OBOWIĄZEK INFORMACYJNY RODO

Zgodnie z art. 13 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych RODO) informuję, iż

  1. Administratorem Państwa danych osobowych jest Starosta Ostrowski, Starostwo Powiatowe w Ostrowie Wielkopolskim z siedzibą w: 63-400 Ostrów Wielkopolski, al. Powstańców Wielkopolskich 16, tel.: 62 737 84 00, fax.: 737 84 33, e-mail: starostwo@powiat-ostrowski.pl, www.powiat-ostrowski.pl.
  2. Administrator Danych powołał Inspektora Ochrony Danych Osobowych, z siedzibą w Starostwie Powiatowym w Ostrowie Wielkopolskim, tel.: 62 737 84 38, fax.: 737 84 56.  e-mail: iod@powiat-ostrowski.pl.  
  3. Dane osobowe są gromadzone i przetwarzane w celu realizacji obowiązków Administratora Danych, w związku z załatwianą sprawą, na podstawie art. 6 ust. 1 lit. c) rozporządzenia RODO, co oznacza, iż przetwarzanie danych jest niezbędne do wypełnienia obowiązku prawnego ciążącego na administratorze, a także w celach archiwalnych.
  4. Dane osobowe będą usuwane w terminach wskazanych w Rozporządzeniu Prezesa Rady Ministrów z dnia 18 stycznia 2011 r. w sprawie instrukcji kancelaryjnej, jednolitych rzeczowych wykazów akt oraz instrukcji w sprawie organizacji i zakresu działania archiwów zakładowych lub w innych przepisach prawa, regulujących czas przetwarzania danych.
  5. Dane osobowe mogą być przekazywane podmiotom przetwarzającym je na zlecenie Administratora Danych (np.: podmiotom serwisującym systemy informatyczne i aplikacje w których przetwarzane są dane osobowe), instytucjom uprawnionym do ich uzyskania na podstawie obowiązującego prawa (np.: organom administracji, sądom,) oraz innym podmiotom w zakresie, w jakim są one uprawnione do ich otrzymywania na podstawie przepisów prawa.
  6. Podanie danych osobowych jest obowiązkiem ustawowym i wynika z obowiązujących przepisów prawa.
  7. Osoba, której dane są przetwarzane, w granicach określonych rozporządzeniem RODO, ma prawo do:
    • żądania od Administratora Danych dostępu do swoich danych osobowych,
    • sprostowania, ograniczenia przetwarzania lub wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych, a także przenoszenia danych,
    • wniesienia skargi do organu nadzorczego – Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych.
Przechodzę do serwisu
strona główna | mapa serwisu | kontakt | NPP
Herb Powiatu Ostrowskiego
Biżuteria na medal- RESIN z Zespołu Szkół Technicznych...
14 czerwca 2021 roku

Biżuteria na medal- RESIN z Zespołu Szkół Technicznych najlepsze w Polsce

Miniprzedsiębiorstwo RESIN z Zespołu Szkół Technicznych w Ostrowie Wielkopolskim zostało zdobywcą głównej nagrody GRAND PRIX Ogólnopolskiego Konkursu na Najlepsze Młodzieżowe Miniprzedsiębiorstwo PRODUKCIK 2021. Firma produkuje i sprzedaje personalizowaną biżuterię i podkładki z żywicy epoksydowej. Ten niewielki, elastyczny, trwały i modny produkt zyskał uznanie kapituły konkursowej.

zdjecie

To osiągnięcie otwiera uczniom kolejne możliwości. Minisprzedsiebiorstwo RESIN, działające pod opieką Celiny Krzyżańskiej, dalej reprezentować będzie Polskę w konkursie europejskim. Konkurs ten odbędzie się 13-15 lipca 2021 r. Dodatkowa trudnością będzie rozmowa z komisja w  języku angielskim.

