OBOWIĄZEK INFORMACYJNY RODO

Zgodnie z art. 13 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych RODO) informuję, iż

  1. Administratorem Państwa danych osobowych jest Starosta Ostrowski, Starostwo Powiatowe w Ostrowie Wielkopolskim z siedzibą w: 63-400 Ostrów Wielkopolski, al. Powstańców Wielkopolskich 16, tel.: 62 737 84 00, fax.: 737 84 33, e-mail: starostwo@powiat-ostrowski.pl, www.powiat-ostrowski.pl.
  2. Administrator Danych powołał Inspektora Ochrony Danych Osobowych, z siedzibą w Starostwie Powiatowym w Ostrowie Wielkopolskim, tel.: 62 737 84 38, fax.: 737 84 56.  e-mail: iod@powiat-ostrowski.pl.  
  3. Dane osobowe są gromadzone i przetwarzane w celu realizacji obowiązków Administratora Danych, w związku z załatwianą sprawą, na podstawie art. 6 ust. 1 lit. c) rozporządzenia RODO, co oznacza, iż przetwarzanie danych jest niezbędne do wypełnienia obowiązku prawnego ciążącego na administratorze, a także w celach archiwalnych.
  4. Dane osobowe będą usuwane w terminach wskazanych w Rozporządzeniu Prezesa Rady Ministrów z dnia 18 stycznia 2011 r. w sprawie instrukcji kancelaryjnej, jednolitych rzeczowych wykazów akt oraz instrukcji w sprawie organizacji i zakresu działania archiwów zakładowych lub w innych przepisach prawa, regulujących czas przetwarzania danych.
  5. Dane osobowe mogą być przekazywane podmiotom przetwarzającym je na zlecenie Administratora Danych (np.: podmiotom serwisującym systemy informatyczne i aplikacje w których przetwarzane są dane osobowe), instytucjom uprawnionym do ich uzyskania na podstawie obowiązującego prawa (np.: organom administracji, sądom,) oraz innym podmiotom w zakresie, w jakim są one uprawnione do ich otrzymywania na podstawie przepisów prawa.
  6. Podanie danych osobowych jest obowiązkiem ustawowym i wynika z obowiązujących przepisów prawa.
  7. Osoba, której dane są przetwarzane, w granicach określonych rozporządzeniem RODO, ma prawo do:
    • żądania od Administratora Danych dostępu do swoich danych osobowych,
    • sprostowania, ograniczenia przetwarzania lub wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych, a także przenoszenia danych,
    • wniesienia skargi do organu nadzorczego – Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych.
Przechodzę do serwisu
strona główna | mapa serwisu | kontakt
Herb Powiatu Ostrowskiego
Powiat tworzą ludzie
17 stycznia 2022 roku

Powiat tworzą ludzie

„Powiat tworzą ludzie’’ – to hasło towarzyszące noworocznym spotkaniom Liderów Życia Społecznego Powiatu, wyjątkowych spotkań z ludźmi, których działalność i sukcesy składają się na różnorodność i bogactwo powiatu. W tym roku Starosta Ostrowski zaprosił „zwyczajnych niezwyczajnych’’ już po raz dziewiąty.

* DSC_0766

Tegoroczne spotkanie odbyło się w dniu 16 stycznia 2022 roku.

- „Cieszę się, że przyjęliście Państwo nasze zaproszenie i mogę Wam osobiście podziękować za to, czym zajmujecie się na co dzień. W tych niespokojnych czasach, naznaczonych izolacją i zakazami ma to dla mnie szczególne znaczenie. Udaje się nam pokazywać ludzi, których często mijamy gdzieś na ulicy, skromnych, niepozornych, którzy robią rzeczy wielkie, z pasji, z chęci pomocy potrzebującym. Dziś jest okazja, aby wszystkim powiedzieć „dziękuję’’ i życzyć, by ten rok przyniósł wiele sukcesów i był powrotem do normalności’’ – powiedział Paweł Rajski Starosta Ostrowski.  

* Starosta toast

Z krótkim programem artystycznym wystąpiły wokalistki z Młodzieżowego Domu kultury w składzie: Aleksandra Pluta w utworze „Jesteś lekiem na całe zło” z repertuaru Krystyny Prońko. Julia Wasielak z utworem „Fly me to the moon” oraz Oliwia Łukomska „What the feeling” z repertuaru Irene Cara. Przygotowaniem i oprawą techniczną zajął się Jacek Kasznicki.

