OBOWIĄZEK INFORMACYJNY RODO

Zgodnie z art. 13 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych RODO) informuję, iż

  1. Administratorem Państwa danych osobowych jest Starosta Ostrowski, Starostwo Powiatowe w Ostrowie Wielkopolskim z siedzibą w: 63-400 Ostrów Wielkopolski, al. Powstańców Wielkopolskich 16, tel.: 62 737 84 00, fax.: 737 84 33, e-mail: starostwo@powiat-ostrowski.pl, www.powiat-ostrowski.pl.
  2. Administrator Danych powołał Inspektora Ochrony Danych Osobowych, z siedzibą w Starostwie Powiatowym w Ostrowie Wielkopolskim, tel.: 62 737 84 38, fax.: 737 84 56.  e-mail: iod@powiat-ostrowski.pl.  
  3. Dane osobowe są gromadzone i przetwarzane w celu realizacji obowiązków Administratora Danych, w związku z załatwianą sprawą, na podstawie art. 6 ust. 1 lit. c) rozporządzenia RODO, co oznacza, iż przetwarzanie danych jest niezbędne do wypełnienia obowiązku prawnego ciążącego na administratorze, a także w celach archiwalnych.
  4. Dane osobowe będą usuwane w terminach wskazanych w Rozporządzeniu Prezesa Rady Ministrów z dnia 18 stycznia 2011 r. w sprawie instrukcji kancelaryjnej, jednolitych rzeczowych wykazów akt oraz instrukcji w sprawie organizacji i zakresu działania archiwów zakładowych lub w innych przepisach prawa, regulujących czas przetwarzania danych.
  5. Dane osobowe mogą być przekazywane podmiotom przetwarzającym je na zlecenie Administratora Danych (np.: podmiotom serwisującym systemy informatyczne i aplikacje w których przetwarzane są dane osobowe), instytucjom uprawnionym do ich uzyskania na podstawie obowiązującego prawa (np.: organom administracji, sądom,) oraz innym podmiotom w zakresie, w jakim są one uprawnione do ich otrzymywania na podstawie przepisów prawa.
  6. Podanie danych osobowych jest obowiązkiem ustawowym i wynika z obowiązujących przepisów prawa.
  7. Osoba, której dane są przetwarzane, w granicach określonych rozporządzeniem RODO, ma prawo do:
    • żądania od Administratora Danych dostępu do swoich danych osobowych,
    • sprostowania, ograniczenia przetwarzania lub wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych, a także przenoszenia danych,
    • wniesienia skargi do organu nadzorczego – Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych.
Przechodzę do serwisu
strona główna | mapa serwisu | kontakt | NPP
Herb Powiatu Ostrowskiego
Stypendia po raz dziesiąty
1 października 2021 roku

Stypendia po raz dziesiąty

W dniu 30 września 2021 r. w auli I Liceum Ogólnokształcącego odbyło się wręczenie Stypendiów Starosty Ostrowskiego, którym patronuje ks. Jan Kompałła. To była dziesiąta jubileuszowa uroczystość. Łącznie z tej formy wsparcia najzdolniejszych skorzystało 500 uczniów.

Pierwsze stypendia wręczone zostały w 2012 roku i były jednym z przedsięwzięć obchodzonego jubileuszu 125-lecia Powiatu Ostrowskiego.

-,,Ważne są drogi, inwestycje w szpitalu, ale najważniejsze jest inwestowanie w młodego człowieka. Tak właśnie traktujemy nasze stypendia. Od samego początku w każdej edycji wręczamy zaledwie 50 stypendiów, co przy ilość prawie siedmiu tysięcy uczniów uczęszczających do naszych szkół decyduje, że mają one charakter elitarny. Ale to wy poprzez uzyskiwane wyniki, ale także realizowane pasje, zajęcia pozaszkolne tworzycie elitarność tego wyróżnienia’’ – powiedział Paweł Rajski Starosta Ostrowski.

zdjecie

W ciągu dekady zmieniała się wielkość kwoty stypendium. Pierwsze wynosiły 1000 zł, a od dwóch lat kwota ta wzrosła do 2000 zł netto dla każdego stypendysty. Przez 10 lat z budżetu Powiatu Ostrowskiego przeznaczono na stypendia ok. 700 tys. zł.

zdjecie

Kandydatów do nich zgłaszają szkoły oraz placówki. Warunkiem skorzystania z wyróżnienia jest uczęszczanie do szkół powiatowych, wybitne wyniki w nauce i osiągniecia w kulturze oraz sporcie. Wszystkie wnioski są przedmiotem obrad Kapituły, którą kieruje Wicestarosta Roman Pacholczyk. W jej skład wchodzą także Piotr Walkowski Przewodniczący Rady Powiatu oraz Sylwia Nowicka Przewodnicząca Komisji Edukacji Rady Powiatu.

