Promocyjny karp
Karp z kurkami w śmietanie – ta potrawa przygotowana przez Restaurację Górecznik podbiła serca jurorów i wygrała jedną z głównych kategorii Turnieju Kulinarnego o tytuł „Mistrza Karpia”. Jury oceniało 9 potraw przygotowanych przez profesjonalistów i 11 przez amatorów. Głównym organizatorem imprezy była Lokalna Grupa Działania „Partnerstwo dla Doliny Baryczy”, a patronat nad nią objął starosta ostrowski, który zwycięzcom wręczył okazały puchar.Karp stojący, wędzony, w zalewie octowej, w warzywach, podany z kurkami w śmietanie lub w pierzynce z jarzynami - to tylko niektóre potrawy przygotowane przez zawodowych kucharzy i amatorów. W niedzielę, 18 października w kulinarne szranki stanęło 10 restauracji i kilkunastu amatorów. Turniej Kulinarny zorganizowany przez LGD „Partnerstwo dla Doliny Baryczy”, Zajazd Górecznik oraz Radę Sołecką i Chatę Regionalną w Przygodzicach, to jeden z elementów promocji karpia w naszym regionie.
Nasze stowarzyszenie jest współorganizatorem i koordynatorem Dni Karpia. To cykl imprez, których głównym celem jest promocja karpia jako sztandarowego produktu Doliny Baryczy. Turniej Kulinarny to jeden z elementów tych działań. Każdego roku konkurs odbywa się w innej restauracji. Bardzo nas cieszy, że restauracja Górecznik włączyła się w organizację imprezy i jest gospodarzem tegorocznego turnieju. Do konkursu zgłosiło się 10 restauracji z obszaru ośmiu gmin, Koła Gospodyń Wiejskich oraz osoby indywidualne. Myślę, że jest to udana impreza, ponieważ mamy coraz więcej uczestników, a potrawy są coraz smaczniejsze. Przy okazji można się spotkać, porozmawiać, wymienić doświadczeniami, a mieszkańcy mogą spróbować karpia podanego na wiele sposobów - mówi Inga Demianiuk-Ozga, prezes Lokalnej Grupy Działania „Partnerstwo dla Doliny Baryczy”
Lokalną Grupę Działania „Dolina Baryczy” tworzy pięć gmin z powiatu milickiego (województwo dolnośląskie) - Milicz, Żmigród, Cieszków, Twardogóra, Krośnice i trzy z powiatu ostrowskiego - Przygodzice, Odolanów i Sośnie.
Jesteśmy jedną z trzech gmin powiatu ostrowskiego, która działa w tym stowarzyszeniu. Głównym celem podejmowanych przez nas działań jest integracja wszystkich gmin leżących w Dolinie Baryczy. Chodzi o to, aby wykorzystać potencjał tego subregionu. Mam nadzieję, że wspólne inicjatywy będą procentowały. Sądzę, że będą nas odwiedzać nie tylko goście z Wrocławia, Poznania czy Łodzi, ale również z innych miast. Dni Karpia należą to takich działań, które mają przyciągnąć do nas gości z całej Polski. Bardzo się cieszymy się, że jest to kolejna impreza, która promuje powiat ostrowski poprzez produkty regionalne - podkreśla Przemysław Kaźmierczak, wójt Gminy Przygodzice.
Muszę przyznać, że ja bardzo lubię ryby, a karpia jem nie tylko z okazji Wigilii. Dlatego z radością przyjąłem patronat nad tą imprezą, tym bardziej, że powiat ostrowski od lat propaguje właśnie taką formę promocji regionu - poprzez lokalne produkty. Mamy nasze Święto Sera, gdzie prezentujemy sery i produkty mleczne. Teraz włączyliśmy się w promocję karpia przygodzickiego, który jest znaną i cenioną rybą zarówno wśród kucharzy jak i amatorów dobrej kuchni. Jestem przekonany, że jest to właściwy kierunek promocji naszego regionu.
Nie odkrywamy zresztą tutaj niczego nowego, promocja produktów regionalnych ma w Europie długą tradycję i jak widać przyciąga tłumy turystów. Warto korzystać ze sprawdzonych wzorców. A my należymy do tych szczęściarzy, którzy takie dobre - i co najważniejsze rozpoznawalne w kraju - produkty posiadają. Warto je zatem wykorzystać do promocji naszego regionu - uważa starosta Włodzimierz Jędrzejak
Uczestnicy Turnieju Kulinarnego musieli przygotować karpia na ciepło, na zimno, oraz niespodziankę z ryby słodkowodnej. Łącznie do oceny zgłoszono 21 potraw.
Poziom konkursu był naprawdę bardzo wysoki. Przy ocenie zwracaliśmy uwagę na regionalność produktu, czyli kuchnię wielkopolską i dolnośląską z użyciem lokalnych surowców. Dlatego też mniej punktów otrzymały potrawy przystrojone egzotycznym owocami czy warzywami. Oprócz tego znaczną rolę odgrywał również wygląd potrawy i oczywiście jej smak. Cieszy nas również bardzo, że z roku na rok wzrasta poziom wśród amatorów. W tej kategorii górą są Koła Gospodyń Wiejskich - mówi Marta Kamińska, przewodnicząca komisji konkursowej.
WYNIKI KULINARNYCH ZMAGAŃ:
Amatorzy
Potrawa na ciepło (przyznano jedna nagrodę)
- Karp stojący - Koło Gospodyń Wiejskich Ludwików
Potrawa na zimno
- Karp smażony w zalewie octowej KGW Ludwików
- Karp wędzony - Janina Głowacz, Ruda Sułowska gm. Milicz
- Karp w warzywach - KGW Przygodziczki gm. Przygodzice
Profesjonaliści
Potrawa z karpia na ciepło
- Karp z kurkami w śmietanie - restauracja „Górecznik” z Przygodzic
- Zupa z karpia - restauracja „Relax” z Milicza
- Karp w pierzynce z jarzynami i sosem grzybowym - restauracja „Parkowa” z Milicza
Potrawa z Karpia na zimno
- Karp milicki faszerowany - restauracja „Parkowa” z Milicza
- Karp faszerowany - restauracja „Relax” z Milicza
- karp w galarecie - restauracja „Relax” z Milicza
Potrawa niespodzianka z ryb słodkowodnych
- Szczupak po staropolsku - restauracja „Parkowa” z Milicza