OBOWIĄZEK INFORMACYJNY RODO

Zgodnie z art. 13 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych RODO) informuję, iż

  1. Administratorem Państwa danych osobowych jest Starosta Ostrowski, Starostwo Powiatowe w Ostrowie Wielkopolskim z siedzibą w: 63-400 Ostrów Wielkopolski, al. Powstańców Wielkopolskich 16, tel.: 62 737 84 00, fax.: 737 84 33, e-mail: starostwo@powiat-ostrowski.pl, www.powiat-ostrowski.pl.
  2. Administrator Danych powołał Inspektora Ochrony Danych Osobowych, z siedzibą w Starostwie Powiatowym w Ostrowie Wielkopolskim, tel.: 62 737 84 38, fax.: 737 84 56.  e-mail: iod@powiat-ostrowski.pl.  
  3. Dane osobowe są gromadzone i przetwarzane w celu realizacji obowiązków Administratora Danych, w związku z załatwianą sprawą, na podstawie art. 6 ust. 1 lit. c) rozporządzenia RODO, co oznacza, iż przetwarzanie danych jest niezbędne do wypełnienia obowiązku prawnego ciążącego na administratorze, a także w celach archiwalnych.
  4. Dane osobowe będą usuwane w terminach wskazanych w Rozporządzeniu Prezesa Rady Ministrów z dnia 18 stycznia 2011 r. w sprawie instrukcji kancelaryjnej, jednolitych rzeczowych wykazów akt oraz instrukcji w sprawie organizacji i zakresu działania archiwów zakładowych lub w innych przepisach prawa, regulujących czas przetwarzania danych.
  5. Dane osobowe mogą być przekazywane podmiotom przetwarzającym je na zlecenie Administratora Danych (np.: podmiotom serwisującym systemy informatyczne i aplikacje w których przetwarzane są dane osobowe), instytucjom uprawnionym do ich uzyskania na podstawie obowiązującego prawa (np.: organom administracji, sądom,) oraz innym podmiotom w zakresie, w jakim są one uprawnione do ich otrzymywania na podstawie przepisów prawa.
  6. Podanie danych osobowych jest obowiązkiem ustawowym i wynika z obowiązujących przepisów prawa.
  7. Osoba, której dane są przetwarzane, w granicach określonych rozporządzeniem RODO, ma prawo do:
    • żądania od Administratora Danych dostępu do swoich danych osobowych,
    • sprostowania, ograniczenia przetwarzania lub wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych, a także przenoszenia danych,
    • wniesienia skargi do organu nadzorczego – Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych.
Przechodzę do serwisu
strona główna | mapa serwisu | kontakt | NPP
Herb Powiatu Ostrowskiego
Wawrzyny dla najlepszych
22 czerwca 2021 roku

Wawrzyny dla najlepszych

W dniu 21 czerwca 2021 r. odbyło się spotkanie z ludźmi sportu Powiatu Ostrowskiego podczas, którego wręczone zostały Sportowe Wawrzyny Starosty Ostrowskiego.

zdjecie

Tegoroczna gala odbyła się w plenerze w restauracji Kaczory Deluxe i po kilkunastu miesiącach przerwy spowodowanej koronawirusem była to pierwsza uroczystość zorganizowana z udziałem większej liczby uczestników.

zdjecie

-,,Spotykamy się w wyjątkowo gorącej atmosferze bo upał od kilku dni jest wielki. Ale często sportowej rywalizacji na halach i stadionach towarzyszy właśnie taka atmosfera powodowana rywalizacją i dopingiem. W ubiegłym roku z racji pandemii nie mogliśmy zorganizować tego spotkania, nie było wręczonych Wawrzynów. Dlatego tym większa jest radość ze spotkania na żywo, ale z drugiej strony, dla nas większy problem wyboru tych, których mogliśmy uhonorować. Kandydatów, tych którzy mimo obostrzeń, odnosili w ostatnim okresie sukcesy było przecież tak wielu’’ – powiedział Paweł Rajski Starosta Ostrowski.

zdjecie

W tym roku przyznano 11 Wawrzynów Sportu oraz dwa Wawrzyny dla nestorów ostrowskiego sportu.

