OBOWIĄZEK INFORMACYJNY RODO

Zgodnie z art. 13 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych RODO) informuję, iż

  1. Administratorem Państwa danych osobowych jest Starosta Ostrowski, Starostwo Powiatowe w Ostrowie Wielkopolskim z siedzibą w: 63-400 Ostrów Wielkopolski, al. Powstańców Wielkopolskich 16, tel.: 62 737 84 00, fax.: 737 84 33, e-mail: starostwo@powiat-ostrowski.pl, www.powiat-ostrowski.pl.
  2. Administrator Danych powołał Inspektora Ochrony Danych Osobowych, z siedzibą w Starostwie Powiatowym w Ostrowie Wielkopolskim, tel.: 62 737 84 38, fax.: 737 84 56.  e-mail: iod@powiat-ostrowski.pl.  
  3. Dane osobowe są gromadzone i przetwarzane w celu realizacji obowiązków Administratora Danych, w związku z załatwianą sprawą, na podstawie art. 6 ust. 1 lit. c) rozporządzenia RODO, co oznacza, iż przetwarzanie danych jest niezbędne do wypełnienia obowiązku prawnego ciążącego na administratorze, a także w celach archiwalnych.
  4. Dane osobowe będą usuwane w terminach wskazanych w Rozporządzeniu Prezesa Rady Ministrów z dnia 18 stycznia 2011 r. w sprawie instrukcji kancelaryjnej, jednolitych rzeczowych wykazów akt oraz instrukcji w sprawie organizacji i zakresu działania archiwów zakładowych lub w innych przepisach prawa, regulujących czas przetwarzania danych.
  5. Dane osobowe mogą być przekazywane podmiotom przetwarzającym je na zlecenie Administratora Danych (np.: podmiotom serwisującym systemy informatyczne i aplikacje w których przetwarzane są dane osobowe), instytucjom uprawnionym do ich uzyskania na podstawie obowiązującego prawa (np.: organom administracji, sądom,) oraz innym podmiotom w zakresie, w jakim są one uprawnione do ich otrzymywania na podstawie przepisów prawa.
  6. Podanie danych osobowych jest obowiązkiem ustawowym i wynika z obowiązujących przepisów prawa.
  7. Osoba, której dane są przetwarzane, w granicach określonych rozporządzeniem RODO, ma prawo do:
    • żądania od Administratora Danych dostępu do swoich danych osobowych,
    • sprostowania, ograniczenia przetwarzania lub wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych, a także przenoszenia danych,
    • wniesienia skargi do organu nadzorczego – Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych.
Przechodzę do serwisu
strona główna | mapa serwisu | kontakt | NPP
Herb Powiatu Ostrowskiego
Dokonali wyboru szkoły
22 lipca 2021 roku

Dokonali wyboru szkoły

Zakończył się nabór do szkół ponadpodstawowych prowadzonych przez Powiat Ostrowski. Zakwalifikowanych do przyjęcia zostało 1710 uczniów, którzy mają teraz kilka dni na ostateczne potwierdzenie podjęcia nauki w danej szkole.

Ogłoszenie naboru kończy maraton poprzedzający nabór i trwający od połowy maja. Kandydaci rejestrowali się w formie elektronicznej wskazując szkołę pierwszego, drugiego lub kolejnych wyborów.

-,,Sprawdzona marka oświaty naszych szkół przyciąga co roku uczniów spoza naszego powiatu oraz innych województw. W tym roku było to ponad 300 uczniów. Oznacza to dużą konkurencję w najbardziej obleganych kierunkach, ale dla wszystkich przygotowaliśmy miejsca w naszych szkołach’’ – mówi Paweł Rajski Starosta Ostrowski.   

W tym roku Powiat Ostrowski przygotował 1792 miejsca wolne w szkołach, z czego 802 miejsca w liceach ogólnokształcących, 686 miejsc dostępnych było w technikach, a 308 w szkołach branżowych.

zdjecie

Do szkół prowadzonych przez Powiat Ostrowski ubiegało się 1827 uczniów. Z czego 1803 kandydatów potwierdziło to złożeniem kopi dokumentów. W dniu 21 lipca 2021 roku podczas Zarządu Powiatu Ostrowskiego, w wyniku elektronicznego naboru zakwalifikowano do przyjęcia 1710 uczniów. Niezakwalifikowanych pozostało 92. Ponadto 25 uczniów nie złożyło kompletu wymaganej dokumentacji.

-,,Ponad prawie 87 proc. uczniów trafiło do szkoły z pierwszej preferencji czyli do tej do której od początku planowali przyjąć. Prawie 8 proc. to były preferencje drugiego wyboru’’ – powiedział Rafał Luciński Dyrektor Wydziału Oświaty Starostwa Powiatowego w Ostrowie Wielkopolskim.

Na uczniów, którzy nie znaleźli miejsca w swoich wymarzonych szkołach nadal oczekuje 109 wolnych miejsc.  

Absolwenci szkół podstawowych w prawie 45 proc. wybierali naukę w liceach, a w ok. 55 proc. naukę w szkołach technicznych (technikach i branżowych).

Wśród młodzieży największym zainteresowaniem cieszyły się w liceach: klasy językowe w IV LO, w I LO klasa matematyczno-fizyczna, natomiast w III LO klasa o profilu biologiczno-chemicznym. W szkołach technicznych informatyka i mechatronika w ZST. Odnotowano także spory wzrost zainteresowania kierunkami związanymi z energią odnawialną. Z kolei w ZSU uczniowie chętnie wybierali specjalność z zakresu techniki fotografii i multimediów oraz tradycyjnie specjalność technik żywienia i gastronomii.

Zarząd Powiatu Ostrowskiego podjął ostatecznie uchwałę o uruchomieniu od nowego roku 53 oddziałów szkołach powiatowych.

Ostateczny krok należy teraz do uczniów, którzy wyrażoną w formie wolę muszą potwierdzić donosząc m.in. oryginały świadectw, do szkół do których zostali zakwalifikowani. Mają na to czas najpóźniej do 30 lipca 2021 r.  

Dodał(a): Janusz Grzesiak
Odwiedzin: 118