Z młodymi przedsiębiorcami w dniu 11 czerwca 2021 roku spotkał się Starosta Ostrowski Paweł Rajski, gratulując sukcesów.

zdjecie

- Cieszę się ogromnie, że młodzieży udało się osiągnąć aż Grand Prix, które było dla nas bardzo miłą nagrodą i ogromną radością. Wierzyłam w nich od samego początku. Jestem z nich bardzo dumna. – powiedziała Celina Krzyżańska, opiekun grupy, nauczyciel przedsiębiorczości oraz j.angielskiego.

Skład zwycięskiej drużyny tworzą: Emilia Urbaniak, Wiktoria Freus, Krystian Kozielski i Mikołaj Rybarczyk.

Ogólnopolski Konkurs na Najlepsze Młodzieżowe Miniprzedsiebiorstwo PRODUKCIK, organizowane przez Fundację Młodzieżowej Przedsiębiorczości w ramach programu „Młodzieżowe miniprzedsiębiorstwo” polega na ocenie pomysłu biznesowego działalności prowadzonej w okresie od listopad do końca marca. W raporcie uczniowie określają swój pomysł na biznes, swoje doświadczenia i mają z tego zakresu rozmowę z komisją. Odpowiadają na pytania dotyczące idei projektu, sposobu działania danego produktu i mieli jeszcze zaprezentować spot reklamowy, który uznany został za najlepszy:

https://youtu.be/a0oXKse0_a8

- To ogromny sukces, który potwierdza, iż szkoła tworzy dobry klimat do przedsiębiorczych działań uczniów oraz wspiera młodych ludzi w ich odkrywaniu i rozwijaniu własnych uzdolnień i kompetencji. Mamy nadzieje, że sukces jaki odniosła społeczność Zespołu Szkół Technicznych w Ostrowie Wielkopolskim, będzie stanowić inspirację do podejmowania działań sprzyjających kształtowaniu postaw przedsiębiorczych młodzieży- powiedziała Małgorzata Sobkowicz Prezes Zarządu Fundacji Młodzieżowej Przedsiębiorczości.

Projekt ten realizowany jest w Polsce już od 26 lat. Co roku startuje w nim ponad 100 początkujących firm. Pierwsza kwalifikacja odbywa się  na podstawie przedstawionego biznes planu i to komisja biznesowa wyłania 20 finalistów. Na podkreślenie zasługuje fakt, iż oceny w finale dokonują wyłącznie przedstawiciele świata biznesu- praktycy życia gospodarczego. W ich opinii uczniowie znakomicie zorganizowali swoje pierwsze biznesowe przedsięwzięcie. Reprezentacja z ZAP-u w tym roku prześcignęła wszystkich.

W tym roku w Zespole Szkół Technicznych w jednej klasie graficznej powstały aż dwa miniprzedsiębiorstwa czteroosobowe. Jedno z nich to nagrodzone RESIN drugie to KERN (Kinga Snadna, Nikola Kakapiec, Eryk Fiółka i Radosław Kubczak).

zdjecie

Druga drużyna tworzyła trzy produkty: kule z nici bawełnianej (cottonballs) ,plecione bransoletki- paski z paracordu,  a także portrety- grafiki ze zdjęcia przetwarzane w programie graficznym.

- Paski to też bardzo dobre narzędzie do wielu rzeczy, jako harcerz używam jej np. do spinania plecaka, albo do mocowania. – powiedział pomysłodawca.

zdjecie

W spotkaniu z Starosta Ostrowskim wzięli tez przedstawiciele Młodzieżowych Misji Gospodarczych. Michał Błaszczyk, Antoni Ławniczak, Jakub Twardowski i Jakub Zemski to skład drużyny „Wesołe loty”, uczestnicy biorący udział w zadaniu zaproponowanym przez Aglomerację Kalisko- Ostrowską. Uczniowie zajęli się przemysłem lotniczym.

Dodał(a): Zuzanna Jerzyk
Odwiedzin: 92