OBOWIĄZEK INFORMACYJNY RODO

Zgodnie z art. 13 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych RODO) informuję, iż

  1. Administratorem Państwa danych osobowych jest Starosta Ostrowski, Starostwo Powiatowe w Ostrowie Wielkopolskim z siedzibą w: 63-400 Ostrów Wielkopolski, al. Powstańców Wielkopolskich 16, tel.: 62 737 84 00, fax.: 737 84 33, e-mail: starostwo@powiat-ostrowski.pl, www.powiat-ostrowski.pl.
  2. Administrator Danych powołał Inspektora Ochrony Danych Osobowych, z siedzibą w Starostwie Powiatowym w Ostrowie Wielkopolskim, tel.: 62 737 84 38, fax.: 737 84 56.  e-mail: iod@powiat-ostrowski.pl.  
  3. Dane osobowe są gromadzone i przetwarzane w celu realizacji obowiązków Administratora Danych, w związku z załatwianą sprawą, na podstawie art. 6 ust. 1 lit. c) rozporządzenia RODO, co oznacza, iż przetwarzanie danych jest niezbędne do wypełnienia obowiązku prawnego ciążącego na administratorze, a także w celach archiwalnych.
  4. Dane osobowe będą usuwane w terminach wskazanych w Rozporządzeniu Prezesa Rady Ministrów z dnia 18 stycznia 2011 r. w sprawie instrukcji kancelaryjnej, jednolitych rzeczowych wykazów akt oraz instrukcji w sprawie organizacji i zakresu działania archiwów zakładowych lub w innych przepisach prawa, regulujących czas przetwarzania danych.
  5. Dane osobowe mogą być przekazywane podmiotom przetwarzającym je na zlecenie Administratora Danych (np.: podmiotom serwisującym systemy informatyczne i aplikacje w których przetwarzane są dane osobowe), instytucjom uprawnionym do ich uzyskania na podstawie obowiązującego prawa (np.: organom administracji, sądom,) oraz innym podmiotom w zakresie, w jakim są one uprawnione do ich otrzymywania na podstawie przepisów prawa.
  6. Podanie danych osobowych jest obowiązkiem ustawowym i wynika z obowiązujących przepisów prawa.
  7. Osoba, której dane są przetwarzane, w granicach określonych rozporządzeniem RODO, ma prawo do:
    • żądania od Administratora Danych dostępu do swoich danych osobowych,
    • sprostowania, ograniczenia przetwarzania lub wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych, a także przenoszenia danych,
    • wniesienia skargi do organu nadzorczego – Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych.
Przechodzę do serwisu
strona główna | mapa serwisu | kontakt
Herb Powiatu Ostrowskiego
Wyspawane dzieła artystyczne
21 maja 2024 roku

Wyspawane dzieła artystyczne

Welded Well to projekt edukacyjny z fundacji młodzieżowej minirzedsiębiorczości.  Działalność uczniów Technikum nr 1 im. Waldemara Gostomczyka z Zespołu Szkół Technicznych w Ostrowie Wielkopolskim opiera się na spawalnictwie artystycznym.

* 1

Miniprzedsiębiorstwo „Welded Well” założyli w dniu 27 września 2023 i opiera się na spawalnictwie artystycznym. Tej tematyki trzymamy się od samego początku - wierzymy, że skupiając się na tworzeniu produktów jednego rodzaju, jesteśmy w stanie dojść do perfekcji. Nazwa szkolnego mini przedsiębiorstwa dobrze oddaje sens naszej działalności - w tłumaczeniu na polski oznacza „dobrze zespawane” Welded - spawane Well – dobrze. Logo naszego miniprzedsiębiorstwa zostało zaprojektowane tak, aby było czytelne, łatwe w zapamiętaniu - i co najważniejsze - związane z działalnością.

* 2

Cała inicjatywa zaczęła się już w wakacje 2023, kiedy Piotr Kubiak uczył się spawać. Właśnie wtedy powstały nasze pierwsze figurki. Niektóre z nich do dzisiaj są z nami i mają dla nas wartość sentymentalną. Nikt wtedy nie myślał, że nowe hobby Piotra przerodzi się w działalność miniprzedsiębiorstwa. Po powrocie do szkoły - we wrześniu - razem z Pawłem Sperlingiem wpadliśmy na pomysł, aby założyć miniprzedsiębiorstwo o tej tematyce. Zamysłem tej działalności było nabycie umiejętności marketingu oraz działania w biznesie. Naszą pracę traktowaliśmy jak hobby. Dopiero w późniejszym czasie dostrzegliśmy prawdziwe możliwości marki, którą kreujemy.

