OBOWIĄZEK INFORMACYJNY RODO

Zgodnie z art. 13 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych RODO) informuję, iż

  1. Administratorem Państwa danych osobowych jest Starosta Ostrowski, Starostwo Powiatowe w Ostrowie Wielkopolskim z siedzibą w: 63-400 Ostrów Wielkopolski, al. Powstańców Wielkopolskich 16, tel.: 62 737 84 00, fax.: 737 84 33, e-mail: starostwo@powiat-ostrowski.pl, www.powiat-ostrowski.pl.
  2. Administrator Danych powołał Inspektora Ochrony Danych Osobowych, z siedzibą w Starostwie Powiatowym w Ostrowie Wielkopolskim, tel.: 62 737 84 38, fax.: 737 84 56.  e-mail: iod@powiat-ostrowski.pl.  
  3. Dane osobowe są gromadzone i przetwarzane w celu realizacji obowiązków Administratora Danych, w związku z załatwianą sprawą, na podstawie art. 6 ust. 1 lit. c) rozporządzenia RODO, co oznacza, iż przetwarzanie danych jest niezbędne do wypełnienia obowiązku prawnego ciążącego na administratorze, a także w celach archiwalnych.
  4. Dane osobowe będą usuwane w terminach wskazanych w Rozporządzeniu Prezesa Rady Ministrów z dnia 18 stycznia 2011 r. w sprawie instrukcji kancelaryjnej, jednolitych rzeczowych wykazów akt oraz instrukcji w sprawie organizacji i zakresu działania archiwów zakładowych lub w innych przepisach prawa, regulujących czas przetwarzania danych.
  5. Dane osobowe mogą być przekazywane podmiotom przetwarzającym je na zlecenie Administratora Danych (np.: podmiotom serwisującym systemy informatyczne i aplikacje w których przetwarzane są dane osobowe), instytucjom uprawnionym do ich uzyskania na podstawie obowiązującego prawa (np.: organom administracji, sądom,) oraz innym podmiotom w zakresie, w jakim są one uprawnione do ich otrzymywania na podstawie przepisów prawa.
  6. Podanie danych osobowych jest obowiązkiem ustawowym i wynika z obowiązujących przepisów prawa.
  7. Osoba, której dane są przetwarzane, w granicach określonych rozporządzeniem RODO, ma prawo do:
    • żądania od Administratora Danych dostępu do swoich danych osobowych,
    • sprostowania, ograniczenia przetwarzania lub wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych, a także przenoszenia danych,
    • wniesienia skargi do organu nadzorczego – Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych.
Przechodzę do serwisu
strona główna | mapa serwisu | kontakt
Herb Powiatu Ostrowskiego
Od Fantasy do Horroru. Anna Musiałowicz w I LO
25 listopada 2022 roku

Od Fantasy do Horroru. Anna Musiałowicz w I LO

W miniony czwartek w sali audytoryjnej I Liceum Ogólnokształcącego im. Jana Kompałły i Wojciecha Lipskiego w Ostrowie Wielkopolskim odbyło się spotkanie z Anną Musiałowicz - autorką opowiadań i powieści grozy, absolwentką tej szkoły.

* 20221124_105452.jpg

Pisarka, absolwentka I LO w Ostrowie, zadebiutowała w 2016 roku publikując od tej pory kilkadziesiąt opowiadań w wielu antologiach, m.in.: Halloween w stu słowach, Tabu. Antologia horroru erotycznego, Słowiańskie koszmary, Maszyna. Antologia horroru industrialnego, Licho nie śpi, #Scary 100 Challenge, czy City 5. Publikuje również w magazynach m.in. „Histeria”, „Brama”, „Szortal na wynos”, „Czerwony karzeł”, „Brama strachu”. Motywy literackie związane z tematyką grozy zamieszcza także w podręcznikach RPG np. Słowianie. Mitologiczna gra fabularna oraz na portalach internetowych: kostnica.com.pl i gmork.pl. Do swoich czytelników dociera stosując zróżnicowane środki przekazu, najczęściej za pośrednictwem tradycyjnych wydań papierowych ale również e-booka, audiobooka i stron internetowych.

* 20221124_105713.jpg

Pierwszą powieść Diabeł zza okna wydała w marcu 2020 roku. Książka zyskała uznanie wśród czytelników i otrzymała nominację do nagrody Książka Roku w plebiscycie portalu Lubimyczytac.pl w kategorii horror. W 2021 i 2022 roku ukazały się w wydawnictwie Stara Szkoła sp. z o.o. jej kolejne powieści – Kuklany las i Śnieg jeszcze czysty. Pierwsza z najnowszych powieści powstała z inspiracji syna Konrada i jemu została dedykowana.

W ciekawym spotkaniu z absolwentką, które przybrało formę rozmowy z nauczycielami i uczniami, autorka horrorów odpowiadała na pytania dotyczące źródeł jej literackiej inspiracji i autonomicznej drogi którą przeszła w poszukiwaniu tematów do powieści. Moderatorem spotkania był Józef Pietrzak.

Odwiedzin: 174