* kadr

Władze powiatu na uroczystości reprezentowali także: Piotr Walkowski Przewodniczący Rady Powiatu Ostrowskiego oraz Roman Pacholczyk Wicestarosta Ostrowski.

W tym roku w Noworocznym Spotkaniu Liderów udział wzięli:

Edmund Banachowicz – Prezes Miejsko Gminnego Klubu Honorowych Dawców Krwi w Raszkowie odznaczony kilka dni temu odznaką „Zasłużony dla zdrowia narodu’’ . Organizator cyklicznych wiosennych i jesiennych akcji oddawania krwi w Raszkowie oraz akcji doraźnych organizowanych zawsze wtedy, gdy potrzebującym krwi jest któryś z mieszkańców regionu. Każdorazowo udaje mu się pozyskać po kilkadziesiąt litrów bezcennego leku, na który czekają chorzy. Te akcje wyróżnia fakt, że większość dawców to osoby młode w tym kobiety!   

Chmielecki Jakub – mieszkaniec Granowca, który dzieli czas pomiędzy naukę, pracę i sporty siłowe. Ostatni okres to szczególne sukcesy,został bowiem podwójnym Mistrzem Polski w Trójboju Siłowym w kategorii junior i open. Konkurencja taobejmuje przysiad, wyciskanie leżąc i tzw. martwy ciąg. W tych poszczególnych konkurencjach udało mu się podnieść sztangę z 205, 130 i 250 kilogramami razem 585 kg. Pan Jakub startuje bowiem od kilkunastu miesięcy. Do tej pory rywalizacje zawsze kończy na najwyższym stopniu podium.

Roberto Civiletti i Karol Trawiński – wspólnicy, przedsiębiorcy reprezentujący branżę gastronomiczną, właściciele Italiano Vero. Każdy biznes to suma pasji, pomysłu i konsekwencji w jego realizacji, ale szczególnie w tej branży potrzebny jest jeszcze ten pierwiastek, coś co nadaje indywidualności, charakteru i przyciąga ludzi. Efektem takiego podejścia był fakt, że ich ogródek gastronomiczny uznany został za najładniejszy w Polsce, był także planem filmowym do klipu promocyjnego jednej z kampanii. Suma takich inicjatyw składa się na to, że oceniając ostrowski Rynek wielu przyjezdnych mówi, że ma swój charakter i duszę.

Błażej Danielewicz – artysta z Ostrowa, który swoją pasją zadziwił jurorów jednego z najpopularniejszych talent show w Polsce. Reprezentuje string art…. czyli sztukę tworzenia portretów z nici. Pierwszy obraz o wymownej treści LOVE wykonał dla swojej… narzeczonej. Później poszło z górki. Obecnie ma na swoim koncie znacznie ponad 100 obrazów powstałych z mniej lub większej jednak zawsze plątaniny nici. Z precyzją stworzył wyjątkowe portrety Einsteina, Audrey Hepburn czy Agnieszki Chylińskiej jednej z jurorek Mam Talent właśnie. Tworzy także modne ostatnio formy geometryczne chętnie wykorzystywane jako elementy wystroju domów, lokali czy firm.

* DSC_0752

Agnieszka Dera -  mieszkanka naszego powiatu, absolwentka jednej ze szkół ponadpodstawowych. Na co dzień zawodniczka Infornit Kalisz, w barwach TEAM POLAND podczas Mistrzostw Świata w Budapeszcie zdobyła złoty medal w kettlebell-u dyscyplinie z gatunku sportów odważnikowych.  Kettlebell to rywalizacja w podnoszeniu specjalnego odważnika, który wygląda jak kula armatnia z uchwytem, z tą różnicą, że wykonany jest…ze stali i waży kilkanaście kilogramów. Zawodnik podnosi go ponad głowę i do zaliczenia próby rękę musi mieć wyprostowaną w łokciu. Wygrywa ten, kto w określonym czasie podniesie większy ciężar. Kettlebell został wynaleziony w Rosji w XVIII wieku. Były wykorzystywane do treningu wojskowego.

Natalia i Karol Jankowiak – duet małżeński, który połączyła praca i pasja. W życiu zawodowym oboje pracują jako policjanci w ostrowskiej powiatowej komendzie. Sportową pasją obojga jest brazylijskie ju jitsu, w którym odnoszą sukcesy krajowe i międzynarodowe. Pani Natalia pierwsze sukcesy rangi Mistrzostw Polski zdobyła w 2015 roku, a kolejne lata przyniosły medale na zwodach międzynarodowych. Pan Karol jest również mistrzem w tym sporcie w kategorii 82,3 kg. Brazylijskie ju jitsu to połączenie zapasów i judo. W unieruchamianiu przeciwnika dominują w niej dźwignie i duszenia.