-,,Nie było burzliwych obrad, byliśmy wyjątkowo zgodni w wyborze kandydatur. W całej grupie wyróżnionych aż 36. stypendystów to mieszkańcy Powiatu Ostrowskiego, 13 mieszkańcy sąsiednich powiatów, w tym 8. pochodzi z Powiatu Krotoszyńskiego. Wśród stypendystów jest jeden uczeń z północnych krańców Wielkopolski, tj. z powiatu Czarnkowsko–Trzcianeckiego. A jeden pochodzi nawet spoza Wielkopolski, z Województwa Łódzkiego’’ – powiedziała Sylwia Nowicka.

zdjecie

Wśród tegorocznych wyróżnionych zdecydowaną większość 33. stanowiły uczennice. Dla będących w mniejszości 17 chłopców z racji faktu, że wręczenie stypendiów przypadło w  Dniu Chłopca przygotowano drobne upominki.

Stypendia wręczali Starosta Ostrowski Paweł Rajski oraz Przewodniczący Rady Powiatu Ostrowskiego Piotr Walkowski.

Oprócz radnych powiatowych, dyrektorów szkół i placówek w gali udział wzięli także: Andrzej Pichet radny Sejmiku Województwa Wielkopolskiego, a minister rodziny Marlenę Maląg reprezentowała Katarzyna Dziamska. Życzenia w formie okolicznościowego adresu przekazała także Ewa Matecka senator Rzeczypospolitej.

W części artystycznej wystąpiła tegoroczna stypendystka, podopieczna Młodzieżowego Domu Kultury Gabrysia Grzyb.

Lista tegorocznych stypendystów

Zespół  Szkół Ekonomicznych

* zse__1_.jpg

Joanna Kusch – przyszły logistyk (średnia 5,71). W kręgu jej zainteresowań są przedmioty logistyczne. W ubiegłym roku uzyskała certyfikat specjalistycznych laboratoriów logistycznych, które odbyły się na Politechnice Poznańskiej, a także zdobyła licencję do obsługi wózka widłowego. Ponadto reprezentowała szkołę w Ogólnopolskiej Olimpiadzie Spedycyjno-Logistycznej awansując do finału wojewódzkiego. Rozwijała swoje zainteresowania również uczestnicząc w Olimpiadzie Wiedzy Ekologicznej.

Maja Franzke - Uczennica bardzo wszechstronna o czym świadczy jej imponująca średnia ocen 5,93. Bardzo dobrze radzi sobie zarówno w nauce z przedmiotów ścisłych jak i humanistycznych. Jej najmocniejszą stroną jest język niemiecki, nauka tego przedmiotu sprawia jej najwięcej satysfakcji. Świetnie odnalazła się również w przedmiotach zawodowych, reprezentowała szkołę w Olimpiadzie logistycznej.

Kacper Wiczyński  - logistyk ze 100 procentową frekwencją (średnia 5,71). Wiedza Kacpra wykracza poza zakres programowy, co wynika z jego samodzielnych poszukiwań i przemyśleń. Reprezentował szkołę w Ogólnopolskiej Olimpiadzie Spedycyjno-Logistycznej, Ogólnopolskim Konkursie Geograficznym GEO-PLANETA, Olimpiadzie Wiedzy Ekologicznej. Uczeń ponadto sprawuje funkcję redaktora naczelnego gazetki szkolnej “Feniks” i reprezentuje szkołę w konkursach humanistycznych.

Bartosz Szpak – kolejny logistyk, którego szczególny obszar zainteresowań poza zawodowymi przedmiotami stanowią nauki matematyczno-przyrodnicze. Reprezentował szkołę  w Ogólnopolskiej Olimpiadzie Spedycyjno-Logistycznej, w finale Ogólnopolskiego Konkursu Geograficznego GEO-PLANETA oraz w szkolnym konkursie języka angielskiego. Mimo tych sukcesów jest uczniem skromnym.

Ewa Piaszczyńska - przed nami wicemistrzyni Polski Zrzeszenia Ludowych Zespołów Sportowych w biegu na 100 m oraz w sztafecie 4x100 m. Zawodniczka MKS  „STAL, w którym wraz z koleżankami kilkakrotnie poprawiała rekord Ostrowa w sztafecie 4x100 m. Czołowa zawodniczka klubu i sprinterska nadziejai. W bieżącym roku podczas Halowych Mistrzostw Polski w Toruniu zajęła IV miejsce w biegu na 60 m przegrywając zaledwie o 3 setne sekundy – 7,85 s. Żadnych szans rywalkom nie dała już podczas Mistrzostw Wielkopolski gdzie zajęła I miejsce awansując tym samym do Mistrzostw Polski U18, w których zdobyła I miejsce w sztafecie 4x100 m.

