OBOWIĄZEK INFORMACYJNY RODO

Zgodnie z art. 13 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych RODO) informuję, iż

  1. Administratorem Państwa danych osobowych jest Starosta Ostrowski, Starostwo Powiatowe w Ostrowie Wielkopolskim z siedzibą w: 63-400 Ostrów Wielkopolski, al. Powstańców Wielkopolskich 16, tel.: 62 737 84 00, fax.: 737 84 33, e-mail: starostwo@powiat-ostrowski.pl, www.powiat-ostrowski.pl.
  2. Administrator Danych powołał Inspektora Ochrony Danych Osobowych, z siedzibą w Starostwie Powiatowym w Ostrowie Wielkopolskim, tel.: 62 737 84 38, fax.: 737 84 56.  e-mail: iod@powiat-ostrowski.pl.  
  3. Dane osobowe są gromadzone i przetwarzane w celu realizacji obowiązków Administratora Danych, w związku z załatwianą sprawą, na podstawie art. 6 ust. 1 lit. c) rozporządzenia RODO, co oznacza, iż przetwarzanie danych jest niezbędne do wypełnienia obowiązku prawnego ciążącego na administratorze, a także w celach archiwalnych.
  4. Dane osobowe będą usuwane w terminach wskazanych w Rozporządzeniu Prezesa Rady Ministrów z dnia 18 stycznia 2011 r. w sprawie instrukcji kancelaryjnej, jednolitych rzeczowych wykazów akt oraz instrukcji w sprawie organizacji i zakresu działania archiwów zakładowych lub w innych przepisach prawa, regulujących czas przetwarzania danych.
  5. Dane osobowe mogą być przekazywane podmiotom przetwarzającym je na zlecenie Administratora Danych (np.: podmiotom serwisującym systemy informatyczne i aplikacje w których przetwarzane są dane osobowe), instytucjom uprawnionym do ich uzyskania na podstawie obowiązującego prawa (np.: organom administracji, sądom,) oraz innym podmiotom w zakresie, w jakim są one uprawnione do ich otrzymywania na podstawie przepisów prawa.
  6. Podanie danych osobowych jest obowiązkiem ustawowym i wynika z obowiązujących przepisów prawa.
  7. Osoba, której dane są przetwarzane, w granicach określonych rozporządzeniem RODO, ma prawo do:
    • żądania od Administratora Danych dostępu do swoich danych osobowych,
    • sprostowania, ograniczenia przetwarzania lub wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych, a także przenoszenia danych,
    • wniesienia skargi do organu nadzorczego – Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych.
Przechodzę do serwisu
strona główna | mapa serwisu | kontakt | NPP
Herb Powiatu Ostrowskiego
Wigilia w Ostrowskim Centrum Pomocy Caritas
28 grudnia 2009 roku

Wigilia w Ostrowskim Centrum Pomocy Caritas

Ponad trzydzieści bezdomnych i samotnych osób zasiadło przy jednym stole by wspólnie zjeść wieczerzę wigilijną. W czwartek, 24 grudnia br. w Centrum Pomocy Caritas przy ulicy Grunwaldzkiej 72 w Ostrowie Wielkopolskim nie zabrakło także śpiewania kolęd, czytania Pisma Świętego czy dzielenia się opłatkiem. W uroczystej kolacji uczestniczył starosta ostrowski Włodzimierz Jędrzejak.

W uroczystej wigilii udział wzięli: starosta ostrowski Włodzimierz Jędrzejak, dyrektor Caritas Diecezji Kaliskiej ks. Sławomir Grześniak, kierownik Ostrowskiego Centrum Pomocy Caritas ks. Tomasz Hojeński, wolontariusze oraz ponad trzydzieści bezdomnych i samotnych osób.

Witając zaproszonych gości ks. Tomasz Hojeński powiedział:

Bardzo się cieszę, że tak wiele osób skorzystało z naszego zaproszenia, gdyż jest to pierwsza wigilia w tym ośrodku. Działamy od kilku miesięcy dzięki Panu Bogu i życzliwości wielu ludzi. Ten dom stworzyliśmy tak naprawdę dla was. Dlatego największa radość jest z tego, że każdego dnia przychodzicie tutaj. Święta Bożego Narodzenia to szczególny czas. To czas, kiedy spotykamy się z drugim człowiekiem, ale przede wszystkim powinniśmy się spotkać z Panem Jezusem w naszym sercu. To czas, kiedy dzielimy się sobą i tym, co posiadamy z drugim człowiekiem. Myślę, że najważniejsze jest to, abyśmy potrafili dzielić się miłością i życzliwością z tymi wszystkimi, których Pan Bóg stawia nam na naszej drodze. On się narodził jako małe, bezbronne, biedne, a można powiedzieć bezdomne dziecko. Dzisiaj wielu z nas doświadcza takiej biedy, ale kiedy będzie w naszym sercu odrobina wiary i nadziei to myślę, że nie ma takiej sytuacji i takiej sprawy, której nie dałoby się rozwiązać. Nie ma takiego problemu, którego nie dałoby się pokonać. Niech ten nowonarodzony Jezus rodzi się także w sercu każdego z Was. Niech Was napełnia nadzieją, wiarą i niech daje siły do przezwyciężania każdego dnia i wszystkich trudności.

W czwartkowej wigilii mógł brać udział każdy. Warunek był tylko jeden - każda osoba musi być trzeźwa. Przygotowania w ostrowskim Caritas do uroczystej kolacji trwały przez trzy dni, by w tym szczególnym dniu nikomu niczego nie brakowało. Na świątecznie przystrojonym stole były wigilijne potrawy: barszcz czerwony, smażona ryba z ziemniakami i kapusta z grochem. Na deser nie zabrakło ciasta i owoców.

Cieszymy się bardzo, że są z nami, że możemy im dać trochę radości, ciepła i uśmiechu. Dla wielu z nich będzie to być może jedyny ciepły posiłek, jaki dziś zjedzą. Wielu z nich, to ludzie uzależnieni. Dlatego poczucie ludzkiej godności, które im tutaj dajemy jest cząstką człowieczeństwa, która jeszcze w nich jest - podkreśla Aurelia Gabryszak, terapeuta w Ostrowskim Centrum Pomocy Caritas.

Podczas uroczystej kolacji także starosta ostrowski, Włodzimierz Jędrzejak złożył wszystkim najserdeczniejsze życzenia.

To spotkanie jest dla mnie wyjątkowe. Święta Bożego Narodzenia, to czas który powinniśmy spędzić przy rodzinnym stole w atmosferze miłości, życzliwości i radosnego oczekiwania. Nie wszystkim jednak dane jest, aby te błogosławione święta tak przeżywać. Jestem tu dzisiaj z Państwem, by w dzień Wigilii przekazać szczególnie ciepłe słowa tym, którzy dzisiaj są pogrążeni w smutku - chorych, cierpiących, samotnych i bezdomnych. Niech ten świąteczny czas pozwoli Wam choć na chwilę oderwać się od trudów i smutków dnia codziennego - mówi Włodzimierz Jędrzejak

     Specjalnie przygotowany program z okazji Bożego Narodzenia zaprezentowali uczniowie z III Liceum Ogólnokształcącego w Ostrowie Wielkopolskim. Ponadto każda osoba bezdomna i samotna uczestnicząca w wigilii otrzymała specjalnie przygotowaną paczkę z żywnością zebraną podczas akcji „Niech Wszyscy Mają Święta”.

Dodał(a): Anna Kryjom
Odwiedzin: 1490