Specjalne podziękowania i gratulacje otrzymał Marek Walczak trener lekkoatletów Stali Ostrów, który swojego Wawrzyny odebrał kilka lat temu, a niedawno uhonorowany został tytułem Ostrowianina Roku.

zdjecie

W uroczystym spotkaniu wzięli udział: Poseł na Sejm Tomasz Ławniczak, Andrzej Pichet Radny Sejmiku Województwa Wielkopolskiego, Piotr Walkowski z liczną reprezentacją radnych powiatowych, Jan Prokop Wiceburmistrz Odolanowa. Listy okolicznościowe na ręce starosty przesłali: Ewa Matecka Senator Rzeczypospolitej oraz Jacek Bogusławski Członek Zarządu Województwa Wielkopolskiego.

zdjecie

Lista laureatów Sportowego Wawrzyna 2021 Starosty Ostrowskiego:

Julia DUTKIEWICZ

zdjecieWychowanka trenera Marka Walczaka, która mimo tak młodego wieku już zapisała się złotymi zgłoskami w historii ostrowskiej lekkiej atletyki.

Zdobyła dotąd 6 medali mistrzostw Polski w skoku wzwyż w tym – w bieżącym roku – ten najcenniejszy – brązowy medal w Halowych Mistrzostwach Polski Seniorów. To była wielka duma dla Ostrowa oglądać najpierw rywalizację, a później ceremonię dekoracji, kiedy odbierając medal stała na podium obok mistrzyni Świata Kamili Lićwinko.

Ten sukces smakował tym bardziej, że po kilku latach problemów zdrowotnych i uporczywej walki był to powrót do skakania w wielkim stylu.

Krucha dziewczyna, która udowodniła, że sport na tak wysokim poziomie jest także walką z przeciwnościami i wymaga silnej psychiki, zwłaszcza wtedy gdy po ludzku wszystko zdaje się iść pod wiatr.

Nie mogąc przez kilka ostatnich lat sama czynnie realizować swoich marzeń napisała książkę – swoisty przewodnik, poradnik, motywator dla młodych sportowców DROGA WOJOWNIKA. A w bieżącym roku zostanie wydana jej kolejna książka – romans zmysłowo-polityczny.

Łukasz PAWLAK

zdjecieWieloletni trener piłkarek Ostrovii 1909, który z żeńską piłką zetknął się po raz pierwszy rozpoczynając pracę w szkole i temu wyborowi pozostaje wierny do dziś.

Kobiecy futbol jest mu bliski nie tylko w lokalnym, ale i regionalnym wydaniu. Jest członkiem Wydziału Piłkarstwa Kobiecego oraz, od kilku lat, członkiem sztabu kadry Wielkopolskiego Związku Piłki Nożnej U 15 dziewcząt.

W Ostrowie znany jako trener sekcja kobiecej piłki, która w ostrowskim wydaniu funkcjonuje od ok. dekady. Po pięciu latach istnienia zespołu, w sezonie 2015/2016 piłkarki z Ostrowa zdobyły mistrzostwo III ligi i wywalczyły awans do grona drugoligowców i występują grupie zachodniej.

Umiejętnościami i zaangażowaniem dziewczyny nie ustępuję na boisku swoim kolegom.

I chociaż w ostatnim pojedynku trzeba było przełknąć gorycz porażki, to przyszła ona jak na prawdziwych sportowców przystało po zażartej walce i znakomitej rundzie wiosennej, w której dziewczyny do końca walczyły o awans.

Mimo, a może właśnie dlatego, że żeńska drużyna piłkarska to zespół amatorski, a dziewczyny nie dostają pieniędzy za grę, to jak podkreśla ich trener „grają z wielką pasją. Poświęcają swój wolny czas na to, by uprawiać futbol. Są bardzo sumienne i przychodzą dzień w dzień na treningi’’.

