OBOWIĄZEK INFORMACYJNY RODO

Zgodnie z art. 13 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych RODO) informuję, iż

  1. Administratorem Państwa danych osobowych jest Starosta Ostrowski, Starostwo Powiatowe w Ostrowie Wielkopolskim z siedzibą w: 63-400 Ostrów Wielkopolski, al. Powstańców Wielkopolskich 16, tel.: 62 737 84 00, fax.: 737 84 33, e-mail: starostwo@powiat-ostrowski.pl, www.powiat-ostrowski.pl.
  2. Administrator Danych powołał Inspektora Ochrony Danych Osobowych, z siedzibą w Starostwie Powiatowym w Ostrowie Wielkopolskim, tel.: 62 737 84 38, fax.: 737 84 56.  e-mail: iod@powiat-ostrowski.pl.  
  3. Dane osobowe są gromadzone i przetwarzane w celu realizacji obowiązków Administratora Danych, w związku z załatwianą sprawą, na podstawie art. 6 ust. 1 lit. c) rozporządzenia RODO, co oznacza, iż przetwarzanie danych jest niezbędne do wypełnienia obowiązku prawnego ciążącego na administratorze, a także w celach archiwalnych.
  4. Dane osobowe będą usuwane w terminach wskazanych w Rozporządzeniu Prezesa Rady Ministrów z dnia 18 stycznia 2011 r. w sprawie instrukcji kancelaryjnej, jednolitych rzeczowych wykazów akt oraz instrukcji w sprawie organizacji i zakresu działania archiwów zakładowych lub w innych przepisach prawa, regulujących czas przetwarzania danych.
  5. Dane osobowe mogą być przekazywane podmiotom przetwarzającym je na zlecenie Administratora Danych (np.: podmiotom serwisującym systemy informatyczne i aplikacje w których przetwarzane są dane osobowe), instytucjom uprawnionym do ich uzyskania na podstawie obowiązującego prawa (np.: organom administracji, sądom,) oraz innym podmiotom w zakresie, w jakim są one uprawnione do ich otrzymywania na podstawie przepisów prawa.
  6. Podanie danych osobowych jest obowiązkiem ustawowym i wynika z obowiązujących przepisów prawa.
  7. Osoba, której dane są przetwarzane, w granicach określonych rozporządzeniem RODO, ma prawo do:
    • żądania od Administratora Danych dostępu do swoich danych osobowych,
    • sprostowania, ograniczenia przetwarzania lub wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych, a także przenoszenia danych,
    • wniesienia skargi do organu nadzorczego – Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych.
Przechodzę do serwisu
strona główna | mapa serwisu | kontakt | NPP
Herb Powiatu Ostrowskiego
Powiat ma nowy budżet
30 grudnia 2021 roku

Powiat ma nowy budżet

Budżet Powiatu Ostrowskiego na 2022 r. przyjęty! Radni powiatowi jednogłośnie przyjęli tę jedną z najważniejszych uchwał samorządowych podkreślając, że mimo trudności jest dobrze zaplanowany i realny.  

zdjecie

Budżetowe posiedzenie Rady Powiatu Ostrowskiego odbyło się 29 grudnia 2021 r. w formule hybrydowej. Na sali konferencyjnej obecni byli jedynie Przewodniczący Rady, starostowie, szefowie klubów oraz pracownicy obsługi. Pozostali radni uczestniczyli w posiedzeniu zdalnie.

zdjecie

Dochody budżetu wyniosą 182.984 391 zł, a wydatki przekroczą kwotę 214 500 095 zł.

-,,Szczegółowe założenia i planowane inwestycje omawialiśmy podczas niedawnego wspólnego posiedzenia komisji od tego czasu niewiele się zmieniło m.in. zwiększyła się kwota przeznaczona na wydatki, w których po raz drugi znacznie przekroczymy 200 mln’’ – powiedział Paweł Rajski Starosta Ostrowski. -,,Budujące jest to, że już na początku roku na wydatki majątkowe – na inwestycje przeznaczamy ok. 30 mln zł, na zadania drogowe ponad 21 mln. Wierzę, że pozyskując środki z różnych źródeł uda się nam te kwoty w ciągu roku jeszcze zwiększyć’’.

zdjecie

Starosta Ostrowski podkreślił, że tym co go niepokoi jest zwiększająca się inflacja, która ma wpływ na koszty bieżącego funkcjonowania instytucji i placówek oraz koszt obsługi zadłużenia a także niedoszacowana subwencja oświatowa.

zdjecie

Ze środków budżetowych w 2022 roku realizowanych będzie kilkadziesiąt zadań inwestycyjnych. Kontynuowane będą duże zadania drogowe Rososzyca – Wielowieś, Gorzyce – Nabyszyce, ścieżki rowerowe do Bonikowa i z Mojej Woli do Sośni oraz modernizacja jezdni. W sferze oświatowej z największymi inwestycjami będą budowa Poradni Psychologiczna-Pedagogicznej oraz kompleksowa modernizacja Zespołu Szkół Transportowo Elektrycznych. W szpitalu dokończona zostanie budowa bloku operacyjnego oraz zaplanowano remont oddziału laryngologicznego, ostatniego oddziału w budynku głównym wymagającego remontu.

W wystąpieniach klubowych radni poparli przedłożony projekt budżetu.

zdjecie

-,,Pomimo trudności jest to budżet dobrze zaplanowany i bezpieczny. Z pewnością Zarząd Powiatu nie zejdzie z kursu inwestycyjnego i skutecznego pozyskiwania środków zewnętrznych’’ – powiedziała w imieniu radnych PiS Karolina Dera-Szymańska.

-,,Budżetu nie wystarczy uchwalić. Teraz musi zostać wykonany! Warto podkreślić, że już po raz drugi przekroczyliśmy gracę 200 mln w wydatkach’’ – powiedział Andrzej Leraczyk w imieniu radnych „Samorządny Powiat’’, wskazując nie tylko na największe inwestycje, ale na zmiany w strukturze płac powiatowych jednostkach.   

-,,Jest to budżet realny chociaż nie do końca satysfakcjonujący. Problemem będzie inflacja. W Polskim Ładzie są środki na inwestycje, ale ma na bieżące wzrastające koszty utrzymania’’ - powiedział Barbara Szymanowska w imieniu radnych PSL.

Józef Wajs w imieniu „Przyjaznego Powiatu’’ podkreślił, że mimo iż reprezentuje klub opozycyjny będzie wspierać  działania Zarządu. Wyraził także nadzieję, że spełnią się zapowiedzi i samorządy otrzymają dodatkowe środki.

W głosowaniu za przedstawionym projektem budżetu opowiedziało się 27 radnych.

Dodał(a): Janusz Grzesiak
Odwiedzin: 182