Konkurs na wigilijnym stole
Pierogi z wędzonym halibutem w wykonaniu uczennicy z Zespołu Szkół Usługowych zdobyły Grand Prix na kulinarnym konkursie w Wielkopolsce!

Dnia 14 grudnia 2025 r. w Muzeum Narodowym Rolnictwa i Przemysłu Rolno - Spożywczego w Szreniawie odbyła się kolejna edycja konkursu regionalnego „Na wigilijnym stole 2025”. W kategorii szkół gastronomicznych główne nagrody przypadły w udziale uczniom ZSU w Ostrowie Wielkopolskim.
Grand Prix zdobyła: Hannie Geburek za „Pierogi z wędzonym halibutem
I miejsce uzyskała Zofia Bogusławska „Sernik ze słonym karmelem”
II miejsce przypadło Mai Kaczmarek za „Przysmak wigilijny z matiasem”.
III miejsce zdobyła Katarzyna Chrobot za „Tort świąteczny kubeczek”.
Dodatkowo kapituła dziecięca oceniająca pierniki i pierniczki zgłoszone w konkursie przyznała:
ZŁOTE PIERNIKOWE SERDUSZKO: Katarzynie Chrobot za: „Tort świąteczny kubeczek”.

Konkurs odbył się przy współpracy m.in.: Stowarzyszenia Slow Food Wielkopolska, Stowarzyszenia Polska Akademia Smaku, Sieci Culinary Heritage Europe, Wielkopolskiej Izby Rzemieślniczej w Poznaniu i pod Honorowym Patronatem Starosty Poznańskiego Jana Grabkowskiego.
