Andrzej SUSKI

zdjecieTrener-nauczyciel-wychowawca. Przed meczem - zmotywowany, skupiony i opanowany. W czasie meczu – niezależny i uparty, czasem nawet apodyktyczny i porywczy. Po meczu – analityczny, samokrytyczny, otwarty na opinie innych.

Człowiek, który pracując z młodymi koszykarzami zdaje sobie sprawę, że tak jak zmienia się świat wokół, tak on musi poszukiwać nowych pomysłów, nowych metod komunikacji, aby przyciągać młodych i trafiać do ich mentalności. Bo przecież wielogodzinny trening ma we współczesnej rzeczywistości dużą konkurencję. Potrafi nie tylko zatrzymać zawodników, ale jeszcze zmotywować do takiego wysiłku, że razem osiągają znaczące sukcesy. Wychował i wyszkolił nie tylko dobrych koszykarzy, ale przede wszystkim zaszczepił zamiłowanie do sportu, co dla nauczyciela jest chyba sukcesem największym.

Jego wyniki są odzwierciedleniem stylu pracy. Ma na swoim trenerskim koncie cztery Medale Mistrzostw Polski Szkół Podstawowych w koszykówce chłopców i miejsca na podium w licznych zawodach sportowych. V miejsce w klubowych Mistrzostwach Polski w kategorii U16 oraz srebrny medal Mistrzostwach Polski Szkół Gimnazjalnych.

Jacek JĘDRASZCZYK

zdjecieZawodnik, który pierwsze kroki w sportach walki stawiał w 2009 r. na małej Sali Uczniowskiego Klubu Sportowego Batory w sekcji Karate i boksu tajskiego pod okiem trenera Piotra Frencla.

Jego pierwszy trener wspomina dziś, że od pierwszego treningu był to „diament do oszlifowania, a przy tym dobre dziecko”.

Od początku wykazywał się bardzo dobrą sprawnością fizyczną, mocnym kopnięciem, ambicją i tym, że w trening wkładał całe serce. Nigdy nie bał konfrontacji z bardziej doświadczonymi zawodnikami. Było jasne, że jest tylko kwestią czasu kiedy sam w ringu zacznie odnosić sukcesy.

W życiu każdego zawodnika są momenty przełomowe. Być może takim w jego przypadku był udział w turnieju w K1 w Niemczech o pas mistrzowski. Młody Polak nie był faworytem organizatorów. Po trzech rundach, które w ocenie obserwatorów powinien wygrać, została zarządzona pierwsza dogrywka, z której wyszedł zwycięsko. W kolejnej dogrywce zdominował rywala i wrócił do Ostrowa z mistrzowskim pasem.

Jednak największe sukcesy osiągnął w mieszanych sztukach walki reprezentując Rio Grappling Ostrów Wielkopolski pod wodzą trenera Rafała Zawidzkiego.

W 2013 roku wziął udział w pierwszej gali MMA. Wygrał walkę przez tzw. uderzenia w dosiadzie. Od tego momentu trwa jego zawodowa przygoda z tą dyscypliną. Jako zawodnik MMA stoczył 10 walk zawodowych z czego siedem było zwycięskich i jest dziś zawodnikiem Fight Exlusive Night,  jednej z największych organizacji MMA w Polsce.

Mikołaj DUTKOWSKI

zdjeciePrzed nami Raszkowianin, wychowanek UKS Arkady Raszków i choć wciąż w wielu startach przywdziewa barwy rodzinnego tego klubu to obecnie jest zawodnikiem wojskowego Śląska Wrocław. Trenowany jest tam przez Kostiantyna Majasowa – świetnego szkoleniowca i wciąż aktywnego zawodnika dolnośląskiego klubu. Karierę zaczynał jednak pod fachowym okiem swojego taty Adama, który uczył go pasji do biegu na orientację i do sportu w ogóle.

