OBOWIĄZEK INFORMACYJNY RODO

Zgodnie z art. 13 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych RODO) informuję, iż

  1. Administratorem Państwa danych osobowych jest Starosta Ostrowski, Starostwo Powiatowe w Ostrowie Wielkopolskim z siedzibą w: 63-400 Ostrów Wielkopolski, al. Powstańców Wielkopolskich 16, tel.: 62 737 84 00, fax.: 737 84 33, e-mail: starostwo@powiat-ostrowski.pl, www.powiat-ostrowski.pl.
  2. Administrator Danych powołał Inspektora Ochrony Danych Osobowych, z siedzibą w Starostwie Powiatowym w Ostrowie Wielkopolskim, tel.: 62 737 84 38, fax.: 737 84 56.  e-mail: iod@powiat-ostrowski.pl.  
  3. Dane osobowe są gromadzone i przetwarzane w celu realizacji obowiązków Administratora Danych, w związku z załatwianą sprawą, na podstawie art. 6 ust. 1 lit. c) rozporządzenia RODO, co oznacza, iż przetwarzanie danych jest niezbędne do wypełnienia obowiązku prawnego ciążącego na administratorze, a także w celach archiwalnych.
  4. Dane osobowe będą usuwane w terminach wskazanych w Rozporządzeniu Prezesa Rady Ministrów z dnia 18 stycznia 2011 r. w sprawie instrukcji kancelaryjnej, jednolitych rzeczowych wykazów akt oraz instrukcji w sprawie organizacji i zakresu działania archiwów zakładowych lub w innych przepisach prawa, regulujących czas przetwarzania danych.
  5. Dane osobowe mogą być przekazywane podmiotom przetwarzającym je na zlecenie Administratora Danych (np.: podmiotom serwisującym systemy informatyczne i aplikacje w których przetwarzane są dane osobowe), instytucjom uprawnionym do ich uzyskania na podstawie obowiązującego prawa (np.: organom administracji, sądom,) oraz innym podmiotom w zakresie, w jakim są one uprawnione do ich otrzymywania na podstawie przepisów prawa.
  6. Podanie danych osobowych jest obowiązkiem ustawowym i wynika z obowiązujących przepisów prawa.
  7. Osoba, której dane są przetwarzane, w granicach określonych rozporządzeniem RODO, ma prawo do:
    • żądania od Administratora Danych dostępu do swoich danych osobowych,
    • sprostowania, ograniczenia przetwarzania lub wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych, a także przenoszenia danych,
    • wniesienia skargi do organu nadzorczego – Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych.
Przechodzę do serwisu
strona główna | mapa serwisu | kontakt | NPP
Herb Powiatu Ostrowskiego
Liderzy na spotkaniu w Lewkowie
16 stycznia 2023 roku

Liderzy na spotkaniu w Lewkowie

W odrestaurowanym Pałacu w Lewkowie odbyło się Noworoczne Spotkanie z Liderami Życia Społecznego. To wyjątkowe spotkanie z ludźmi, którzy w różnych obszarach aktywności działają na rzecz całej wspólnoty.

zdjecie

Spotkanie odbyło się w sobotę 14 stycznia 2023 roku i po kilku latach przerwy spowodowanej remontem zagościło do Lewkowskiego pałacu.

zdjecie

-,,Bardzo dziękuję Państwu, że mimo wielu obowiązków znaleźliście czas i przyjęliście zaproszenie. Często, także nawet dziś usłyszałem od jednej z osób pytanie, jak to się stał, że zaproszenie trafiło do mnie. Każdy z Państwa mimo, że realizuje się w innym obszarze podejmuje bardzo ważne inicjatywy na rzecz całej wspólnoty. Dzieli się swoja pasją, wolnym czasem. Wielu jest zaangażowanych w akcje charytatywne i pomocowe. Dziś jest okazja do tego, aby Państwu powiedzieć dziękuję’’ – powiedział Paweł Rajski Starosta Ostrowski.

zdjecie

W imieniu władz Powiatu Starosta Ostrowski wspólnie z Przewodniczącym Rady Powiatu Piotrem Walkowskim wznieśli toast za pomyślność w Nowy Roku.