Z zamiarem rejestracji w projekcie „Młodzieżowe miniprzedsiębiorstwo” zgłosiliśmy się do nauczycielki podstaw przedsiębiorczości w naszej szkole - mgr Celiny Krzyżańskiej. Wtedy do naszego zespołu dołączyli Krystian Hamiga i Hanna Ryś, a w późniejszym czasie Hubert Banachowicz i Szymon Doktór. „Welded Well” prowadzi sprzedaż zarówno stacjonarnie, jak i internetowo. W tym pierwszym przypadku wielokrotnie wystawialiśmy się na terenie Technikum nr 1 im. Waldemara Gostomczyka w Ostrowie Wielkopolskim, oraz na terenie Galerii Ostrovia. Produkty naszej marki może kupić każdy - czy to bliskim na prezent, czy jako ozdoba do mieszkania. Szczególnym zainteresowaniem wykazali się miłośnicy stylu industrialnego i loftowego. Poza gotowymi figurkami realizujemy również zamówienia klientów - jedyną granicą jest wyobraźnia. Miniprzedsiębiorstwo „Welded Well” niezwykle skupia się na działaniu na rzecz środowiska. Jednym z naszych haseł reklamowych jest to, że „Od początku naszej działalności nie użyliśmy ani grama plastiku”. Wszystkie nasze produkty pakujemy tylko w ekologiczne, papierowe lub kartonowe owijki; używamy tylko papierowej taśmy klejącej. Zauważyliśmy również wpływ hutnictwa na środowisko - w wyniku przetopu złomu na nowe metalowe wyroby wytwarzane są ogromne ilości dwutlenku węgla. Aby walczyć z globalnym ociepleniem stworzyliśmy produkty, które pochodzą w 100% z recyklingu. Do tej pory zredukowaliśmy ślad węglowy o ok. tonę CO2. Poza zwykłymi, codziennymi produktami wykorzystywaliśmy okazje, aby stworzyć coś jeszcze bardziej niezwykłego. Przed świętami sprzedawaliśmy spawane bombki w kształcie płatków śniegu, a na święto zakochanych 14 lutego przygotowaliśmy piękne serduszka z nakrętek.

- Co nas wyróżnia, to niezwykła dbałość o środowisko. Działając w 6 osobowym zespole (Piotr Kubiak - Spawanie i CEO, Paweł Sperling - Obróbka, Szymon Doktór - Transport, Hubert Banachowicz - Lakierowanie, Krystian Hamiga i Hanna Ryś - Pomoc ogólna) tworzymy cuda.Podczas swojej działalności wystawiali się głównie na terenie Ostrowa Wielkopolskiego - w tym w Galerii Ostrovia. Czują się społecznie odpowiedzialni za atmosferę. W ciągu całej działalności nie użyli ani grama plastiku, zredukowali ślad węglowy o ok. tonę CO2, a ponadto organizowali takie akcje jak Sprzątanie Ostrowa, darmowa roślinka do każdego zakupu itd. Stworzyli produkty wykonane w 100% z recyklingu. Można było ich też usłyszeć na antenie lokalnego radia .

Miniprzedsiębiorstwo „Welded Well” przyniosło nam mnóstwo korzyści - Dzięki wspólnemu działaniu nauczyliśmy się, jak ważne w życiu są takie wartości. Każdy nasz produkt jest składową wysiłku i starań kilku osób. Każdy z nich zawiera cząstkę pasji, którą wkładamy w produkcję naszych figurek. Najbardziej zauważyliśmy polepszenie relacji między członkami zespołu

To wszystko sprawiło, że ostrowskie miniprzedsiębiorstwo -jako jedno z dwudziestu- dostało się do finału ogólnopolskiego konkursu „Miniprzedsiębiorstwo roku 2024”. Jesteśmy pewni, że nasza działalność nie zakończy się na tym konkursie i dalej będziemy działać na terenie Ostrowa Wielkopolskiego zarówno ekonomicznie, jak i społecznie, i że dalej będziemy mogli popularyzować styl industrialny i loftowy wśród mieszkańców miasta.- wspominają uczestnicy.

Działniom mlodziezy patronuje Starosta Ostrowski Paweł Rajski.

Odwiedzin: 64