Zespół Szkół Transportowo – Elektrycznych CKU

* zst_e__2_.jpg

Mateusz Bergandy - technik pojazdów samochodowych od pierwszej klasy w czołówce uczniów z najwyższą średnią w szkole. Wykazuje szczególne uzdolnienia w nauce języka angielskiego i matematyki. Zainteresowania z przedmiotów zawodowych poszerza praktycznie w rodzinnej firmie. Brał udział w: „Szkolnym Konkursie Elektromobilności ” oraz reprezentował szkołę w „Ogólnopolskim Turnieju Wiedzy Motoryzacyjnej”. W czasie pozaszkolnym piłkarz LKS Ogniwo Łąkociny i członek OSP.

Tymoteusz Połomski - technik chłodnictwa i klimatyzacji. Systematycznie, od pierwszej klasy technikum, plasuje się w szkolnej czołówce najlepszych uczniów. Wykazuje uzdolnienia z wielu nauczanych przedmiotów, zarówno ogólnokształcących, jak zawodowych, z których osiąga celujące i bardzo dobre wyniki. Rozwija się zawodowo, uczestnicząc w szkoleniach podnoszących kompetencje. Angażuje się w różne formy życia szkolnego a w czasie wolnym systematycznie biega.

Dawid Nawrot – przyszły technik elektryk. Bardzo poważnie traktuje swoje obowiązki: od pierwszej klasy jest w czołówce uczniów z najlepszymi wynikami w szkole. Jego najważniejszą cechą są zainteresowania techniczne i aktywność na polu zawodowym. Chętnie uczestniczy w szkoleniach podnoszących kompetencje, np. w ubiegłym roku szkolnym ukończył kurs: „Badanie silników elektrycznych bezszczotkowych za pomocą technik cyfrowych”. W okresie pandemii hobbistycznie pracował nad instalacjami elektrycznymi i szafami sterowniczymi. Samodzielnie wykonał i zaprogramował system monitoringu. Przyszłość wiąże z politechniką.

Bartosz Masłowski - Uczeń ze średnią 6,0 to najlepszy wynik w historii szkoły. W trudnej sytuacji pandemii i nauczania zdalnego brał udział w konkursach szkolnych: „Konkursie o krajach niemieckojęzycznych” oraz konkursie bibliotecznym „Czy znasz ten cytat?”. Zajął też pierwsze miejsce w szkolnym konkursie historyczno- geograficznym „Moja mała Ojczyzna”. Ukończył szkolenie: „Pojazdy hybrydowe i elektryczne” w ramach projektu „Be INN- kształcenie zawodowe w powiecie ostrowskim oparte o innowacje”. Interesuje się szczególnie tematyką transportu samochodowego, a w czasie pozaszkolnym zajmuje się modelarstwem redukcyjnym.

II Liceum Ogólnokształcące

* ii_lo__1_.jpg

Jagoda Gac - jest współtwórczynią krajowego projektu społecznego „Okreslove”. Od wielu lat aktywnie działa w harcerstwie i różnych inicjatywach jak: „Harcerstwo kształci – Power”, „Rajdobiwak – Szlakiem Powstańców Wielkopolskich”. „Ekoharce” czy „Food not bombs”. Udziela się jako wolontariuszka w Środowiskowym Domu Samopomocy dla osób niepełnosprawnych, Domu Dziecka oraz a Schronisku dla zwierząt. Mimo tylu zainteresowań uzyskuje bardzo dobre wyniki w nauce.

Jakub Górny -  wzorowy uczeń klasy o profilu biologiczno-chemicznym. Z powodzeniem brał udział w konkursie geograficznym „Poznajemy parki krajobrazowe Polski”, w którym zakwalifikował się do etapu wojewódzkiego. Obok doskonałych wyników w nauce Jakub rozwija swoje artystyczne, muzyczne pasje – w roku 2021 został absolwentem Państwowej Szkoły Muzycznej I stopnia w Odolanowie w klasie trąbki. Szczególną miłością darzy filozofię i psychologię, a w wolnym lubi biegać, grać na gitarze i akordeonie.