Na spacer po odnowionym pałacu zaprosiła wszystkich gospodyni Pałacu Dyrektor Sylwia Nowicka.

zdjecie

W części artystycznej wystąpiła utalentowana młoda wokalistka Maria Kupczyk.

zdjecie

Poniżej lista tegorocznych uczestników Noworocznego Spotkania Liderów Życia Społecznego w kolejności alfabetycznej.

Bak Andrzej – hobbysta, hodowca ptaków egzotycznych, który dzieląc się swoją pasją zaangażował się w działalność stowarzyszenia Canaria, której przez ćwierć wieku był prezesem. W ubiegłym roku organizacja ta świętowała jubileusz 100-lecia istnienia, a warto dodać, że skupia hodowców z terenu nie tylko powiatu, ale także Wielkopolski. Znakiem firmowym Canarii są organizowane corocznie wystawy ptaków przyciągające setki miłośników, zwłaszcza najmłodszych. Funkcję szefa Canarii pełnił przez 25 lat.

Banach Witold – historyk, regionalista, pisarz, publicysta, dyrektor Muzeum Miasta Ostrowa Wielkopolskiego. Po prostu człowiek pióra, którego kolejne etapy działalności i zainteresowań można mierzyć  ukazującymi się publikacjami. Posiadł umiejętność przekazywania historycznej wiedzy w atrakcyjnej formie. Przekładania faktów z przeszłości na atrakcyjny język współczesny nie tracąc przy tym na faktograficzności. Wielkim sukcesem wydawniczym była książka Radziwiłłowie, sprzed kilku lat. W ubiegłym roku w roku 45-lecia swojej działalności wydał książkę Czartoryscy czyli wielka pogoń. Kolejne wielkie dzieło o wielkim rodzie.

zdjecieOd lewej: Wiesław Czekalski, Grzegorz Fleischer, Ryszard Dolata, Andrzej Bak

Biliński Andrzej – dyrektor ostrowskiego Sanepidu, farmaceuta i epidemiolog z wykształcenia. Szef służby, która stoi na straży bezpieczeństwa epidemiologicznego. Ostatnie lata to był chrzest bojowy tej instytucji, zwłaszcza kiedy wybuchła epidemia koronawirusa. Zmierzenie się epidemią od strony administracyjnej, tysiącem telefonów, potwierdzeń, powiadomień, rozmów i niekończących się dyżurów było nie lada wyzwaniem. Merytorycznością, spokojem i trafnymi decyzjami ugruntował swój autorytet fachowca.

Czekalski Wiesław – honorowy krwiodawca, członek Polskiego Czerwonego Krzyża przy ZAP. Osoba wielkiej skromności, wrażliwości na potrzeby innych. Człowiek oddany pomocy i wspieraniu bliźnich. Obecny często wszędzie tam, gdzie prowadzone są akcje charytatywne, zbiórka żywności, odzieży czy innych artykułów na rzecz osób potrzebujących oraz krwiodawstwa. Dzięki takim propagatorom idei czerwonokrzyskiej, szczególnie wśród młodzieży, w naszym rejonie nie spada liczba honorowych dawców oraz nie było problemów z pozyskaniem tego bezcennego leku. Za swoją działalność wielokrotnie odznaczany.

zdjecieOd lewej: Andrzej Biliński, Jarosław Kasperczak, Józef Gregorczyk i Janusz Grzesiak 

Dolata Ryszard – nauczyciel z zawodu przedmiotów technicznych w Zespole Szkół Technicznych, który mimo przejścia na emeryturę jest wciąż aktyny. Wielokrotnie wyróżniany za popularyzację nowatorstwa pedagogicznego.Jest pierwszym w ostrowie honorowym profesorem oświaty, a warunkiem otrzymania tego tytułu jest znaczący dorobek zawodowy i naukowy. Szczególnie jest mu bliskie szkolnictwo techniczne. Zwolennik przekazywania wiedzy interdyscyplinarnie poprzez innowacyjne modułowe kształcenie zawodowe, którego jestem zwolennikiem. Od wielu lat zaangażowany w działalność Ostrowskiego Uniwersytetu Trzeciego Wieku. Z sukcesami przygotowuje projekty dotyczące pozyskiwania funduszy na działalność szczególnie sekcji turystycznej.

