OBOWIĄZEK INFORMACYJNY RODO

Zgodnie z art. 13 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych RODO) informuję, iż

  1. Administratorem Państwa danych osobowych jest Starosta Ostrowski, Starostwo Powiatowe w Ostrowie Wielkopolskim z siedzibą w: 63-400 Ostrów Wielkopolski, al. Powstańców Wielkopolskich 16, tel.: 62 737 84 00, fax.: 737 84 33, e-mail: starostwo@powiat-ostrowski.pl, www.powiat-ostrowski.pl.
  2. Administrator Danych powołał Inspektora Ochrony Danych Osobowych, z siedzibą w Starostwie Powiatowym w Ostrowie Wielkopolskim, tel.: 62 737 84 38, fax.: 737 84 56.  e-mail: iod@powiat-ostrowski.pl.  
  3. Dane osobowe są gromadzone i przetwarzane w celu realizacji obowiązków Administratora Danych, w związku z załatwianą sprawą, na podstawie art. 6 ust. 1 lit. c) rozporządzenia RODO, co oznacza, iż przetwarzanie danych jest niezbędne do wypełnienia obowiązku prawnego ciążącego na administratorze, a także w celach archiwalnych.
  4. Dane osobowe będą usuwane w terminach wskazanych w Rozporządzeniu Prezesa Rady Ministrów z dnia 18 stycznia 2011 r. w sprawie instrukcji kancelaryjnej, jednolitych rzeczowych wykazów akt oraz instrukcji w sprawie organizacji i zakresu działania archiwów zakładowych lub w innych przepisach prawa, regulujących czas przetwarzania danych.
  5. Dane osobowe mogą być przekazywane podmiotom przetwarzającym je na zlecenie Administratora Danych (np.: podmiotom serwisującym systemy informatyczne i aplikacje w których przetwarzane są dane osobowe), instytucjom uprawnionym do ich uzyskania na podstawie obowiązującego prawa (np.: organom administracji, sądom,) oraz innym podmiotom w zakresie, w jakim są one uprawnione do ich otrzymywania na podstawie przepisów prawa.
  6. Podanie danych osobowych jest obowiązkiem ustawowym i wynika z obowiązujących przepisów prawa.
  7. Osoba, której dane są przetwarzane, w granicach określonych rozporządzeniem RODO, ma prawo do:
    • żądania od Administratora Danych dostępu do swoich danych osobowych,
    • sprostowania, ograniczenia przetwarzania lub wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych, a także przenoszenia danych,
    • wniesienia skargi do organu nadzorczego – Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych.
Przechodzę do serwisu
strona główna | mapa serwisu | kontakt
Herb Powiatu Ostrowskiego
Promocyjny karp
23 października 2009 roku

Promocyjny karp

Karp z kurkami w śmietanie – ta potrawa przygotowana przez Restaurację Górecznik podbiła serca jurorów i wygrała jedną z głównych kategorii Turnieju Kulinarnego o tytuł „Mistrza Karpia”. Jury oceniało 9 potraw przygotowanych przez profesjonalistów i 11 przez amatorów. Głównym organizatorem imprezy była Lokalna Grupa Działania „Partnerstwo dla Doliny Baryczy”, a patronat nad nią objął starosta ostrowski, który zwycięzcom wręczył okazały puchar.

Karp stojący, wędzony, w zalewie octowej, w warzywach, podany z kurkami w śmietanie lub w pierzynce z jarzynami - to tylko niektóre potrawy przygotowane przez zawodowych kucharzy i amatorów. W niedzielę, 18 października w kulinarne szranki stanęło 10 restauracji i kilkunastu amatorów. Turniej Kulinarny zorganizowany przez LGD „Partnerstwo dla Doliny Baryczy”, Zajazd Górecznik oraz Radę Sołecką i Chatę Regionalną w Przygodzicach, to jeden z elementów promocji karpia w naszym regionie.

Nasze stowarzyszenie jest współorganizatorem i koordynatorem Dni Karpia. To cykl imprez, których głównym celem jest promocja karpia jako sztandarowego produktu Doliny Baryczy. Turniej Kulinarny to jeden z elementów tych działań. Każdego roku konkurs odbywa się w innej restauracji. Bardzo nas cieszy, że restauracja Górecznik włączyła się w organizację imprezy i jest gospodarzem tegorocznego turnieju. Do konkursu zgłosiło się 10 restauracji z obszaru ośmiu gmin, Koła Gospodyń Wiejskich oraz osoby indywidualne. Myślę, że jest to udana impreza, ponieważ mamy coraz więcej uczestników, a potrawy są coraz smaczniejsze. Przy okazji można się spotkać, porozmawiać, wymienić doświadczeniami, a mieszkańcy mogą spróbować karpia podanego na wiele sposobów - mówi Inga Demianiuk-Ozga, prezes Lokalnej Grupy Działania „Partnerstwo dla Doliny Baryczy”

Lokalną Grupę Działania „Dolina Baryczy” tworzy pięć gmin z powiatu milickiego (województwo dolnośląskie) - Milicz, Żmigród, Cieszków, Twardogóra, Krośnice i trzy z powiatu ostrowskiego - Przygodzice, Odolanów i Sośnie.

