OBOWIĄZEK INFORMACYJNY RODO

Zgodnie z art. 13 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych RODO) informuję, iż

  1. Administratorem Państwa danych osobowych jest Starosta Ostrowski, Starostwo Powiatowe w Ostrowie Wielkopolskim z siedzibą w: 63-400 Ostrów Wielkopolski, al. Powstańców Wielkopolskich 16, tel.: 62 737 84 00, fax.: 737 84 33, e-mail: starostwo@powiat-ostrowski.pl, www.powiat-ostrowski.pl.
  2. Administrator Danych powołał Inspektora Ochrony Danych Osobowych, z siedzibą w Starostwie Powiatowym w Ostrowie Wielkopolskim, tel.: 62 737 84 38, fax.: 737 84 56.  e-mail: iod@powiat-ostrowski.pl.  
  3. Dane osobowe są gromadzone i przetwarzane w celu realizacji obowiązków Administratora Danych, w związku z załatwianą sprawą, na podstawie art. 6 ust. 1 lit. c) rozporządzenia RODO, co oznacza, iż przetwarzanie danych jest niezbędne do wypełnienia obowiązku prawnego ciążącego na administratorze, a także w celach archiwalnych.
  4. Dane osobowe będą usuwane w terminach wskazanych w Rozporządzeniu Prezesa Rady Ministrów z dnia 18 stycznia 2011 r. w sprawie instrukcji kancelaryjnej, jednolitych rzeczowych wykazów akt oraz instrukcji w sprawie organizacji i zakresu działania archiwów zakładowych lub w innych przepisach prawa, regulujących czas przetwarzania danych.
  5. Dane osobowe mogą być przekazywane podmiotom przetwarzającym je na zlecenie Administratora Danych (np.: podmiotom serwisującym systemy informatyczne i aplikacje w których przetwarzane są dane osobowe), instytucjom uprawnionym do ich uzyskania na podstawie obowiązującego prawa (np.: organom administracji, sądom,) oraz innym podmiotom w zakresie, w jakim są one uprawnione do ich otrzymywania na podstawie przepisów prawa.
  6. Podanie danych osobowych jest obowiązkiem ustawowym i wynika z obowiązujących przepisów prawa.
  7. Osoba, której dane są przetwarzane, w granicach określonych rozporządzeniem RODO, ma prawo do:
    • żądania od Administratora Danych dostępu do swoich danych osobowych,
    • sprostowania, ograniczenia przetwarzania lub wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych, a także przenoszenia danych,
    • wniesienia skargi do organu nadzorczego – Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych.
Przechodzę do serwisu
strona główna | mapa serwisu | kontakt | NPP
Herb Powiatu Ostrowskiego
Wigilia z przedsiębiorcami
21 grudnia 2009 roku

Wigilia z przedsiębiorcami

W piątek, 18 grudnia Starosta Włodzimierz Jędrzejak spotkał się z lokalnymi przedsiębiorcami na Wieczerzy Wigilijnej. Tym razem współgospodarzem świątecznego spotkania Powiatowej Rady Biznesu był Zenon Pawlak, prezes ZAP Kooperacja.

Wigilijne spotkania PRB to już tradycja. Jest to znakomita okazja, by w świątecznym nastroju podsumować mijający rok, podzielić się swoimi refleksjami, zastanowić się nad tym co udało się zrobić, pochwalić się sukcesami, porozmawiać o planach na przyszłość. Włodzimierz Jędrzejak zdał przedsiębiorcom szczegółowy „raport” z tegorocznej działalności samorządu powiatowego, opowiedział o inwestycjach już zrealizowanych i planowanych na przyszłe lata.