Fleischer Grzegorz – sołtys miejscowości Świeca II, radny Rady Gminy i Miasto Odolanów to zawodowe i społeczne role. Pod względem zainteresowań sportowych to niestrudzony promotor gry w Skata Sportowego. Skat to bardzo popularna gra zwłaszcza w województwie śląskim. Z tym większą przyjemnością można powiedzieć, że „nasz człowiek’’ liczy się w tym gronie. Systematycznie dorzuca kolejne sukcesy. Podczas niedawnych zawodów Grand Prix Opolskiego Związku Skata, w których brało udział ok. 80 zawodników reprezentujących 20 klubów z województwa Opolskiego Śląskiego Pan Grzegorz zdobył Grand Prix. Miejscowe media jako ciekawostkę wskazywały nie tylko zdobytą łącznie liczbę punktów, ale także fakt pochodzenia z…Wielkopolski.

 

Gawroński Wojciech – człowiek, który ze swojej pasji uczynił narzędzie pomocy dla potrzebujących. Założyciel i twarz stowarzyszenia „Rower to jest świat’’. Jedne z pierwszych rajdów charytatywnych odbywały się z Bieszczad nad morze wzdłuż wschodniej granicy Polski podczas, których wraz ze swoim psem zbierał fundusze. Później były m.in. stany Zjednoczone. Ostatnia wyprawa rowerowa planowana była już do Chin, ale ze względu na wojnę wyruszył rowerem do Afryki na Trip to Afrika. Obrazy z gór Atlasu w Maroko zapadły nam głęboko w pamięć zresztą jak wiele innych z tej liczącej kilka tysięcy kilometrów podróży. Każdy przejechany kilometr oznaczał kolejne grosiki dla schroniska dla samotnych matek w Odolanowie.

zdjecieBeata Pichet, Józef Gregorczyk.

Gregorczyk Józef – przedsiębiorca, członek władz samorządu gospodarczego: Izby Przemysłowo-Handlowej Południowej Wielkopolski, zwolennik klastra firm branży elektrotechnicznej w ramach Parku Przemysłowego ZAP. Członek władz Fundacji ZAP Zdrowie i Praca podmiotu, który współpracując z firmami pozyskuje środki i w ramach społecznej odpowiedzialność biznesu inicjuje akcje profilaktycznych badań dla pracowników Parku oraz zakupu sprzętu medycznego m.in. na potrzeby ostrowskiego szpitala. W ostatnich latach było to m.in. dofinansowanie do zakupu nowej karetki, do aparatu USG 3D dla oddziału ginekologii, lampa operacyjna na wyposażenie pracowni hemodynamiki oddziału kardiologicznego czy wsparcie w zakupie wieży artroskopową wykorzystywaną do szczegółowej diagnostyki kości na oddział ortopedii i traumatologii.

Grochowska Kinga i Mateusz - Słoneczna Toskania, trzytygodniowa przygoda w Australii, eskapada po urokliwych krajach bałtyckich czy może wyskok do mroźnej Laponii? Który kierunek obraliby Państwo na podróż życia? Kinga i Mateusz – twórcy bloga „Niespakowani” – odwiedzili wszystkie te miejsca. I to tylko w ciągu ostatnich kilku miesięcy ubiegłego roku. Podróżują rodzinnie, poznając kraje i ludzi, a przy okazji ucząc syna poznawania świata. Ich serca należą jednak do Ugandy, a konkretnie do dzieci z sierocińca w mieście Mbarara, który prowadzi Polka z Fundacji Agandi. Organizacja ta walczy z ubóstwem i edukuje najbiedniejszych. Kinga i Mateusz Grochowscy zbierają pieniądze dla sierot z Afryki pomagając im przetrwać, a sami stali się bohaterami filmu dokumentalnego „Paczka dla Ugandy”. Druga edycja już rusza!

zdjecieDorota Kaczmarek i Paweł Rajski 

Gryczka Maria – nauczyciel, wicedyrektor Szkoły Podstawowej nr 9 w Ostrowie. Prezes Stowarzyszenia „Ludzie dla Ludzi'', organizacji, która obchodziła niedawno jubileusz 10-lecia. Stowarzyszenie jest przykładem, że mimo wielu instytucji wciąż odnajdujemy obszary, w których można nieść wsparcie ludziom w każdym wieku. Są organizatorem zajęć dla ludzi w każdym wieku, dzieci ale także seniorów. Organizują letnie kolonie i  wypoczynek dla dzieci, prowadzą Klub Senior plus skutecznie pozyskując fundusze na działalności. Uczą realizować marzenia i pasje, a jednocześnie dbać o swoje zdrowie i dobrze gospodarować swoim wolnym czasem. Podsumowaniem rocznej działalności jest „Wieczór dla duszy’’ koncert z przesłaniem.