Jesteśmy jedną z trzech gmin powiatu ostrowskiego, która działa w tym stowarzyszeniu. Głównym celem podejmowanych przez nas działań jest integracja wszystkich gmin leżących w Dolinie Baryczy. Chodzi o to, aby wykorzystać potencjał tego subregionu. Mam nadzieję, że wspólne inicjatywy będą procentowały. Sądzę, że będą nas odwiedzać nie tylko goście z Wrocławia, Poznania czy Łodzi, ale również z innych miast. Dni Karpia należą to takich działań, które mają przyciągnąć do nas gości z całej Polski. Bardzo się cieszymy się, że jest to kolejna impreza, która promuje powiat ostrowski poprzez produkty regionalne - podkreśla Przemysław Kaźmierczak, wójt Gminy Przygodzice.

Muszę przyznać, że ja bardzo lubię ryby, a karpia jem nie tylko z okazji Wigilii. Dlatego z radością przyjąłem patronat nad tą imprezą, tym bardziej, że powiat ostrowski od lat propaguje właśnie taką formę promocji regionu - poprzez lokalne produkty. Mamy nasze Święto Sera, gdzie prezentujemy sery i produkty mleczne. Teraz włączyliśmy się w promocję karpia przygodzickiego, który jest znaną i cenioną rybą zarówno wśród kucharzy jak i amatorów dobrej kuchni. Jestem przekonany, że jest to właściwy kierunek promocji naszego regionu.
Nie odkrywamy zresztą tutaj niczego nowego, promocja produktów regionalnych ma w Europie długą tradycję i jak widać przyciąga tłumy turystów. Warto korzystać ze sprawdzonych wzorców. A my należymy do tych szczęściarzy, którzy takie dobre - i co najważniejsze rozpoznawalne w kraju - produkty posiadają. Warto je zatem wykorzystać do promocji naszego regionu
- uważa starosta Włodzimierz Jędrzejak

Uczestnicy Turnieju Kulinarnego musieli przygotować karpia na ciepło, na zimno, oraz niespodziankę z ryby słodkowodnej. Łącznie do oceny zgłoszono 21 potraw.

Poziom konkursu był naprawdę bardzo wysoki. Przy ocenie zwracaliśmy uwagę na regionalność produktu, czyli kuchnię wielkopolską i dolnośląską z użyciem lokalnych surowców. Dlatego też mniej punktów otrzymały potrawy przystrojone egzotycznym owocami czy warzywami. Oprócz tego znaczną rolę odgrywał również wygląd potrawy i oczywiście jej smak. Cieszy nas również bardzo, że z roku na rok wzrasta poziom wśród amatorów. W tej kategorii górą są Koła Gospodyń Wiejskich - mówi Marta Kamińska, przewodnicząca komisji konkursowej.

WYNIKI KULINARNYCH ZMAGAŃ:

Amatorzy

Potrawa na ciepło (przyznano jedna nagrodę)

  1. Karp stojący - Koło Gospodyń Wiejskich Ludwików

Potrawa na zimno

  1. Karp smażony w zalewie octowej KGW Ludwików
  2. Karp wędzony - Janina Głowacz, Ruda Sułowska gm. Milicz
  3. Karp w warzywach - KGW Przygodziczki gm. Przygodzice

Profesjonaliści

Potrawa z karpia na ciepło

  1. Karp z kurkami w śmietanie - restauracja „Górecznik” z Przygodzic
  2. Zupa z karpia - restauracja „Relax” z Milicza
  3. Karp w pierzynce z jarzynami i sosem grzybowym - restauracja „Parkowa” z Milicza

Potrawa z Karpia na zimno

  1. Karp milicki faszerowany - restauracja „Parkowa” z Milicza
  2. Karp faszerowany - restauracja „Relax” z Milicza
  3. karp w galarecie - restauracja „Relax” z Milicza

Potrawa niespodzianka z ryb słodkowodnych

  1. Szczupak po staropolsku - restauracja „Parkowa” z Milicza
Odwiedzin: 1278