół Technicznych takim hymnem stała się polska wersja „My Way” Andrzeja Poniedzielskiego wszystko po to, aby oprócz współczesnego uścisku dłoni w postaci „żółwika” lub „łokcia” dać absolwentom coś więcej.

zdjecie

Słowa z gratulacjami dyrektorzy kierowali także do rodziców, którzy na każdym etapie nauki są ogromnym wsparciem dla dzieci, ale też aktywnie włączają się w życie szkoły.

Tegoroczni maturzyści „Ekonomika” otrzymali okolicznościową publikacją „Ocalić od zapomnienia”,  która została przygotowana z okazji przypadającego w tym roku szkolnym Jubileuszu 95-lecia istnienia Zespołu Szkół Ekonomicznych im. Józefa Gniazdowskiego.

Z myślą o przyszłych maturzystach Rada Rodziców III LO przygotowała specjalne upominki: zestaw z długopisem, ołówkiem i maseczką z nadrukiem Matura 2021.

W pożegnanie włączyły się młodsze roczniki przygotowując i zamieszczając w mediach społecznościowych filmiki z życzeniami. Samorząd Uczniowski ZSBE dodatkowo przygotował napis „Maturzyści Powodzenia!”, który został wklejony w szkolne okna, by dodać absolwentom otuchy podczas egzaminu maturalnego.

W 2021 roku naukę w szkołach Powiatu Ostrowskiego ukończyło 1290 osób (w tym 72 dorosłych), do matury planuje przystąpić 1206 osób (w tym 40 dorosłych).  

zdjecie

Odwiedzin: 114