Jackowski Krzysztof – prezes Klubu Czarni Wierzbno.Człowiek bardzo aktywny w świecie lokalnego sportu i w obszarze pracy społecznej. Samorządowcy – wiedzą, że gdy mija próg urzędu coś się będzie działo, bo zawsze pojawia się z ciekawymi pomysłami, a determinacją, porównywalną do nieustępliwości największych sportsmenów, często otrzymuje to, co sobie założył. Prezes prężnie działającego klubu piłki nożnej Czarni Wierzbno, który w 75-lecie istnienia klubu przebojowo prowadzi swoją drużynę ku awansowi do klasy okręgowej. Za to co robi bardzo cenią go nie tylko kibice, ale przede wszystkim rodzice młodych adeptów piłkarskiego rzemiosła, którzy są przyszłością nie tylko Czarnych, ale być może i reprezentacji Polski.

zdjecieMaria Gryczka, Starosta Paweł Rajski, Izabela Potasznik 

Kaczmarek Dorota – właściwie Dori Kaczmarkova, bo tak przedstawia się w mediach społecznościowych. Jeśli kogokolwiek można określić mianem bohatera czy bohaterki, to bez wątpienia ona zasługuje na taki tytuł. W jednym z programów telewizyjnych powiedziała kiedyś „…jestem osobą niepełnosprawną, ale żyję! Dostałam szansę żeby powalczyć”. …I walczy, a swoją siłą i determinacją udowadnia, że warto się starać i zmagać z przeciwnościami, nawet jeśli są one tragiczne i dosłownie bardzo bolesne. Całą sobą uczy jak słabość przekuć w siłę. Jej miłością jest muzyka, która towarzyszy od małego dziecka i która doprowadziła ją do udziału w telewizyjnym talent show „The Voice of Poland”. Swoją historią życia, swoją postawą w programie oraz podczas licznych spotkań m.in. dni integracji inspirowała i nadal inspiruje rzesze młodych ludzi.

Kasperczak Jarosław – doktor nauk medycznych, kierownik oddziału chirurgii ogólnej i bloku operacyjnego w ostrowskim szpitalu. Ceniony specjalista chirurgii naczyniowej, który od kilku lat rozwija ostrowską chirurgię. ,,…Lekarz z powołania i z ogromną wiedzą nie traktujący pacjenta przedmiotowo. Sympatyczny człowiek z ogromnym poczuciem humoru’’. Do tych wszystkich pozytywnych i prawdziwych ocen Doktora trzeba dodać jeszcze dostępność i umiejętność stworzenia relacji z pacjentem opartej na szczerości i zaufaniu. Potrafi znaleźć czas na rozmowę z pacjentem.

Krawczyk Karolina/Matyśkiewicz Szymon – dwie osoby służbowo związane z samorządem miejskim, które połączył jeden temat... Kiedy prawie rok temu rozpoczęła się wojna na Ukrainie i exodus mieszkańców nazywany w poprawnych politycznie mediach kryzysem uchodźczym niemal natychmiast pojawili się pierwsi uchodźcy. I tak samo niemal nazajutrz pojawiła się oferta wsparcia. Powstał docelowo Dom–Polsko Ukraiński, w funkcjonowanie którego zaangażowana była Pani Karolina. A setki przerażonych ludzi uciekających tylko z podręcznym bagażem znalazło w nim miejsce opieki i dach na głową, drugi dom. Ta liczba ludzi oznaczała tyleż samo życiowych problemów, które trzeba było rozwiązywać. Powstało także w kinie Komeda centrum dystrybucji różnych środków. To była już domena Pana Szymona. Przez wiele miesięcy najpierw przez cała dobę, później w określonych porach dnia i tygodnia tysiące ludzi wręcz z całej Polski otrzymywało tutaj pomoc rzeczową. Trzeba umiejętności organizatorskich i posłuchu, żeby przez taki długi okres zebrać setki wolontariuszy, w większości ludzi młodych, zaangażowanych w tę akcję. Wrażenie pustego kina, ale wypełnionego po brzegi tysiącami potrzebnych rzeczy, posegregowanych, według płci, rozmiarów robiło niesamowite wrażenie.