Ma na swoim koncie wiele sukcesów, a największym jest jak dotąd sukces w 2019 roku. Jako zawodowy żołnierz (4. Zielonogórskiego Pułku Przeciwlotniczego) reprezentował Polskę podczas VII Wojskowych Światowych Igrzyskach Sportowych, które odbyły się w chińskim Wuhan. W tej dużej imprezie 138 reprezentacji wojskowych z całego świata rywalizowało w 25 dyscyplinach sportowych.

Zdobył tam brązowy medal w drużynie mężczyzn w biegu na orientację. Razem z czwórką kolegów ustąpili jedynie Szwajcarom i Rosjanom, którzy w swych składach mieli medalistów MŚ cywilnych i wojskowych.

Obecnie startuje w Krakowie w Mistrzostwach Dywizji Lubuskiej. Wjego imieniu nagrodę odebrał ojciec Adam Dutkowski.

AEROKLUB OSTROWSKI

zdjecie

W imieniu Aeroklubu Ostrowskiego nagrodę odebrał Karol Skarżyński

Klub utworzony w 1945 r. w Ostrowie Wielkopolskim, odwołujący się do tradycji pilotów i konstruktorów lotniczych działających w Ostrowie już w latach międzywojennych .

Był organizatorem najbardziej prestiżowej imprezy ostatnich lat Szybowcowych Mistrzostwa Świata, goszczących 130 najlepszych pilotów z blisko 30 krajów. To tu często goszczą utytułowani sportowcy m.in. z Szybowcowej Kadry Narodowej.

W lipcu każdego roku odbywają się zawody OSTRÓW GLIDE w formule zawodów kwalifikacyjnych do Mistrzostw Polski w klasie KLUB-A, podczas zawodów sierpniowych piloci ponownie walczyć tu będą o kwalifikację do Mistrzostw Polski startując w klasie Standard B.

W 2024 odbędą się tutaj Szybowcowe Mistrzostwa Świata Juniorów. Działa tutaj 5 sekcji: szybowcowa, samolotowa, modelarska, paralotniowa i… golfowa.

Bartłomiej TOMCZAK

zdjecie

A przed nami… rodowity Ostrowianin piłkarz ręczny, jeden z licznego grona złotej ery wychowanków pasów Ostrovii, którzy współtworzyli narodową reprezentację. Zawodnik grający na pozycji lewoskrzydłowego, którego talent i pracowitość zawiodły na szczyt.

Poza Ostrovią w swojej zawodowej karierze związany był z tak klasowymi klubami jak Zagłębie Lubin. Vive Kielce oraz Górnik Zabrze, w którym zaskarbił sobie miano ikony.

Zdobywca 3 miejsca Final Four w Kolonii, 8 miejsca z reprezentacją Polski na Mistrzostwach Świata w Szwecji. Z reprezentacją rozegrał zresztą ok. 40 spotkań wszystkie za kadencji Bogdana Wenty.

Na krajowym podwórku zdobył osiem, w tym trzy złote, medale mistrzostw Polski oraz 2 Puchary Polski.

Przez 17 lat na zawodowych parkietach Ekstraligowych zdobył prawie 2000 bramek co plasuje go bardzo wysoko w historii strzelców polskich rozgrywek szczypiorniaka wszechczasów, był zresztą królem strzelców polskiej ekstraklasy. W 11 sezonach zdobywał ponad 100 bramek co także jest ogromnym wyczynem.

Paweł Rusek – jego pierwszy trener mówi o nim że to kompletny zawodnik, który na najwyższym klubowym poziomie gra do dziś. Od nowego sezonu grać będzie w Enerdze MKS Kalisz, a Jego przejście okrzyknięto transferową bombą.

Kamil KUCHARSKI

zdjecie

Sportowiec, który przygodę z piłką rozpoczął w wielu 6 lat przy Szkole Podstawowej nr 6 na ostrowskim Zębcowie.