Barbara Jaworska – przewodnicząca Koła Gospodyń Wiejskich w Sobótce. Jej koło to potwierdzenie, że rozwiniecie skrótu KGW na Kobiety Gospodarne i Wyjątkowego nie jest sformułowanie na wyrost. Są zawsze tam, gdzie coś się dzieje służąc wsparciem i pomocą. Jako szefowa potrafi zebrać i zaangażować koleżanki na rzecz różnorodnych projektów. Jednym z nich była akcja charytatywna „Pączki do rączki i pomagamy’’. Akcja wypieku pączków i innych słodkości, ze sprzedaży których środki przeznaczono na leczenie chorego chłopca. Przyłączyły się do tego inne koła m.in. z Borowca i Szczur. Upieczono ostatecznie kilka tysięcy pączków, a efektem finansowym było zebranie kilkudziesięciu tysięcy złotych. Akcja ma już kilka edycji.

Rafał Konopielko – entuzjasta zdrowego żywienia, trener personalny, miłośnik sportów walki, pozytywny człowiek znany bardziej jako Hitluś. Śmiało można go nazwać najbardziej wszechstronnym zawodnikiem w Ostrowie reprezentującym wiele dyscyplin: Kickboxing, Brazylijskie Jiu jitsu, Grappling, Trójbój siłowy, MMA, Półmaraton, Biegi z przeszkodami typu “Runmageddon”, Kulturystyka. Ma na swoim koncie brązowy medal Mistrzostw Polski w Kulturystyce i jest dopiero trzecim mieszkańcem Ostrowa Wielkopolskiego, który do tej pory zdobył medal na Mistrzostwach Polski w tej dyscyplinie.

Maria Szubert-Kornaszewska – o Ostrowie i powiecie wie prawie wszystko,  kiedy chodzi o historię, atrakcje turystyczne, ciekawostki i legendy. Członek PTTK i licencjonowany przewodnik turystyczny. Mimo konkurencji w postaci elektronicznych nośników wygrywa żywym słowem, rzetelnością przekazu i sercem, które wkłada w swoją pracę. Wiedza i pasja sprawiają, że zwykłą zdawałoby się wycieczkę po ulicach Ostrowa potrafi zamienić w fascynującą podróż i przygodę i odkryć nieznane znane oblicze miejsc lub budowli. Autorka i współautorka publikacji, przewodników, map ostanie wydawnictwo to „Ostrowskie rzeźby i pomniki’’.

* DSC_0769

Łukasz Kosmala – właściciel firmy z branży mechatronicznej. Dwa lata temu przeniósł swoją firmę na tereny strefy inwestycyjnej powiatu do Przygodzic. Była to pierwsza firma usługowo-produkcyjna, która rozpoczęła tam działalność. Trzeba było odwagi, ale też zaufania, aby zdecydować się na zainwestowanie kilkudziesięciu milionów wówczas w dosłownie szczerym polu. Nowe drogi inwestycyjne odmieniły tę sytuację, a firma to wielka hala i biurowiec, w którym powstają projekty i maszyny dla odbiorców z całego świata. Wyróżnikiem wyposażenia jego firmy jest imponującej wielkości jedna z nielicznych w regionie obrabiarka, w której można umieścić detal o szerokości nawet 7x4 metry i dowolnie obrobić.

Jerzy Kowalski – prezes Klubu Seniora „Sami Swoi” największej, najliczniejszej organizacji, działającej na zasadzie stowarzyszenia w Gminie Sieroszewice. Człowiek, który potrafi poderwać do działania wiele osób, które okres największej aktywności mają już za sobą. Zamiast samotności daje im ofertę wspólnych spotkań, wyjazdów, koncertów i wycieczek.

Marian Lamczak – człowiek, który jest dowodem na to, że sport można kochać, sportowi można poświęcić całe swoje życie. Nestor ostrowskiego sportu oddany w szczególności żeńskiemu basketowi. Od zawsze związany z koszykarską Ostrovią. Działacz klubu w najlepszym tego słowa znaczeniu. Niestrudzony w poszukiwaniu wsparcia i będący z klubem zarówno wtedy, kiedy święcił największe triumfy, jak i w gorszych mementach działalności. Dzięki takim ludziom klub przetrwał różne zawirowania i ma za sobą jubileusz 25-lecia.

