OBOWIĄZEK INFORMACYJNY RODO

Zgodnie z art. 13 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych RODO) informuję, iż

  1. Administratorem Państwa danych osobowych jest Starosta Ostrowski, Starostwo Powiatowe w Ostrowie Wielkopolskim z siedzibą w: 63-400 Ostrów Wielkopolski, al. Powstańców Wielkopolskich 16, tel.: 62 737 84 00, fax.: 737 84 33, e-mail: starostwo@powiat-ostrowski.pl, www.powiat-ostrowski.pl.
  2. Administrator Danych powołał Inspektora Ochrony Danych Osobowych, z siedzibą w Starostwie Powiatowym w Ostrowie Wielkopolskim, tel.: 62 737 84 38, fax.: 737 84 56.  e-mail: iod@powiat-ostrowski.pl.  
  3. Dane osobowe są gromadzone i przetwarzane w celu realizacji obowiązków Administratora Danych, w związku z załatwianą sprawą, na podstawie art. 6 ust. 1 lit. c) rozporządzenia RODO, co oznacza, iż przetwarzanie danych jest niezbędne do wypełnienia obowiązku prawnego ciążącego na administratorze, a także w celach archiwalnych.
  4. Dane osobowe będą usuwane w terminach wskazanych w Rozporządzeniu Prezesa Rady Ministrów z dnia 18 stycznia 2011 r. w sprawie instrukcji kancelaryjnej, jednolitych rzeczowych wykazów akt oraz instrukcji w sprawie organizacji i zakresu działania archiwów zakładowych lub w innych przepisach prawa, regulujących czas przetwarzania danych.
  5. Dane osobowe mogą być przekazywane podmiotom przetwarzającym je na zlecenie Administratora Danych (np.: podmiotom serwisującym systemy informatyczne i aplikacje w których przetwarzane są dane osobowe), instytucjom uprawnionym do ich uzyskania na podstawie obowiązującego prawa (np.: organom administracji, sądom,) oraz innym podmiotom w zakresie, w jakim są one uprawnione do ich otrzymywania na podstawie przepisów prawa.
  6. Podanie danych osobowych jest obowiązkiem ustawowym i wynika z obowiązujących przepisów prawa.
  7. Osoba, której dane są przetwarzane, w granicach określonych rozporządzeniem RODO, ma prawo do:
    • żądania od Administratora Danych dostępu do swoich danych osobowych,
    • sprostowania, ograniczenia przetwarzania lub wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych, a także przenoszenia danych,
    • wniesienia skargi do organu nadzorczego – Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych.
Przechodzę do serwisu
strona główna | mapa serwisu | kontakt | NPP
Herb Powiatu Ostrowskiego
Dosięgną najwyższych pięter!
31 grudnia 2009 roku

Dosięgną najwyższych pięter!

W ostatnich dniach 2009 roku Komenda Powiatowa Państwowej Straży Pożarnej w Ostrowie Wielkopolskim wzbogaciła się o nowoczesny pojazd ze specjalistyczną drabiną o wysięgu 37 metrów. Oznacza to, że ostrowscy strażacy będą mieli dostęp do wszystkich najwyższych obiektów zlokalizowanych na terenie powiatu ostrowskiego.

Komenda Powiatowa Państwowej Straży Pożarnej w Ostrowie Wielkopolskim wzbogaciła się o specjalistyczny sprzęt. Drabina SD-37 firmy „METZ” na podwoziu samochodu „MERCEDES trafiła do strażnicy w grudniu. Nowoczesny sprzęt posłuży ostrowskim strażakom do działań ratowniczo-gaśniczych prowadzonych na dużych wysokościach.

Przy pomocy nowej drabiny, wyposażonej w kosz, możemy prowadzić działania na wysokości do 37 metrów! Oznacza to, że będziemy mieli dostęp do wszystkich najwyższych obiektów zlokalizowanych na obszarze powiatu ostrowskiego. Jest to dobra i długo wyczekiwana wiadomość przede wszystkim dla mieszkańców 11-kondygnacyjnych budynków mieszkalnych przy ulicy Dembińskiego i Samarzewskiego w Ostrowie Wielkopolskim - informuje st. bryg. Andrzej Morta, Komendant Powiatowy PSP w Ostrowie Wielkopolskim

Całkowity koszt zakupu pojazdu z drabiną przekroczył 2 miliony złotych, z czego 1.515.900 złotych wyłożyła Państwowa Straż Pożarna. Ponadto swój udział w finansowaniu miał Powiat Ostrowski dokładając 300.000 złotych, Miasto Ostrów Wielkopolski - 150.000 złotych oraz Gmina Sośnie - 35.000 złotych.

Nowy sprzęt zastąpi wysłużoną drabinę na podwoziu „IFA” z 1977 roku. Poprzednie urządzenie o wysięgu 30 metrów, nie rozwiązywało problemu ostrowskich wysokościowców. Poza tym nie była wyposażona w kosz, który znacznie poprawia możliwości operacyjne strażaków. Cieszę się, że po latach starań wreszcie udało się pozyskać odpowiedni sprzęt. W imieniu wszystkich strażaków i swoim własnym serdecznie dziękuję samorządom, które dofinansowały tą jakże potrzebną inwestycję - dodaje st. bryg. Andrzej Morta, Komendant Powiatowy PSP w Ostrowie Wielkopolskim

Pojazd wraz z podnośnikiem zademonstrowano 29 grudnia, po zakończeniu XXXVI sesji Rady Powiatu Ostrowskiego. Nowy nabytek Komendy Powiatowej PSP osobiście przetestował między innymi Przewodniczący Rady Powiatu Ostrowskiego, Mieczysław Szempiński.

Jestem pod ogromnym wrażeniem. Nie miałem dotąd okazji oglądać Ostrowa z tej perspektywy. To sprzęt o wysokim poziomie technicznym, który z pewnością wzmocni potencjał operacyjny ostrowskiej straży pożarnej. Powiat ostrowski wielokrotnie wspierał zakup specjalistycznego sprzętu dla Komendy Powiatowej PSP. W tej kwestii Rada Powiatu jest zgodna, nowoczesne wyposażenie przekłada się na bezpieczeństwo mieszkańców powiatu, a na tym z pewnością nie powinno się oszczędzać. Podczas prezentacji jeden z przechodniów, powiedział, że mieszka w pobliskich wieżowcach i widząc górujący nad domami podnośnik wreszcie poczuł się bezpiecznie. Uważam, że równie ważne jest bezpieczeństwo, komfort i wydajność pracy strażaków, a to urządzenie sprawia, że podczas wykonywanych zadań mogą czuć się o wiele pewniej. Jak wynika z informacji Komendanta nowy nabytek spełnia wszelkie standardy techniczne i normy bezpieczeństwa obowiązujące w tym zakresie - mówi Mieczysław Szempiński, Przewodniczący Rady Powiatu Ostrowskiego

Dzięki 37-metrowej drabinie Ostrów Wielkopolski znalazł się w gronie siedmiu największych miast na terenie Wielkopolski - liczących powyżej 50 tysięcy mieszkańców, które dysponują tego rodzaju sprzętem. Podobne wysokościowe jednostki sprzętowe znajdują się w Poznaniu, Kaliszu, Koninie, Pile, Lesznie
i Gnieźnie.

Odwiedzin: 772