Małgorzata Urbaniak - wśród uczniów klas po gimnazjum zdobyła najwyższą średnią ocen. Brała udział w ogólnopolskim konkursie historycznym pt. „Zapomniani polscy naukowcy i wynalazcy” oraz w szkolnym konkursie z okazji Dni Języków Obcych. W ramach wolontariatu prowadziła projekt społeczny, współpracując ze świetlicą środowiskową w Ostrowie Wielkopolskim „Boże Podwórko”.

Małgorzata Żulicka - poza nauką realizuje liczne pasje, które są związane z jej planami na przyszłość. Od sześciu lat jest wolontariuszką ratownictwa wodnego. Podczas pandemii włączyła się w działania lokalnego wolontariatu i pomagała osobom starszym w robieniu zakupów, a także w złagodzeniu stresu związanego z izolacją. Mając świadomość działań na rzecz drugiego człowieka: oddała osocze i krew, działając w szkolnym klubie PCK. Była inicjatorką założenia w szkole koła języka migowego, a po lekcjach relaks znajduje w zajęciach z kick boxingu.

Oliwia Klar - Łączy obowiązki szkolne z zajęciami sportowymi. Trenuje w klubie lekkoatletycznym KS STAL LA. Osiąga wysokie wyniki sportowe na tle Wielkopolski, makroregionu oraz Polski. Jest mistrzynią Polski w sztafecie 4x100 m. Wraz z koleżankami w 2020r. w Słupsku pobiły 47-letni rekord młodziczek. W styczniu 2021 r. Oliwia została wicemistrzynią Polski w biegu na 60 m - MP U18.

Zespół Szkół Budowlano –Energetycznych

* ZSBE (1)

Milena Świerczyk - osiąga wybitne wyniki w nauce, zarówno z przedmiotów ogólnokształcących jak i zawodowych, uzyskała średnią ocen 5,80. Stypendystka Prezesa Rady Ministrów. Reprezentowała szkołę w tegorocznej edycji Olimpiady Wiedzy i Umiejętności Budowlanych w zawodach II stopnia na szczeblu okręgowym. Szkolny zespół z jej udziałem zajął  III miejsce w rankingu szkół w okręgu centralnym.

Daria Tarnowska - Jej osiągnięcia związane są z przedmiotami ścisłymi i zawodowymi, z których zdobywa najwyższe wyniki. Osiągnęła średnią 5,80. Reprezentowała szkołę w tegorocznej edycji Olimpiady Wiedzy i Umiejętności Budowlanych w zawodach II stopnia na szczeblu okręgowym. Szkolna drużyna z jej udziałem zajęła III miejsce w  rankingu szkół w okręgu IV centralnym.

Weronika Sitkowska - jest uczennicą (średnią 5,73) potrafiąca łączyć liczne pasje z nauką. Poszerza swoją wiedzę, biorąc udział w projektach unijnych, dotyczących kształcenia zawodowego w powiecie ostrowskim. Uczestniczy w projekcie: „Budownictwo pasywne z wykorzystaniem ekotechnologii”, wcześniej w kursie AutoCAD. Prócz zdolności do przedmiotów technicznych, posiada duszę artysty. Ostatnio została laureatką konkursu fotograficznego „Ulica Kolejowa sercem Ostrowa”. Uczennica reprezentuje również szkołę w zawodach sportowych, jest zawodniczką szkolnej drużyny piłki siatkowej.

Marta Woźna - swoją przyszłość wiąże z kierunkiem budowlanym skrupulatnie do niego dąży do celu. Aktywnie działa w Samorządzie Uczniowskim i jest pomysłodawczynią wielu akcji. Angażuje się również w działania na rzecz środowiska lokalnego. Jako jedna z dwóch uczennic przygotowywała kartki świąteczne dla mieszkańców Domu Pomocy Społecznej w Ostrowie Wielkopolskim. Jest laureatką wielu szkolnych konkursów i bezapelacyjnym wzorem do naśladowania przez rówieśników jak i przez dorosłych.

IV Liceum Ogólnokształcące

* iv_lo__1_.jpg

Aleksandra Dura  - chórzystka i solistka chóru „Con Forza” Zespołu Szkół Muzycznych II stopnia, członkini zespołu „Autokorekta” działającego przy Ostrowskim Centrum Kultury. Laureatka wielu konkurów, m.in. I miejsca w Młodzieżowym Przeglądzie Twórczości Czesława Niemena czy wyróżnienia w III Wojewódzkim Przeglądzie Piosenki Autorskiej. Chętnie wspiera wszelkie akcje charytatywne. To dziewczyna o wielkim sercu i pasji do śpiewania.