zdjecieOd lewej: Krzysztof Jackowski, Michał Pigłas, Grzegorz Fleischer

Lisiak Skórka Agnieszka – artystka rzeźbiarka, której znakiem rozpoznawczym jest m.in. trasa ostrawskich jabłuszek „Ostrószek’’. Jest także autorką statuetek, rzeźb, instalacji, a jej ostatnia wystawa „Ślady człowieka’’ to najnowsza odsłona zaprezentowana już w kilku galeriach w Polsce i w Niemczech. Podejmuje w niej temat człowieka w szerszym ujęciu. W centrum tych instalacji znajduje się ludzkie serce w różnych odsłonach, które decyduje o naszym człowieczeństwie. Swoją wrażliwość stara się zaszczepić najmłodszym pokoleniom jako praktykujący nauczyciel. I robi to chyba z niezłym skutkiem skoro w ubiegłym roku została laureatką konkursu Wielkopolski Nauczyciel Roku 2022.

Michalak Joanna – młodszy aspirantostrowskiej policji, w służbie na stanowisku dzielnicowej rejonu miejskiego. Rozmowa może uratować, ale także zmienić czyjeś życie. Przekonała się o tym jedna z mieszkanek Ostrowa. Ciężko doświadczona przemocą domową zdecydowała się na rozmowę, z inną kobietą, chociaż mówić o takich sprawach z pewnością nie jest łatwo. Zaczęło się od słowa, które przerodziły się w dłuższą rozmowę. ,,Nie sądziłam, że odtąd całkiem obca osoba stanie się tak bliska memu sercu’’ – wspominała po czasie poszkodowana. Rozmowa była bodźcem do zmiany sytuacji tej kobiety i może zachętą dla innych. A że dobre informacje roznoszą się szybko…Pani inspektor znalazła się wśród finalistów ogólnopolskiego konkursu „Policjant który mi pomógł’’.

zdjecieOd lewej: Wojciech Gawroński i Mateusz Grochowski

Muszyński Jakub - Prezes Jednostki OSP Ostrów, która niedawno świętowała jubileusz 100-lecia istnienia. Lider, który potrafi wokół konkretnej idei zebrać grupę ludzi, przekonać i porwać ich do wspólnego działania. Jest w tym bardzo skuteczny skoro w ostatnim czasie strażnica OSP przeszła kompleksową modernizację ulicy Staszica. Wcześniej pomysł zakupu samochodu ratowniczo-gaśniczego zyskał szerokie poparcie w budżecie obywatelskim Ostrowa, a to najlepsza społeczna weryfikacja. Wielość działań i różne źródła wsparcia zaowocowały tym, że obecnie jednostka jest wyposażona „po zęby” w najlepszy sprzęt, a słowo ochotnic z OSP Ostrów jest tylko synonimem profesjonalizmu podobnego jak w przypadku jednostek zawodowych.

zdjecieJoanna Michalak i Jakub Muszyński

Nowicka Sylwia – od kilku miesięcy, dyrektor Pałacu w Lewkowie. Radna powiatowa z dziennikarskim doświadczeniem kilku stacji telewizyjnych i radiowych. Z wielką pasją i właściwą sobie dynamicznością przystąpiła do animacji odrestaurowanego Lewkowa. W niedługim czasie już zadziało się tutaj już naprawdę sporo, a to dopiero kilka miesięcy działalności. Miłośnik bibelotów w tym w szczególności szkła, które wyszło spod ręki znanego projektanta Jana Sylwestra Drosta z nieistniejącej już huty szkła prasowanego w Ząbkowicach. Potęgo koloru i formy.