Miarą jego umiejętności była gra w kolejnych latach ze starszymi zawodnikami m.in. w reprezentacji Okręgu Kaliskiego, Województwa Wielkopolskiego. Był graczem zespołu FC Wrocław Academy,  Centry Ostrów, Arki Gdynia, seniorskiej drużyny Vicotrii Ostrzeszów Miedzi Legnica oraz Ostrovii.

W 2016 związany z Futsallem najpierw w pierwszoligowej drużynie z Jelcza Laskowice, następnie Ekstraklasą w Jelczu. Obecnie zawodnik ekstraklasowego zespołu z Brzegu.

Przełomowy w jego karierze był 2019 rok powołanie do Reprezentacji Polski w Piłce Nożnej 6osobowej przez Klaudiusza Hirsza selekcjonera Reprezentacji Polski 6-osobowej i pierwszy historyczny udział naszego zawodnika w Mistrzostwach Świata z orzełkiem na piersi.

Podczas tego debiutu zdobył swoją pierwszą bramkę w meczu z Belgami, których pokonaliśmy 3:1. Wraz z reprezentacją odniósł na greckich mistrzostwach wspaniały sukces zdobywając Wicemistrzostwo Świata. O tę jedną bramkę lepsi wówczas byli Rosjanie.

Jakub BRYLEWSKI

zdjecie

To najmłodszy tegoroczny laureat WAWRZYNÓW, rywalizujący za to w najcięższych kategoriach. Jeszcze do niedawna uczeń naszego Zespołu Szkół Ekonomicznych klasy prawno-policyjnej. Munduru policyjnego jednak ostatecznie póki co nie przywdział.

Talent zapaśniczy z Bonikowa, wychowanek Uczniowskiego Klubu Sportowego Bartosz Odolanów. Talent dostrzeżony wyżej, bo został jednym z beneficjentów programu „team 100” Ministerstwa Sportu i Turystyki oraz Polskiej Fundacji Narodowej, której celem jest wspieranie młodych, polskich i perspektywicznych zawodników, członków kadr narodowych, uprawiających indywidualne dyscypliny olimpijskie. Wśród czterech zawodników tej 3 zapaśniczki i 1 zapaśnika – właśnie Jakuba.

Obecnie związany zawodniczo z Ludowym Klubem Sportowym Ceramik Krotoszyn. Brązowy Medalista Mistrzostw Europy Juniorów w zapasach. W tych zawodach pokazał sportowy charakter. Walcząc o medal z Turkiem przegrywał już 0:2, by ostatecznie wygrać 4;2 i wskoczyć na podium.

Zawodnik wszechstronny. Mistrz Polski Młodzieżowców w stylu klasycznym oraz Mistrz Polski w stylu wolnym w kategorii wagowej 125 kg, potwierdzając dominację w najcięższej kategorii wagowej wśród młodzieżowców w Polsce.

Przed nim, jesienią Mistrzostwach Świata w Serbii i jak piszą dziennikarze teraz to trenerzy Kadry Narodowej będą mieli problem, w którym stylu ma reprezentować Polskę na zawodach międzynarodowych – a może w jednym i drugim?

Robert STRZELCZAK

zdjecieCzłowiek, który w swoim klubie jest prezesem, trenerem, animatorem, kierowcą i sprzątaczką. Człowiek od wszystkiego. W działającym od ponad 30 lat Ludowego Klubu Sportowego Tajfun. Dwukrotnie organizował mistrzostwa polski LZS-ów i – również dwukrotnie – półfinał tych zawodów. W ciągu ostatnich lat klub organizował wiele turniejów i zawodów zarówno indywidualnych, jak i drużynowych. Startuje też w rozgrywkach na szczeblu okręgowym, wojewódzkim i ogólnopolskim.