Karolina Majchrzak - Drugi rok z rzędu, uzyskała wysoką średnią ocen. Swoje zainteresowania humanistyczne wykorzystywała biorąc udział w licznych konkursach przedmiotowych. Pasjonuje się fotografią. Pomysłami i energią wspiera samorząd klasowy i uczniowski. Swoje zdolności prezenterskie udowodniła biorąc udział w promocji IV LO, stając się tym samym wizytówką swojej szkoły.

Aleksandra Smorawska - z powodzeniem reprezentuje szkołę w konkursach językowych i polonistycznych. Zajęła m.in. I miejsce w Dyktandzie Językowym zorganizowanym przez Zakład Filologii Angielskiej w Kaliszu. Wielokrotne reprezentowała szkołę podczas prowadzenia warsztatów językowych dla młodzieży klas 8 szkół podstawowych.

Sara Kruszyna - uczennica klasy o profilu językowym; osiąga sukcesy w licznych konkursach językowych, promując w ten sposób naukę języków obcych. Aktywnie angażuje się również w życie klasy i szkoły, a także bierze udział w rozmaitych akcjach na rzecz promocji szkoły. W czasie pozaszkolnym działa aktywnie jako harcerka w dwóch drużynach harcerskich, podejmując działania na rzecz społeczności lokalnej i biorąc udział w wielu akcjach w ramach wolontariatu.

Inga Kanicka - Wybitna młoda lekkoatletka. Złota medalistka Mistrzostw Polski, Mistrzostw Międzywojewódzkich i Mistrzostw Wielkopolski Młodzików do lat 16 w biegach na 100, 200 i 300 m. Razem z koleżankami z klubu Sportowego „STAL LA” we wrześniu 2020 r. pobiła rekord Polski w sztafecie 4x100m w kategorii do lat 16, zdobywając Mistrzostwo Polski. W lipcu tego roku została powołana do kadry narodowej i reprezentowała Polskę na arenie międzynarodowej. Poza sportem to wzorowa uczennica osiągająca bardzo dobre wyniki.

Zespół Szkół Muzycznych

* zsm_mdk__12_.jpg

Agata Brzezicha - od najmłodszych lat jej gra przykuwa uwagę słuchaczy na koncertach oraz uzyskuje uznanie jurorów w formie głównych nagród na konkursach gitarowych w kraju i zagranicą. Ostatnie sukcesy Agaty potwierdzające jej talent to II nagroda w World Open Online Music Competition- Belgrad 2021, w tym samym konkursie w duecie z Antonim Stawikiem zdobyła I nagrodę w kategorii zespołów gitarowych, ma na swoim koncie wyróżnienie w International Guitar Competition „GUITARLAB” – USA 2020r.’’ Chętnie i często występuje na scenach Ostrowa Wielkopolskiego oraz rodzinnego Odolanowa.

Paweł Obsadny - jego wyjątkowe umiejętności w grze na akordeonie zostały dostrzeżone na kilku znaczących konkursach i festiwalach w kraju i za granicą. Otrzymał nagrodę za wyróżniający akompaniament na II Ogólnopolskim Konkursie Online w Busku – Zdrój. Na Festiwalu Muzyki Akordeonowej „Harmonia Espressiva” w Sochaczewie uzyskał tytuł laureata w kategorii zespołów kameralnych. Ma na swoim koncie także wyróżnienie na I Międzynarodowym Konkursie Muzyki Kameralnej KraCamera w Krakowie. Na World Open Online Music Competition w Serbii w kategorii duetów zdobył I miejsce.

Młodzieżowy Dom Kultury

* zsm_mdk__10_.jpg

Gabriela Grzyb - od 6 roku życia śpiewa w Studio wokalnym Art Musica w Młodzieżowym Domu Kultury w Ostrowie Wielkopolskim pod kierunkiem Ewy Borowicz - Kasznickiej. Pełna pasji do muzyki i śpiewu, perfekcyjna w swoich wykonaniach, dojrzała wokalnie. Wielokrotnie i z sukcesami reprezentowała Polskę na festiwalach zagranicznych. Najwyższe laury zdobywając na Festiwalu Sztuki Muzycznej Orfeo in ITALIA, na Festiwalu Singer's Festival-Euro Stars na Malcie oraz Festiwalu „Fazisi & Fazi w Gruzji i wielu innych. Uczestniczka 2 Edycji The Voice Kids.