zdjeciedr.n.med. Jarosław Kasperczak i Sabina Poulsen

Pichet Beata – prezes Gminnej Spółdzielni w Przygodzicach. Historia firmy sięga września 1948 r. inna była rzeczywistość ekonomiczna i polityczna, a towary do sklepów dostarczano wówczas zaprzęgiem konnym. Mimo problemów wielu podobnych podmiotów GS Przygodzice przetrwał, okrzepł duża w tym zasługa piekarni, której produkty są synonimem jakości i dobrego smaku. Znakiem firmowym jest pieczywo, w tym chleb wiejski Baryczok, produkt wyjątkowy powstający na podstawie tradycyjnych receptur i naturalnych składników z certyfikatem Doliny Baryczy, mający status prawie produktu regionalnego. Do wypieku wykorzystuje się naturalny zakwas z dodatkiem maślanki oraz proporcje mąki żytniej.

Pigłas Michał – prezes firmy JMP Medical. Firma, która swój początek miała w Czarnymlesie obecnie działa w nowym i większym miejscu w Ostrowie Wielkopolskim. Młodość, pasja i kreatywność to chyba recepta na sukces. Jego firma specjalizuje się w dostarczaniu najnowocześniejszych urządzeń do diagnostyki obrazowej. To tutaj opracowano i produkuje się przenośne i modułowe pracownie diagnostyczne, pozwalające na świadczenie opieki medycznej w dowolnym miejscu, w zakresie rezonansu i tomografii komputerowej. Dziś te urządzenia dostarczane są dowielu krajów świata, a nad ulepszeniem oferty pracuje własne laboratorium.

zdjecieOd lewej: Sylwia Nowicka, Beata Pichet, Paweł Rajski, Arleta Zeidler i Sabina Poulsen

Potasznik Izabela – harcmistrz, komendant hufca ZHP w Ostrowie Wielkopolskimorganizacji, która wciąż dla ponad pół tysiąca młodych ludzi jest szkołą samodzielności, dorosłości i promocji wartości. Wraz z zespołem współpracowników współorganizuje szereg imprez od dedykowanych społeczności harcerskiej jak „Dzień Myśli Braterskiej’’, obozy, złazy po organizację letniego wypoczynku dla dzieci. Rodzice najlepiej wiedzą, że bez turnusów na Stanicy, przechodzącej stopniową modernizację, wielu nie mogłoby pogodzić pracy z zapewnieniem opieki dzieciom. W minionym roku na każdym mogło wypoczywać ok. 100 dzieci. Po raz pierwszy zorganizowano także wypoczynek dla dzieci ukraińskich.

Poulsen Sabina – absolwentka IV LO, blogerka, autorka książek i przewodników, sama jest przewodniczką i propagatorką turystyki i w ogóle. Z pochodzenia odolanowianka, a obecnie Farerka czyli obywatelka Wysp Owczych. Mimo, że klimat wysp z wysoką zawartością soli sprzyja reumatyzmowi co wydawać by się mogło nie zachęca do ruchu, jej z pewnością to nie dotyczy. Nadążyć tylko za jej wpisami na profilach społecznościowych to już spore osiągnięcie, a za nią samą to pewnie mistrzostwo. Robi bardzo wiele w zakresie promocji turystyki, ale także jest rozpoznawalna za działalność na rzecz Polonii. Dowodem na to, że robi to dobrze i skutecznie jest tytuł i statuetka Osobowości Polonijnej 2022 roku, które otrzymała w ubiegłym roku w Rzymie w plebiscycie zorganizowanym przez Międzynarodowe Stowarzyszenie Polonijne.

* DSC_0946 

Od lewej: Sylwia Nowicka i Agnieszka Lisiak-Skrórka

Ratajczak Wanda – kobieta orkiestra? W tym przypadku to nie są puste słowa i określnie na wyrost. Zresztą udowodni nam to zaraz sama jeśli tylko podamy jej akordeon… Ale muzyka to tylko część jej życia, życia którym w znacznej części postanowiła się dzielić z innymi. Osoba z zapałem i energią, którą mogłaby obdzielić wiele osób. Kobieta bez której nie może obejść się żadna lokalna uroczystość. Dożynki z ginącą sztuką wyplatania wieńców, festyny, świąteczne spotkania dla najmłodszych i seniorów, działalność w Kole Gospodyń Wiejskich. Powiedzieć, że w każdym z tych przedsięwzięć zostawiła swoją cząstkę byłoby nieprecyzyjne. Dość stwierdzić, że w ubiegłym roku obchodziła jubileusz 50-lecia, swojej aktywności w ramach tylko KGW.

