Młodzi kucharze u starosty
Włodzimierz Jędrzejak, starosta ostrowski spotkał się laureatami Turnieju Kulinarnego Młodych Talentów rozgrywanego podczas II Powiatowego Święta Sera w Parku Miejskim. Spotkanie odbyło się 16 czerwca w Starostwie Powiatowym w Ostrowie Wielkopolskim.Przypomnijmy, że do rywalizacji podczas Powiatowego Święta Sera w Turnieju Kulinarnym Młodych Talentów stanęły trzy ekipy uczniów z Zespołu Szkół Usługowych.
Ogromnie się cieszę, że osobiście dziś mogę wam wszystkim pogratulować. Byliście naprawdę świetnie przygotowani. To, co ugotowaliście podczas turnieju było wyśmienite i bardzo smaczne. Podziwiam was za to, że odważyliście się gotować przed kamerami i publicznością. Mam nadzieję, że bycie kucharzem jest waszą największą pasją, bo jeśli tak to z pewnością odniesiecie sukces. A my możemy być dumni, że tak wspaniała młodzież mieszka w powiecie ostrowskim – gratulował młodym kucharzom Włodzimierz Jędrzejak.
Podczas spotkania utalentowanym kucharzom towarzyszyła Sabina Przepiórka, wicedyrektor Zespołu Szkół Usługowych oraz Ewa Karczewska, nauczyciel przedmiotów zawodowych.
Jesteśmy bardzo zadowoleni, że młodzież naszej szkoły mogła uczestniczyć w tym w konkursie. Uczniowie nasi otrzymali ogromną szansę i mamy nadzieję, że dobrze ją wykorzystają. Cieszymy się również tym, że zawód kucharza stał się zawodem modnym i że coraz więcej ludzi lubi gotować znajduje w tym przyjemność i szuka wzorców - mówi Ewa Karczewska, nauczyciel przedmiotów zawodowych Zespołu Szkół Usługowych.
Laureaci I miejsca Michał Szczepański i Marzena Grzela w nagrodę wyjadą do Warszawy, gdzie w Hotelu Jan III Sobieski doskonalić będą swoje umiejętności pod okiem samego mistrza kuchni Roberta Sowy.
Myślę, że wyjazd do Warszawy pokaże mi jak funkcjonują szefowie kuchni i pozwoli poznać arkana sztuki kulinarnej. Bardzo się cieszę, że będę miał praktykę w Hotelu Jan III Sobieski pod okiem Roberta Sowy. Na pewno mnie to dużo nauczy. Podczas konkursu emocje i stres był ogromny. Musieliśmy przygotować danie główne na bazie polędwicy, sałatkę oraz deser tiramisu. Niestety do końca nie wiedzieliśmy, kto wygra. Konkurencja była ogromna bo wiem, że również moi koledzy są bardzo dobrzy w tym co robią – mówi Michał Szepański, laureat I miejsca.
Równorzędne drugie miejsce w Turnieju zajęli Jacek Ryczkiewicz i Samanta Wasielewska a także Dariusz Przybylski i Lidia Szczepaniak, którzy odbędą praktykę w restauracji LAZUR w Nowych Skalmierzycach.