W 2009 roku - podobnie jak w latach poprzednich - inwestowaliśmy w szkoły, szpital, drogi, chodniki, domy pomocy społecznej, bezpieczeństwo i walkę z bezrobociem. Do najważniejszych sukcesów mijającego roku zaliczam oddanie do użytku I etapu obwodnicy Ostrowa Wielkopolskiego. Obwodnica to nie tylko wyprowadzenie z miasta uciążliwego transportu, ale również otwarcie nowych, jakże potrzebnych terenów inwestycyjnych. Dzięki naszym merytorycznym działaniom, przeprowadzonym konsultacjom społecznym, dzięki rozmowom z mieszkańcami, przez grunty których obwodnica przebiega - inwestycja została przyspieszona o kilka lat. To nam udało się doprowadzić do rozpoczęcia tej inwestycji. I to jest niewątpliwie sukces powiatu ostrowskiego. Wiele inwestycji poczyniliśmy w powiatowym szpitalu. Po gruntownej termomodernizacji całego budynku i remontach Szpitalnego Oddziału Ratunkowego, Oddziału Patologii Noworodka, Oddziału Opieki Paliatywnej, w tym roku zakończyliśmy III etap modernizacji Oddziału Położniczego wraz z salą operacyjną. To dziś najpiękniejszy oddział w całej południowej Wielkopolsce. Także w tym roku zakupiliśmy dla szpitala najnowocześniejszy sprzęt diagnostyczny oraz ambulanse medyczne za kwotę 6.000.0000 zł.W tym roku ostatecznie zakończyliśmy bardzo ważną „oświatową” inwestycję, czyli budowę Szkoły Muzycznej wraz parkingiem i terenem zielonym. Przeprowadziliśmy remont hali sportowej przy Zespole Szkół Transportowo-Elektrycznych, gruntownie zmodernizowaliśmy halę sportową przy Zespole Szkół Usługowych, wybudowaliśmy nowoczesne boisko przy III LO.To był także rekordowy rok jeśli chodzi o drogi. Wydaliśmy na ten cel grubo ponad 7,5 miliona złotych. Prowadziliśmy prace remontowe na 15 powiatowych drogach, wybudowaliśmy także 12 odcinków chodników. W sumie, w okresie moich dwóch kadencji zmodernizowaliśmy prawie 60 km dróg, wybudowaliśmy 35 km chodników, a właściwie ciągów pieszo-rowerowych. Ogromne pieniądze zaangażowaliśmy w poprawę infrastruktury w Domach Opieki Społecznej. W tym roku zakończyła się standaryzacja DPS w Psarach. Bardzo się cieszę, że udało nam się doprowadzić to zadanie do końca. Była to potężna inwestycja, która kosztowała nas ponad 5.200 zł., ale dziś mamy Dom Pomocy Społecznej o europejskim standardzie. Wszystkie nasze inwestycje wsparte były środkami unijnymi i krajowymi. W sumie, od 2003r pozyskaliśmy do budżetu powiatu ponad 100 milionów złotych. Dlatego też zakres naszych inwestycji był tak duży i obejmował wiele różnorodnych obszarów. Toteż z pełną odpowiedzialnością mogę powiedzieć, że samorząd powiatowy, którym kieruję nie przespał tego czasu i wykorzystał go najlepiej jak potrafił - wyjaśniał przedsiębiorcom starosta Jędrzejak .

Swoją firmę zaprezentował także Zenon Pawlak, prezes ZAP Kooperacja, współgospodarz posiedzenia Powiatowej Rady Biznesu.

Powierzchnia produkcyjna firmy wynosi ponad 18 200 m2. Od wielu lat jesteśmy uznanym partnerem kooperacyjnym zarówno dla odbiorców krajowych jak i zagranicznych współpracując z renomowanymi firmami i koncernami w zakresie kompleksowej obróbki mechanicznej, plastycznej i powierzchniowej, a około 80% naszej produkcji stanowi eksport do krajów Unii Europejskiej. Jesteśmy renomowanym producentem i dostawcą szerokiej gamy obudów blaszanych takich jak: kontenery aparaturowe, szafy i skrzynki metalowe oraz specjalistyczne obudowy dla przemysłu maszynowego. Posiadamy wieloletnie doświadczenie i wiedzę techniczną, aby rozwiązać problemy w zakresie konstrukcji i produkcji obudów blaszanych, wykonawstwa mechanicznych podzespołów i elementów przez toczenie, frezowanie, szlifowanie, wykrawanie, obróbki na centrach CNC. Wykonujemy montaż elektrotechniczny według dokumentacji klienta włącznie z testami. Naszym atutem jest sprawdzona, powtarzalna jakość oraz kompleksowość i terminowość świadczonych usług. Posiadany certyfikat ISO-9001:2000 gwarantujący wyroby na najwyższym poziomie jakościowym i technicznym - mówi prezes Pawlak.

