OBOWIĄZEK INFORMACYJNY RODO

Zgodnie z art. 13 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych RODO) informuję, iż

  1. Administratorem Państwa danych osobowych jest Starosta Ostrowski, Starostwo Powiatowe w Ostrowie Wielkopolskim z siedzibą w: 63-400 Ostrów Wielkopolski, al. Powstańców Wielkopolskich 16, tel.: 62 737 84 00, fax.: 737 84 33, e-mail: starostwo@powiat-ostrowski.pl, www.powiat-ostrowski.pl.
  2. Administrator Danych powołał Inspektora Ochrony Danych Osobowych, z siedzibą w Starostwie Powiatowym w Ostrowie Wielkopolskim, tel.: 62 737 84 38, fax.: 737 84 56.  e-mail: iod@powiat-ostrowski.pl.  
  3. Dane osobowe są gromadzone i przetwarzane w celu realizacji obowiązków Administratora Danych, w związku z załatwianą sprawą, na podstawie art. 6 ust. 1 lit. c) rozporządzenia RODO, co oznacza, iż przetwarzanie danych jest niezbędne do wypełnienia obowiązku prawnego ciążącego na administratorze, a także w celach archiwalnych.
  4. Dane osobowe będą usuwane w terminach wskazanych w Rozporządzeniu Prezesa Rady Ministrów z dnia 18 stycznia 2011 r. w sprawie instrukcji kancelaryjnej, jednolitych rzeczowych wykazów akt oraz instrukcji w sprawie organizacji i zakresu działania archiwów zakładowych lub w innych przepisach prawa, regulujących czas przetwarzania danych.
  5. Dane osobowe mogą być przekazywane podmiotom przetwarzającym je na zlecenie Administratora Danych (np.: podmiotom serwisującym systemy informatyczne i aplikacje w których przetwarzane są dane osobowe), instytucjom uprawnionym do ich uzyskania na podstawie obowiązującego prawa (np.: organom administracji, sądom,) oraz innym podmiotom w zakresie, w jakim są one uprawnione do ich otrzymywania na podstawie przepisów prawa.
  6. Podanie danych osobowych jest obowiązkiem ustawowym i wynika z obowiązujących przepisów prawa.
  7. Osoba, której dane są przetwarzane, w granicach określonych rozporządzeniem RODO, ma prawo do:
    • żądania od Administratora Danych dostępu do swoich danych osobowych,
    • sprostowania, ograniczenia przetwarzania lub wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych, a także przenoszenia danych,
    • wniesienia skargi do organu nadzorczego – Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych.
Przechodzę do serwisu
strona główna | mapa serwisu | kontakt
Herb Powiatu Ostrowskiego
Potrawy na wigilijny stół
21 grudnia 2023 roku

Potrawy na wigilijny stół

Dnia 10 grudnia 2023 r. uczniowie Zespołu Szkół Usługowych w Ostrowie Wlkp., uczęszczający do pierwszej klasy w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych, wzięli udział w regionalnym konkursie „Na wigilijnym stole 2023”, który odbył się w Pałacu w Szreniawie i miał na celu promocję przygotowywania oraz podawania tradycyjnych w Polsce potraw i wypieków wigilijnych.

* laureaci konkursu

W skład kapituły konkursowej wchodzili: krytycy kulinarni, eksperci smaku, znawcy kuchni, produktów lokalnych i tradycyjnych, osoby świata kultury, sztuki oraz mediów, w tym dziennikarka kulinarna Katarzyna Bosacka, a także Magdalena Tomaszewska-Bolałek, autorka książki „Tradycje kulinarne Polski”.

* Szreniawa Jury 2023 (2)

Dla kategorii PIERNIKI została powołana niezależna kilkuosobowa Kapituła Dziecięca, która przyznawała „Piernikowe serduszka”. Oceniane i punktowane były m.in. walory smakowe, zapachowe, wizualne oraz zdrowotne zgłaszanych potraw. Dodatkowe punkty można było uzyskać za wskazanie i szczegółowe opisanie receptur, właściwości półproduktów, a także ich pochodzenia. Została również powołana jedna wspólna Kategoria specjalna: Szkoły gastronomiczne. Potrawy i wypieki uczniów ZSU zostały bardzo wysoko ocenione, przyznano:

Annie Derwich GRAND PRIX za  „Śledzia z leśną nutą” (nagroda pieniężna)

Annie Kruszyk I MIEJSCE oraz II MIEJSCE w kategorii specjalnej: szkoły gastronomiczne za „Rarytasa piernikowego”

Michałowi Kasprzykowi II MIEJSCE za „Kremowy przysmak rybny z groszkiem ptysiowym i faworkiem z karpia”

Marcelowi Kałańdziakowi WYRÓŻNIENIE za „Krokiety z mchem”

Karinie Klimas WYRÓŻNIENIE za „Piernikowca”

Annie Wawrzyniak WYRÓŻNIENIE oraz BRĄZOWE SERDUSZKO za „Pierniczki z witrażem”

Uczniowie otrzymali również dyplomy i nagrody rzeczowe.

Organizatorem Konkursu był Instytut Dokumentacji Rozwoju i Promocji Dziedzictwa Kulturowego i Kulinarnego Powiatu Poznańskiego oraz Muzeum Narodowe Rolnictwa i Przemysłu Rolno - Spożywczego w Szreniawie. Konkurs odbył się przy współpracy między innymi: Stowarzyszenia Slow Food Wielkopolska, Stowarzyszenia Polska Akademia Smaku, Sieci Culinary Heritage Europe, Wielkopolskiej Izby Rzemieślniczej w Poznaniu pod Honorowym Patronatem Starosty Poznańskiego.

 

Dodał(a): Janusz Grzesiak
Odwiedzin: 150