Staże i spotkanie uczniów ZSU z Kornelem Adamczakiem
Uczniowie klas IV Zespołu Szkół Usługowych spotkali się z Kornelem Adamczakiem ramach doskonalenia zawodowego w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych we francuskim Centre de formation d'apprentis Europeen Louis Prioux z Bar Le Duc. Przed uczniami ZSU kolejne staże.
Kornel Adamczak jest absolwentem ZSU, uczestnikiem projektów: „Eurotour - mobilność młodych absolwentów zawodów gastronomicznych z terenu Powiatu Ostrowskiego” oraz „Europejskie spotkania kulinarne: Pan Artusi spotyka Chopina”, czyli zawodowej wymiany międzyszkolnej z włoską szkołą gastronomiczną Istituto Di Istruzione Superiore P. Artusi z Forlimpopoli.
Absolwent ZSU dzięki realizacji projektu przygotowanego przez kadrę ZSU ukończył z powodzeniem rok nauki w szkole francuskiej w roku szkolnym 2008/2009, a następnie kontynuował swoją edukację we francuskiej szkole w roku następnym, odbył staż finansowany ze środków UE w Londynie, a później pracował w wielu restauracjach francuskich oraz na „Góreczniku”.
– Międzynarodowa inicjatywa doskonalenie zawodowego jest możliwa dzięki przyznanej ZSU przez Fundację Rozwoju Systemu Edukacji – Narodowej Agencji Programu Erasmus+ i Europejskiego Korpusu Solidarności. Przykładem taki inicjatyw były staże naszych uczniów m.in. w irlandzkich restauracjach w Mallow oraz planowanych stażach w hiszpańskiej Maladze w roku szkolnym 2024/2025. Projekty międzynarodowe ZSU, realizowane są we współpracy z Referatem Pozyskiwania Środków Zewnętrznych Wydziału Rozwoju Powiatu Starostwa Powiatowego – mówi dyrektor ZSU Dariusz Kaczmarek.
Planowane są kolejne staże dla 2 osób w roku szkolnym 2025/2026.
– Przygotowanie możliwości rozwoju zawodowego przyszłych absolwentów ZSU w Lotaryngii wymaga dużego nakładu pracy kadry szkoły i pracowników starostwa, dlatego spotkanie uczniów szkoły z jej słynnym absolwentem z pewnością będzie bardzo pomocne – mówi Barbara Jakubowska, kierowniczka kształcenia praktycznego w ZSU.