OBOWIĄZEK INFORMACYJNY RODO

Zgodnie z art. 13 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych RODO) informuję, iż

  1. Administratorem Państwa danych osobowych jest Starosta Ostrowski, Starostwo Powiatowe w Ostrowie Wielkopolskim z siedzibą w: 63-400 Ostrów Wielkopolski, al. Powstańców Wielkopolskich 16, tel.: 62 737 84 00, fax.: 737 84 33, e-mail: starostwo@powiat-ostrowski.pl, www.powiat-ostrowski.pl.
  2. Administrator Danych powołał Inspektora Ochrony Danych Osobowych, z siedzibą w Starostwie Powiatowym w Ostrowie Wielkopolskim, tel.: 62 737 84 38, fax.: 737 84 56.  e-mail: iod@powiat-ostrowski.pl.  
  3. Dane osobowe są gromadzone i przetwarzane w celu realizacji obowiązków Administratora Danych, w związku z załatwianą sprawą, na podstawie art. 6 ust. 1 lit. c) rozporządzenia RODO, co oznacza, iż przetwarzanie danych jest niezbędne do wypełnienia obowiązku prawnego ciążącego na administratorze, a także w celach archiwalnych.
  4. Dane osobowe będą usuwane w terminach wskazanych w Rozporządzeniu Prezesa Rady Ministrów z dnia 18 stycznia 2011 r. w sprawie instrukcji kancelaryjnej, jednolitych rzeczowych wykazów akt oraz instrukcji w sprawie organizacji i zakresu działania archiwów zakładowych lub w innych przepisach prawa, regulujących czas przetwarzania danych.
  5. Dane osobowe mogą być przekazywane podmiotom przetwarzającym je na zlecenie Administratora Danych (np.: podmiotom serwisującym systemy informatyczne i aplikacje w których przetwarzane są dane osobowe), instytucjom uprawnionym do ich uzyskania na podstawie obowiązującego prawa (np.: organom administracji, sądom,) oraz innym podmiotom w zakresie, w jakim są one uprawnione do ich otrzymywania na podstawie przepisów prawa.
  6. Podanie danych osobowych jest obowiązkiem ustawowym i wynika z obowiązujących przepisów prawa.
  7. Osoba, której dane są przetwarzane, w granicach określonych rozporządzeniem RODO, ma prawo do:
    • żądania od Administratora Danych dostępu do swoich danych osobowych,
    • sprostowania, ograniczenia przetwarzania lub wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych, a także przenoszenia danych,
    • wniesienia skargi do organu nadzorczego – Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych.
Przechodzę do serwisu
strona główna | mapa serwisu | kontakt | NPP
Herb Powiatu Ostrowskiego
Rocznica odzyskania niepodległości
16 listopada 2021 roku

Rocznica odzyskania niepodległości

W dniu 11 listopada 2021 r obyły się w Ostrowie obchody Święta Niepodległości. Władze powiatu uczciły te ważną datę złożeniem kwiatów i zniczy w miejscach pamięci narodowej oraz koncertem muzyki poważnej.

Ze względu na sytuacje epidemiologiczną także tegoroczne obchody odbyły się w ograniczonej formule. Nie było tradycyjnego przemarszu z udziałem pocztów sztandarowych i delegacji szkół.  Kwiaty w miejscach pamięci narodowej złożyli przedstawiciele władz. Powiat Ostrowski na uroczystościach reprezentowali Paweł Rajski Starosta Ostrowski, Piotr Walkowski Przewodniczący Rady Powiatu Ostrowskiego, Mirosław Rychlik Sekretarz Powiatu oraz Sylwia Nowicka Przewodnicząca Komisji Edukacji Kultury i Sportu Rady Powiatu.

zdjecie

Obecna była także Marlena Maląg Minister Rodziny i Polityki Społecznej, senator Ewa Matecka, Poseł na Sejm Tomasz Ławniczak. Władze miasta Ostrowa reprezentowała Beata Klimek Prezydent Ostrowa oraz Jarosław Lisiecki Przewodniczący Rady Miejskiej.

zdjecie

W intencji Ojczyzny Mszę św. odprawił proboszcz parafii konkatedralnej ks. Adam Kasmała.

zdjecie

Ten dzień uroczystości zakończył tradycyjne patriotyczne śpiewania w Domu Katolickim przy konkatedrze.  

zdjecie

Z okazji Narodowego Święta Niepodległości Starosta Ostrowski zaprosił na uroczysty koncert „Gwiazdozbiór. Chopin. Antonin’’, który odbył się 13 listopada 2021 r. w Pałacu Książąt Radziwiłłów w Antoninie.

zdjecie

zdjecie

Z mistrzowskim recitalem fortepianowym wystąpił prof. Piotr Paleczny wybitny polski pianista i pedagog, który zagrał utwory Fryderyka Chopina. Słowo o muzyce wygłosił Adam Rozlach.

zdjecie

Koncert został zrealizowany we współpracy z Kołem Towarzystwa im. F. Chopina w Ostrowie Wielkopolskim.  

Dodał(a): Janusz Grzesiak
Odwiedzin: 106