ZSU na wigilijny stół
Dnia 15 grudnia 2024 r. w Szreniawie koło Poznania przeprowadzono kolejną edycję regionalnego konkursu kulinarnego „Na wigilijnym stole 2024”, na którym uczniowie szkoły zdobyli kilka głównych nagród.
Konkurs odbył się przy współpracy m.in. ze Stowarzyszeniem Slow Food Wielkopolska, Stowarzyszeniem Polska Akademia Smaku, Sieciom Culinary Heritage Europe, Wielkopolską Izbą Rzemieślniczą w Poznaniu oraz pod Honorowym Patronatem Starosty Poznańskiego Do konkursu zgłoszono ponad 60 wigilijnych słodkości i wytrawnych świątecznych przysmaków przygotowanych przez wielkopolskie restauracje, cukiernie i piekarnie oraz uczniów szkół gastronomicznych. Kapituła Smaku oceniła poziom Konkursu jako bardzo wysoki, a uczniom ZSU przyznała:
Zuzannie Kurkiewicz z klasy 3 TŻiUG - GRAND PRIX za „Świątecznego Dakłasa”
Katarzynie Chrobot z klasy 1 TŻiUG - I MIEJSCE za „Sernikową świąteczną delicję”
Olivierowi Gawdzikowi z klasy 2 TŻiUG - II MIEJSCE: za „Wytrawne śledzie z pestkami dyni”
Annie Derwich z klasy 2 TŻiUG - WYRÓŻNIENIE za „Odlotowego łososia”.
Uczniowie otrzymali dyplomy oraz upominki od Powiatu Poznańskiego.