Zespół Szkół Technicznych

* zst__1_.jpg

Jakub Rosiński - uzyskał drugi rok z rzędu najwyższą średnią ocen w szkole: 6.0. Jest wzorowym uczniem, wszechstronnie uzdolnionym, który reprezentuje z powodzeniem szkołę w konkursach i olimpiadach. Został finalistą Olimpiady Innowacji Technicznych i Wynalazczości i zajął I miejsce w etapie okręgowym oraz zdobył tytuł finalisty etapu ogólnopolskiego. Koleżeński, pomocny, pracuje na rzecz klasy i środowiska lokalnego.

Grzegorz Cyba  - średnią ocen 5.79,  która jest drugą średnią w szkole. Dzięki wzorowej frekwencji oraz aktywności na zajęciach szkolnych od początku nauki jest wzorem dla kolegów i cieszy się dużym uznaniem wśród nauczycieli. Wykazuje duże zainteresowanie zagadnieniami wybiegającymi poza program szkolny - szczególnie z zakresu mechatroniki. Wziął udział w etapie szkolnym Olimpiady Wiedzy Technicznej.

Krzysztof Karwik - uzyskał w mijającym roku szkolnym bardzo wysoką średnią ocen. Jest bardzo dobrym matematykiem, zajął 7 miejsce w międzynarodowym konkursie matematycznym „Matematyka – nasz wspólny język”. Brał udział w Olimpiadzie Innowacji Technicznych i Wynalazczości, gdzie zajął 3 miejsce drużynowo i 8 indywidualnie w okręgowych eliminacjach oraz zdobył tytuł laureata okręgowego. Ma wiele zainteresowań.

Maciej Siedlecki - Zdobywa bardzo dobre wyniki w nauce, i rozwija swoje zainteresowania w projektach zawodowych, których realizacja jest potwierdzana sukcesami: I miejscem w Olimpiadzie Innowacji Technicznych i Wynalazczości, 3 miejscem w Finale Ogólnopolskim Młodzieżowego Seminarium Astronomicznego, I miejscem w Kaliskim Konkursie Informatycznym. Finalista Komy w Konkursie Matematycznym KOMA. Uczestniczy w wielu inicjatywach społecznych, jest przewodniczącym klasy oraz członkiem samorządu uczniowskiego.

Dawid Grząka - przyszły specjalistka w zawodzie technik urządzeń i systemów energetyki odnawialnej. Swoje zainteresowania techniką dzieli z licznymi pasjami sportowymi, odnosząc znaczące sukcesy na szczeblu ogólnopolskim. Wielokrotny medalista Mistrzostw Polski w LA. Ma na swoim koncie Złoty medal Halowych Mistrzostw Polski U18 w biegu na 60 m oraz złoty medal Mistrzostw Polski Zrzeszenia LZS w biegu na 100 m

III Liceum Ogólnokształcące

* iii_lo__1_.jpg

Anna Wikarjak - humanistka, która literacką pasję przekuwa na sukcesy w licznych konkursach Zajęła I miejsce w Powiatowym Konkursie „Poetycka wiosna” i Międzyszkolnym konkursie „Walentynki w wierszu”. Jej zainteresowania, wykraczają poza humanistyczny profil W konkursie „Geografia w języku angielskim” oraz konkursie poświęconym wiedzy z zakresu onkologii okazała się najlepsza w szkole. Jest redaktorką szkolnej gazetki „Ad Rem”. Rok szkolny 2020/2021 ukończyła ze średnią ocen 5,82.

Magdalena Adamczak - jest uczennicą  o profilu biologiczno-chemicznym. Laureatka I miejsca w dwóch prestiżowych międzynarodowych konkursach pianistycznych: „World Art. Games-International Art. Media Contest w Hiszpanii oraz International Music Competition „Grand Prize Virtuoso” w Londynie. Otrzymując zaproszenie do udziału w koncercie w Royal Albert Hall. Zajmowała wysokie miejsca w różnorodnych konkursach wiedzy; między innymi w konkursie języka angielskiego,  wojewódzkim Konkursie kształcenia słuchu pt. „Ptaków śpiew” oraz w Ogólnopolskim konkursie matematycznym TopMaths.

Aleksandra Kasprzak - uczennica klasy maturalnej z matematyką rozszerzoną. Umiejętnie łączy obowiązki szkolne z nauką gry na flecie oraz fortepianie. Zarówno w liceum jak i w szkole muzycznej uzyskuje najwyższe wyniki. Dyplomantka Szkoły Muzycznej w Kaliszu w klasie fletu. Należy do szkolnej grupy mediacji rówieśniczej. W tym zakresie nieustannie podnosi swoje kompetencje poprzez udział w certyfikowanych specjalistycznych kursach.