Jakub Nowak – harcmistrz, Komendant Szczepu „Granica” im. Powstańców Wielkopolskich w Nowych Skalmierzycach. Kierowany przez niego zespół kilkudziesięciu harcerek i harcerzy podejmuje szereg działań i projektów. Jednym z nich jest Rajdo – Biwak - cykliczna impreza harcerska upamiętniająca wydarzenia sprzed 100 lat – z Powstania Wielkopolskiego 1918-1919. Nowe Skalmierzyce w jeden weekend w roku zamieniają się wtedy w powstańcze miasteczko, na ulicach którego można spotkać grupy powstańców, patrole niemieckie i przypadkowych przechodniów wszystko w klimatycznych strojach z epoki.

Roman Nyklewicz – człowiek wielkiej pasji i takiej samej skromności. Przez lata oddany pracy bibliotekarskiej w jednej ze szkół podstawowych Ostrowa. Gromadząc przez całe wiele lat materiały przygotował i wydał z własnych środków, jedynie przy wsparciu powiatu „Dzieje Świeligowa’’. To książka licząca prawie 480 stron materiałów godna dużo większych ośrodków. Wydawnictwo zaskakujące i imponujące, tym bardziej, że on sam twierdził we wstępie, że ,, …w Świeligowie nie było dworu, kościoła, nie toczono tu historycznej bitwy, nie dokonano wielkiego odkrycia archeologicznego. Dlatego wiadomości o nim są nieliczne i bardzo skąpe’’.

Elena Ovczarowa – zawodowo zaangażowana w pracę z osobami niepełnosprawnymi, szczególnie z okolic Odolanowa. Organizuje dla nich warsztaty, plenery, festyny i codzienne zajęcia. Z pasji artysta plastyk, specjalizujący się w ceramice oraz lalkarstwie. Łącząc różne materiały tworzy wyjątkowe postaci – lalki zarówno zwierząt jak i ludzi, które wyróżniają się baśniowością i wiernością. W ostatnim czasie w ramach projektu „Mazowsze w spódnicy’’ przygotowała, zachwycającą precyzją wykonania i realizmem właśnie, postać Grażyny Bacewicz wybitnej polskiej skrzypaczki i kompozytorki, która znalazła się na wystawie w Muzeum Domków Lalek, Gier i Zabawek w Warszawie.

* Zbiorcze1

Mateusz Pawłowski – w przeszłości sołtys Nabyszyc, człowiek zaangażowany na rzecz rozwoju swojej miejscowości. Prywatnie pasjonat polskiej motoryzacji i old timerów. Nakładem sporych własnych sił i środków odrestaurował króla PRL-owskich szos dostawczego Żuka. Stworzył w nim stylową salonkę dla czworga. Oglądanie powiatu z tej, perspektywy może przysporzyć dodatkowych wrażeń. Miłośnicy podróży w czasie mogą się zainteresować bliżej, taką formą zwiedzania, bo możliwość przejazdu + dodatkowe niespodzianki będą jedną z powiatowych atrakcji licytowanych na rzecz WOŚP.

Dominika Stodolna – osoba, która jest potwierdzeniem, że Zespół Szkół Technicznych to nie jest szkoła typowo męska, tam właśnie się uczy. Poza naukąpasjonuje się sportem. Poszukiwała dla siebie w nim najlepszego miejsca sprawdzając się w pływaniu, pole dancingu, czy też sztukach walki i sportach sylwetkowych. I w fitnessie odnosiła ostatnio duże sukcesy. Ma na swoim koncie tytuł Wicemistrzyni Polski w kategorii Wellness Fitness Juniorek. Tytuł ten zdobyła w wieku… 18 lat pokonując po drodze wiele dużo starszych koleżanek. To chyba pierwszy tej rangi kobiecy medal w tej dyscyplinie dla Ostrowa.

Ewa Szymańska – nauczyciel przedmiotów zawodowych burząca stereotyp Pani z kredą przy tablicy. Zobaczymy ją bowiem częściej w charakterze instruktora obsługi koparki lub z kielnią na budowie. Współtworzy i uczestniczy w programach edukacyjnych, które mają przybliżyć i zachęcić młodych ludzi do wyboru zawodów budowlanych. W ramach tego w Centrum Kształcenia Praktycznego swoich sił w budowlance próbowali m.in. przedszkolacy, a ostatnio uczniowie Zespołu Szkół Specjalnych. Za swoją działalności znalazła się w finale konkursu Wielkopolski Nauczyciel Roku. A ostatnio pozawodowo… reprezentując KGW Wysocko zdobyła tytuł Miss Wdzięku Publiczności w ramach Festiwalu KGW Polska Od Kuchni.