Siudziński Marek – Prezes Powiatowego Związku Hodowców Koni Wielkopolskich miłośnik i hodowca tych zwierząt. Organizator wystaw koni dla najlepszych hodowców koni z powiatu ostrowskiego i nie tylko. Była to nie tylko okazja do rywalizacji, ale także prezentacji sztuki ujeżdżania, powożenia czy akrobacji. Koronawwirus zweryfikował na niekorzyść także te aktywności. Na mapie pojawiła się jednak inna inicjatywa, konkurs powożenia bryczkami organizowany w Strzyżewie. Mistrzowie sztuki powożenia rywalizują w kategoriach zaprzęgów parokonnych, jednokonnych i kucykami. I chociaż wiele powozów jest już wykonanych w najnowszej technologii, to w połączeniu ze strojami pozwalają przywołać dawny sielski klimat.

zdjecieOd lewej: Wanda Ratajczak, Wiesław Czekalski i Marek Siudziński

Wybiral Roman – przedsiębiorca, Prezes Zarządu Kuźni Ostrów. Firma, która po prywatyzacji dawnych ZNTK wchodzi w skład firmy, MSV Metal Studenka a.s. – największego producenta odkuwek do przemysłu kolejowego w Europie. Ostrowska firma utrzymała pozycję wiodącego producenta podzespołów i komponentów do pojazdów szynowych. Utrzymanie pozycji na ryku to także efekt realizowanych w ostatnim czasie inwestycji nowym centrum frezarskim oraz linii do produkcji odkuwek. Jak można przeczytać w jednym z wywiadów firma coraz śmielej spogląda w stronę branży tramwajarskiej. Firma jest obecna w życia miasta i regionu. Wsparcie finansowe dla Funduszu Grantowego dobrego sąsiedztwa oraz dla ostrowskiego szpitala i rzeczowe dla Miejskiego Ośrodka Pomocy Społecznej to tylko kilka przykładów w tym zakresie w ostatnim czasie.

zdjecieOd lewej: Starosta Paweł Rajski, Dorota Mysiakowska-Wybiral i Roman Wybiral

Wykrota Patryk - piękno sportu polega na jego nieprzewidywalności i łamaniu barier. On w ostatnim roku udowodnił to najlepiej. Zawodnik ostrowskiej Stali LA wspólnie z kolegami (Adrian Brzeziński, Przemysław Słowikowski, Dominik Kopeć) zaliczył kapitalny występ w Mistrzostwach Europy w finale sztafety 4x100m. Wywalczyli, wyrwali rywalom brązowy medal bijąc przy okazji 16-letni rekord Polski o 0.16s! Osiągnięcie to jest tym piękniejsze, że nie byli wskazywani do grona faworytów, startowali z najgorszego chyba dla sprinterów toru. A jednak… sprawili niespodziankę i dali ogromny powód do wzruszeń pisząc piękną historię polskiej lekkoatletyki i tej dyscypliny w Ostrowie. Na taki sukces w lekkiej atletyce Ostrów Wielkopolski czekał prawie czterdzieści lat!

zdjecieGrzegorz Fleischer, Starosta Paweł Rajski, Patryk Wykrota

Zeidler Arleta – wywiady, komentarze, reportaże to jej chleb powszedni. Od wielu lat zbiera, opracowuje i przekazuje informacje o ciekawych wydarzeniach, zjawiskach zachodzących w naszym lokalnym środowisku. Ostatnio reprezentuje Radio Eska Ostrów/ Kalisz, które jest największą polską siecią rozgłośni radiowych wchodzącą w skład Grupy Radiowej Time. W tej pracy tak zwane „lekkie pióro” jest niezbędne. A praca dziennikarza wymaga obowiązkowości, komunikatywności, uporu i dociekliwości, być może niektórzy będą mogli przekonać się o tym jeszcze dzisiejszego wieczoru.

Dodał(a): Janusz Grzesiak
Odwiedzin: 308