Kacper Adamczak - lekkoatleta KS STAL LA uczeń z klasy o profilu biologiczno-sportowym. Jest biegaczem kategorii wiekowej U20. W roku 2021 zdobył brązowy medal w biegu na 5000 m podczas Mistrzostw Polski w Biegach Przełajowych. Na Mistrzostwach Polski w swojej kategorii wywalczył również wysokie siódme miejsce. Doskonale łączy swoją sportową pasję z nauką w szkole czego dowodem jest świadectwo z wyróżnieniem.

Anna Klah - uczennica z niezwykłym talentem wokalnym, który rozwija pod okiem fachowców i którym dzieli się chętnie podczas różnorodnych uroczystości. Rok szkolny 2020/2021 był dla niej szczególnie udany. Tylko w roku 2021 aż 18 konkursów zakończyło się dla Ani zajęciem I miejsca bądź nagrodą GRAND PRIX. Największym tegorocznym jej sukcesem był występ na żywo na międzynarodowym festiwalu „RED SEA STAR” w Sharm Al. Sheikh w Egipcie gdzie otrzymała nagrodę SUPE GRAN PRIX.

Zespół Szkół Usługowych

* zsu__1_.jpg

Zuzanna Russek - zawód technik przemysłu mody, w którym się kształci traktuje z pasją. Interesują ją projektanci i moda haute couture. W ubiegłym roku szkolnym została Szkolnym Ambasadorem Fashion Revolution Polska a z koleżankami założyła Szkolne Koło Fashion Revolution, działające pod skrzydłami Młodzieżowej Akademii Mody. Zaprojektowana przez nią kolekcja pt. „Na końcu świata lecz tuż obok” inspirowana rękodziełem tradycyjnymi technikami zajęła I miejsce w Ogólnopolskim Konkursie dla Młodych Krawców i Projektantów „Mała Pętelka”.

Aleksandra Kaczmarek - przyszły technik żywienia i usług gastronomicznych. Aktywnie działa w Samorządzie Uczniowskim pełniąc w nim rolę skarbnika. W minionym roku szkolnym zajęła drugie miejsce w VIII edycji regionalnego konkursu wiedzy o prawie pracy i BHP dla uczniów szkół ponadpodstawowych „Poznaj swoje prawa w pracy” w Poznaniu. Wzięła również udział w szkolnym konkursie „Stop Przemocy”, który został przeprowadzony w ramach ogólnopolskiego projektu „Przystań w sieci”.

Katarzyna Pasternicka - kształci się w zawodzie technik usług fryzjerskich systematycznie poszerzają swoje umiejętności fryzjerskie. Laureatka I miejsca ogólnopolskiego konkursu Mała Pętelka dla Młodych Krawców i Projektantów, w kategorii fryzura użytkowa. Zaprojektowała i wykonała fryzurę „Zbójnicki pląs”. W swojej pracy inspirowała się elementami sztuki ludowej wykorzystując rękodzieło i tradycyjne techniki.

Oliwia Strąk - zawód technik przemysłu mody, w którym się kształci traktuje z ogromną pasją. Uczestniczka Ogólnopolskiego Projektu Edukacyjnego „Przystań w sieci”. Laureatka konkursu na projekt kampanii społeczno - informacyjnej dotyczącej świadomego korzystania z Internetu, realizowanego w ramach projektu „Przystań w sieci”. Aktywnie uczestniczy w pracach na rzecz szkoły, klasy i środowiska, potrafi świetnie pracować z zespole.

Zespół Szkół Ponadpodstawowych CKU

* zsp_cku__1_.jpg

Kornelia Sikora - jej ulubionym przedmiotem szkolnym jest język polski nie dziwi więc, że oprócz nauki pasjonuje się także czytaniem książek. W poprzednim roku szkolnym z sukcesami brała udział w projekcie Ligii Przedmiotowe zorganizowanym przez Ośrodek Doskonalenia Nauczycieli w Poznaniu reprezentując szkołę w lidze z języka polskiego. Jej pasją jest śpiew, a umiejętnościami wokalnymi uświetnia uroczystości szkolne. Swoją przyszłość wiąże z pracą w służbach mundurowych. Od pięciu lat trenuje Brasilia Jiu-Jitsu a pasjonuje się także kulturą koreańską.

Damian Majerowicz - w poprzednim roku szkolnym uzyskał jedną z najwyższych  średnich w szkole. Do jego szerokich zainteresowań należą historia, geografia i szachy. Z sukcesami bierze udział w licznych konkursach z tych dziedzin reprezentując szkołę. Jego pasją jest także sport, szczególnie siatkówka, piłka nożna i koszykówka. Reprezentuje szkołę w tych grach zespołowych. W szkole aktywnie działa w samorządzie uczniowskim. Po lekcjach czas dzieli pomiędzy OSP oraz pracę w lokalnych stowarzyszeniach.