W Indywidualnych Mistrzostwach Wielkopolski Seniorów i Seniorek rozgrywanych w Raszkowie w marcu reprezentant Tajfunu Mateusz Kowal zajął 4. miejsce w klasyfikacji seniorów. W tej samej imprezie Kowal wspólnie z partnerką z Lubonia doszedł do półfinału gry mieszanej.

W deblu Mateusz Lisiecki z Tajfunu wspólnie ze Spychałą z Raszkowa zdobyli złote medale.

Człowiek pełen pasji i bardzo dobry organizator. Potrafi umiejętnie łączyć walkę o sukces sportowy z angażowaniem i promocja tenisa stołowego wśród dzieci i młodzieży. O najmłodszych właśnie dba zresztą w sposób szczególny.

BM ARGED SLAM STAL OSTRÓW

zdjecieZa bez wątpienia największy sukces sportowy w historii drużynowego sportu w Ostrowie, za Złoty Medal Mistrzostw Polski, Sportowy Wawrzyn Starosty Ostrowskiego otrzymuje BM Agred Slam Stal Ostrów.

Wawrzyny Sportowe dla nestorów ostrowskiego sportu. To opowieść o mistrzu i uczniu, chociaż precyzyjniej trzeba powiedzieć mistrzu i uczennicy.

MISTRZ

zdjecie

Trener, działacz i organizator turniejów koszykówki rangi krajowych i międzynarodowych oraz dyrektor.

Dyrektor szkoły, która od rozpoczęcia swej działalności przyjęła profil sportowy, kładąc nacisk na koszykówkę i lekką atletykę i stała się w Ostrowie mekką dla młodzieży o zainteresowaniach sportowych. Sport był magnesem, który przyciągał uczniów, których pierwotnie miało być 700, ale liczba ta była znacznie przekraczana.

Prezes Uczniowskiego Klubu Sportowego „Olimpiczyk’’.

Jako trener uczestniczył z zespołami na turniejach na Litwie, Łotwie, w Finlandii, Francji, Austrii. Ma w swoich osiągnięciach Złoto oraz Brąz Mistrzostw Polski Szkół Podstawowych. Jego podopieczna Katarzyna Duczmal trafiła do pierwszoligowej Olimpii Poznań I Liga.

UCZENNICA

To był koszykarski talent na miarę Europy. Przez wiele lat czołowa zawodniczka TS Ostrovia. Świetna koszykarka, ale także sportowa osobowość, kapitan, lider na barkach którego spoczywał obowiązek pokierowania zespołem, ale w realiach Ostrowa jest rola, pozycja wykraczała ponad te funkcje.

Pierwsze poważne sukcesy zaczęły się od Mistrzostw Polski w Minikoszykówce w 1998 roku. Z czasem lista sukcesów przebywały z regularnością kolejne Finał Mistrzostw Polski Kadetek, Juniorek. W 2005 roku z drużyną biało-czerwonych została młodzieżową wicemistrzynią Europy w koszykówce.

Z Ostrovią ma na swoim kącie awanse do pierwszej ligi, do ekstraklasy. I jak u każdego sportowca momenty wzniosłe, chwile triumfu i trudne. Jednym z traumatycznych była z pewnością śmierć trenera Ostrovii Andrzeja Kowalczyka.

W pamięci wielu pozostaje rok 2016, kiedy po wygranej z łódzkim ŁKS-em sprawiły, że żeński basket w ekstraklasowym wyzwaniu wrócił do Ostrowa po 13 latach. Ówczesna prezes Alicja Płóciennik mówiła wtedy, że było to wypełnienie testamentu „Kowala’’.

Obecnie zamiłowanie do koszykówki stara się przekazać najmłodszym.

zdjecie

W roku 100-lecia koszykówki w Wielkopolsce, 70-lecia koszykówki w Ostrowie Wielkopolskim i 25-lecia TS Ostrovia Ostrów Wawrzyn dla nestorów Ostrowskiego sportu otrzymują Jan STEMPNIEWICZ i Karolina KACZMAREK.

Dodał(a): Janusz Grzesiak
Odwiedzin: 267