Z wizytą w bar de Luc
Na przełomie marca i kwietnia z monitorującą wizytą przebywali we Francji przedstawiciele Wydziału Integracji Europejskiej i Rozwoju Starostwa Powiatowego oraz Zespołu Szkól Usługowych, którzy na miejscu sprawdzali postępy w realizacji europejskiego projektu. „Eurotour – mobilność młodych absolwentów zawodów gastronomicznych z terenu Powiatu Ostrowskiego”. Projekt jest realizowany w ramach programu Leonardo da Vinci.Realizowany przez Starostwo Powiatowe i Zespół Szkół Usługowych projekt uzyskał aprobatę Fundacji Rozwoju Systemu Edukacji w Warszawie i otrzymał dofinansowanie w wysokości ponad 10.600 Euro. Projekt powstał we współpracy Starostwa Powiatowego i Centrum Kształcenia Zawodowego w miejscowości Bar Le Duc. Celem projektu jest doskonalenie umiejętności oraz nabywanie kompetencji językowych przez absolwentów Zespołu Szkół Usługowych. Program propaguje działania, które koncentrują się na poprawie jakości systemów kształcenia i szkolenia zawodowego oraz dostosowaniu systemu edukacji do wymogów rynku pracy. Trzyosobowa delegacja - Joanna Musieł i Tomasz Sobczak z Wydziału Integracji Europejskiej i Rozwoju oraz Barbara Jakubowska - nauczyciel przedmiotów zawodowych w Zespole Szkół Usługowych - na miejscu sprawdzali jak przebiega realizacja stażu zawodowego przez dwóch absolwentów szkoły, którzy w ramach tego właśnie projektu odbywają we Francji roczna praktykę zawodową w branży gastronomicznej. Omówiono również plan współpracy na przyszłość.
Na szczególną uwagę zasługuje projekt miesięcznego stażu uczniów klas III Zespołu Szkół Usługowych we francuskim Centrum Kształcenia Praktycznego w Bar Le Duc poprzedzony rocznym przygotowaniem językowym. Podobny projekt jest już przygotowywany przez węgierską szkołę gastronomiczną Hódmezővásárhelyi Integrált Szakképző z miejscowości Hodmezovasarhely w oparciu o Europejski Fundusz Społeczny. Nasi francuscy partnerzy są gotowi przygotować taki staż dla uczniów naszej szkoły. Jest to propozycja bardzo ciekawa i na pewno warta rozważenia - wyjaśnia Tomasz Sobczak z Wydziału Integracji Europejskiej i Rozwoju Starostwa Powiatowego koordynator projektu.
Rozmawiano także o kontynuacji projektu EUROTOUR. Szkoła francuska zaproponowała zaangażowanie w projekt polskiej szkoły gastronomicznej z Łodzi. Dołączenie do programu kolejnej placówki z Polski z pewnością zwiększy szansę pozytywnej oceny projektu przez komisję kwalifikującą w Fundacji Rozwoju Systemu Edukacji w Warszawie.
Realizowany prze nas projekt EUROTOUR unaocznił wielu uczniom i nauczycielom jak wielkie korzyści zawodowe dla młodych ludzi zapewnia program Leonardo da Vinci. Zaproszenie do udziału w projekcie kolejnej szkoły jest na pewno dobrym rozwiązaniem. Przy czym instytucją wnioskującą pozostanie nadal Powiat Ostrowski - informuje Tomasz Sobczak.
Podczas wizyty we Francji przeprowadzono wywiady z wszystkimi nauczycielami, którzy kształcą absolwentów Zespołu Szkół Usługowych od września 2008. Wywiady zostały zarejestrowany kamerą Video w celu przygotowania specjalnego filmu, który z jednej strony będzie miał charakter instruktażowy ( na przykład jak przygotować konkretną potrawę), z drugiej zaś ma to być promocja projektu wśród społeczności lokalnej, przede wszystkim wśród uczniów szkoły.
Więcej informacji na temat projektu „Eurotour - mobilność młodych absolwentów zawodów gastronomicznych z terenu Powiatu Ostrowskiego” można znaleźć na stronie internetowej : http://www.powiat-ostrowski.pl/eurotour.php