Podczas spotkania wręczono także certyfikat Wielkopolska Jakość. Otrzymał go Zakład Stolarski Jarosława Wojtczaka z Chynowy. Certyfikat przyznaje Wielkopolski Instytut Jakości.

Certyfikat „Wielkopolska Jakość” to taki swoisty jakościowy drogowskaz. Oceniamy między innymi lidera, jego sposób zarządzania firmą, system wartości, który preferuje. Oceniamy politykę i strategię, czyli pomysł na prowadzenie firmy. Oceniamy przedsiębiorstwo - organizację pracy i politykę finansową, wdrożone technologie, zarządzanie zasobami ludzkimi. Dzisiaj jakość to przede wszystkim jakość technologiczna. To także jakość związana z organizacją pracy i współpracą z ludźmi - pracownikami, klientami, kooperantami, dostawcami. Chciałbym szczególnie podkreślić fakt, że zakład pana Wojtczka to taka mała fabryka, która bardzo dobrze radzi sobie z pozyskiwaniem nowoczesnych technologii. Ta technologia podnosi jakość produkcji, zwiększa wydajność, pozwala pracownikom bezpieczniej pracować, jest przyjazna dla środowiska. I co zwraca naszą szczególną uwagę - w firmie panują doskonałe relacje z ludźmi - podkreśla Jarosław Piszczek, konsultant wiodący Dział Audytu i Doradztwa Jakościowego.

Wzruszenia i satysfakcji z powodu otrzymanego certyfikatu nie krył właściciel zakładu.

Nasza Firma opiera się na partnerstwie, zaufaniu i szczerości w relacjach z pracownikami i klientami. Staramy się budować naszą przyszłość i rozwój właśnie na bazie tych wartości. Bardzo dziękuję za to wyróżnienie. Dziękuje również panu staroście za to, ze zauważył i docenił nasz mały zakład - mówi Jarosław Wojtczak.

Certyfikat Wielkopolska Jakość wręczył starosta Włodzimierz Jędrzejak.

Z ogromną satysfakcją wręczam certyfikat Wielkopolska Jakość przedsiębiorcy z Powiatowej Rady Biznesu. To dla mnie znakomita wiadomość, że w naszym powiece są profesjonalnie zarządzane firmy, dbające o wysoki standard swoich produktów i usług. Mam nadzieję, że do prestiżowego grona przedsiębiorców posiadających wyróżnienie Wielkopolska Jakość dołączą wkrótce następni. Jestem przekonany, że ogromna większość jest w stanie sprostać surowym wymaganiom tego certyfikatu. Serdecznie gratuluję wyróżnionej firmie. Cieszę się również, że w tym przedświątecznym okresie mogłem spotkać się z wiodącymi przedsiębiorcami z terenu powiatu ostrowskiego. Sądzę, że przez te trzy lata funkcjonowania Rady staliśmy się prawdziwymi partnerami, wspólnie budującymi siłę naszego regionu. Bez wątpienia Powiatowa Rada Biznesu to dziś grono dobrych przyjaciół Powiatu Ostrowskiego - mówi starosta Włodzimierz Jędrzejak

Po części oficjalnej przedsiębiorcy i samorządowcy połamali się opłatkiem i złożyli sobie serdeczne życzenia świąteczne i noworoczne. Spotkanie uświetnił koncert kolęd w wykonaniu młodych artystek ze Studia Wokalnego MDK.

Dodał(a): Beata Klimek
Odwiedzin: 859