Marek Widenka – kierownik oddziału geriatrii ostrowskiego szpitala przy ul. 3 Maja. Lekarz z powołania i z pasji. Reprezentuje mało popularną, ale coraz bardziej oczekiwaną społecznie specjalność medyczną, biorąc pod uwagę starzejące się społeczeństwo. Ostrowska geriatria jest zresztą chyba jedną z dwóch takich oddziałów w Wielkopolsce. Oddany swojej pracy potrafił zebrać zespół współpracowników z tej dziedziny. Pomysłodawca otwartego kursu dla opiekunów osób starszych, który zanim ograniczył covid cieszył się bardzo dużym zainteresowaniem społecznym.   

Wojciechowski Tomasz – Menadżer, wykładowca Studium Animatorów Kultury, nauczyciel IV LO, filmoznawca. O filmie wie niemal wszystko, i z dzieli się tą wiedzą z uczniami oraz widzami. Zaangażowany w wiele przedsięwzięć filmowych i okołofilmowych. Jednym z nich był krótki animowany film  „Komeda. Legenda o początku”, traktujący o tym, jak to było z odkryciem talentu Krzysztofa Komedy. Stworzył scenariusz tej animacji zajął się montażem, postprodukcją i udźwiękowieniem. Było to jedno z przedsięwzięć wpisujących się wdziałania roku Komedy w Ostrowie.

Wojtczak Jerzy – mieszkaniec Nowych Skalmierzyc od urodzenia.Działacz społeczny związany z organizacjami katolickimi, szef Parafialnej Akcji Katolickiej. Regionalista, miłośnik historii lokalnej czemu daje wyraz jako przewodnik oraz autor publikacji o tematyce historycznej i regionalnej właśnie.  Poszukiwacz i popularyzator faktów z lokalnej historii. Współautor publikacji „Sanktuarium Matki Boskiej Skalmierzyckiej’’ oraz książki „Na drodze do sanktuarium’’. Ostatnim jego dziełem jest wydawnictwo „Skalmierzyce Nowe i Skalmierzyce w okresie międzywojennym’’.

Waldemar Zaremba, Sodkiewicz Agnieszka – Zawodowo Komendant Aresztu Śledczego i pielęgniarka Aresztu w Ostrowie Wielkopolskim. Z inicjatywy pracowników Areszt Śledczy rozpoczął akcję szycia maseczek w związku z epidemiącovid-19. Działa się to w czasie gdy te środki ochrony były niemal jedynymi dostępnymi. Zaczęło się od jednej maszyny, a później szyła już cała grupa osadzonych. Akcja nagłośniona została przez media i odbiła się echem w całym kraju, temat podjął także starosta i za niedługo maseczki szyły koła gospodyń, domy środowiskowego. Kto mógł ten szył, a efekty przerosły najśmielsze oczekiwania i ilość uszytych maseczek liczona była w dziesiątkch tysięcy. Pomysł wyszedł jednak dzięki wsparciu kierownictwa aresztu.

* DSC_0753

Barbara Źródlewska – dziennikarstwa od dwóch dekad. Dociekliwa, bezkompromisowa i pracowita. Od kilku dekad obecna z mikrofonem zawsze tam gdzie dzieje się coś ciekawego i coś w ogóle. Jeżeli przed chwilą mówiłem o życzliwości mediów promocji akcji szycia maseczek, to było to jedno z tych mediów, które informowało na bieżąco o tym, ale także o innych działaniach związanych z covidem.

Karolina i Konrad Żaczyńscy – reprezentują fundację Teen Challange, która doprowadziła do powstania w Ostrowie pierwszej jadłodzielni. Rocznie w Polsce marnowane jest kilkadziesiąt tysięcy ton żywności. Formą przeciwdziałania temu jest projekt publicznych jadłodzielni. Po roku działań walki z przepisami i wymogami formalnymi udało się im wraz z współpracownikami doprowadzić sprawę powstania publicznej lodówki do końca. Wszystko dzięki współpracy stowarzyszenia Chrześcijańska Misja Społeczna Teen Challange, Fundacji Chops z Kalisza i firmy Winiary, zaangażowany w to był także radny Jakub Paduch. Ostrowska jadłodzielnia działa przy ulicy Wolności i z jej zasobności może skorzystać każdy.

Dodał(a): Janusz Grzesiak
Odwiedzin: 936