Żurek z ostrowskiego ZSU najlepszy!
Magdalena Grobelka uczennica Zespołu Szkół Usługowych zwyciężyła w regionalnym konkursie „Na Wielkanocnym Stole 2025”, który odbył się w Szreniawie pod Poznaniem. Jej żurek Wielkanocy podbił podniebienia jury. Niewiele brakowało do zwycięstwa także w drugiej kategorii.
Konkurs, w którym wzięli udział uczniowie ZSU, kształcący się w zawodzie Technik Żywienia i Usług Gastronomicznych odbył się 13 kwietnia 2025 r.
Eksperci z jury uznali poziom konkursu jako bardzo wysoki, a do oceny mieli ponad 80 potraw w dwóch kategoriach: potrawy mięsne i wypieki wielkanocne.
W kategorii potrawy mięsne I miejsce zajęła Magdalena Grobelka z klasy 2 ta za „Żurek wielkanocny”, Magdalena zajęła również II miejsce w kategorii specjalnej - Szkoły Gastronomiczne.
Wyróżnienia otrzymały: Zuzanna Kurkiewicz z klasy 3 ta za Bezę Pavlova z Lemon Curd, marakują i mango, Anna Kruszyk z klasy 2 ta za „Bigos z leśnym aromatem” oraz Katarzyna Chrobot z klasy 1 ta za „Tort wielkanocny króliczek z żelką malinową i kremem czekoladowym”.
Organizatorem konkursu i sponsorem nagród był Instytut Skrzynki, a współorganizatorem Muzeum Narodowe Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie. Konkurs odbył się przy współpracy między innymi ze Stowarzyszeniem Slow Food Wielkopolska, Wielkopolską Izbą Rzemieślniczą, Stowarzyszeniem Polska Akademia Smaku i pod Honorowym Patronatem Starosty Poznańskiego.