Beata Bąkowska - uczennica bardzo sumienna, angażująca się w liczne przedsięwzięcia organizowane na terenie szkoły. Aktywna członkini Młodzieżowej Drużyny Pożarniczej działającej przy Ochotniczej Straży Pożarnej w Sadowiu. Z sukcesami bierze udział w zawodach i konkursach wiedzy pożarniczej. Po lekcjach trenuje bieganie oraz tenis stołowy. Wielokrotnie reprezentowała szkołę w zawodach biegowych,  a także występując z ramienia LZS Sadowianka w zawodach z siatkówki i tenisa stołowego. Swoją przyszłość wiąże z pracą w służbach mundurowych.

Narina Jędrulak - poza nauką swój czas poświęca na działalność społeczną. Aktywnie działa na rzecz Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy, pomaga w opiece nad zwierzętami w schronisku dla zwierząt w Krotoszynie oraz działa na rzecz zwierząt w licznych akcjach wolontariackich. Czynnie działa w szkolnym kole artystycznym. W czasie wolnym od nauki aktywnie działa na rzecz Ochotniczej Straży Pożarnej w  Orpiszewie, której jest członkinią. Z sukcesami bierze udział w licznych zawodach i konkursach strażackich.

Cyprian Jarczak  -  mistrz Polski Juniorów Młodszych, Juniorów i Młodzieżowców w karate Shotokan Polskiej Unii Karate. Został powołany do kadry Polskiej Unii Karate i zajął 9 miejsce na Mistrzostwach Europy w World Karate Federation w Budapeszcie. Jest złotym medalistą w Mistrzostwach Polskiej Unii Karate w Tczewie, srebrnym medalistą Pucharu Polskiej Unii Karate, laureatem I miejsca w konkurencji kumite w International Karate WROCŁAW OPEN ADIDAS CUP 2020, brązowy medal w 20TH INTERNATIONAL KARATE CHAMPIONSHIPS „CENTRAL EUROPE OPEN”. Medalista zawodów międzynarodowych.

I Liceum Ogólnokształcące

* i_lo__8_.jpg

Julia Litwin – uczennica ze średnią ocen 5,90. wszechstronnie uzdolniona. Jej pasją są języki obce, literatura oraz psychologia. Hobbystycznie gra na gitarze i często przelewa swoje myśli na papier pisząc „do szuflady”. Otrzymała tytuł  wybitnego absolwenta ALMAE MATRIS OSTROVIENSIS.

Julia Łopata - uczennica ze średnią ocen 5,90. Jej zainteresowania to głównie matematyka i fizyka. Posiada doskonałą zdolność abstrakcyjnego myślenia i niekonwencjonalnego rozwiązywania trudnych zadań i problemów. Reprezentowała szkołę na konkursie matematycznym KOMA organizowanym przez Fundację Matematyków Wrocławskich. Jej pasją jest literatura, a szczególnie literatura popularnonaukowa.

Martyna Galewska – uczennica ze średnią ocen 5,78. To nieprzeciętny młody człowiek o dużej wyobraźni plastycznej. Jej prace artystyczne cechuje oryginalność i pomysłowość w doborze technik, łączeniu różnych materiałów, treści i tematów. Jej pasją jest matematyka i języki obce.

Błażej Kwiatkowski - średnia ocen 5,78. Jest uczniem wszechstronnie uzdolnionym. Jego ogromną pasją są klocki LEGO, założył swój kanał na YOUTUBE gdzie publikuje swoje filmy o tematyce LEGO. Wygrał główną nagrodę w konkursie LEGO POLSKA o tematyce ekologii prezentując makietę polskiej wsi, w której mieszkańcy korzystają z turbiny wiatrowej, młyna wodnego i paneli fotowoltaicznych.

Maja Kupczyk – jest wybitnie uzdolniona muzycznie, a lista jej osiągnięć jest bardzo długa. Oto zaledwie kilka z nich: I miejsce na Jarocińskim Festiwalu Piosenki śpiewaj i walcz; I miejsce na V Międzynarodowym Festiwalu Sztuki Fazisi w Gruzji; I miejsce w XX Konkursie Amatorskiej Twórczości Artystycznej o Puchar Starosty Ostrowskiego, Młody Talent tytuł  przyznany przez Prezydent Ostrowa, brązowy Laur 2020 w Ogólnopolskim Festiwalu Laureatów Festiwali Piosenki.

Dodał(a): Janusz Grzesiak
Odwiedzin: 337